Gentænkning af værdikæder skal gøre fødevarer klimaneutrale

Teknologisk Institut vil med resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer nytænke værdikæderne i fødevareproduktion for at bidrage til at nå målet med klimaneutral fødevareproduktion.

Fælles for resultatkontaktens samlede arbejde er at både kvalitet, fødevaresikkerhed og graden af klimareduktion i fødevareproduktionen skal kunne dokumenteres. Foto: Teknologisk Institut.

21.07.2021

SCM.dk

For at den danske fødevareproduktion kan transformeres til produktion af klimaneutrale fødevarer, et det nødvendigt at se ind i hvert enkelt led i værdikæderne fra jord til bord. Et skridt på vejen, er resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer, som Teknologisk Institut arbejder med.

”Den danske fødevareproduktion er en af de største bidragsydere til den danske eksport, og den bygger på erfaringer og produktionsmetoder, som er udviklet og optimeret over en lang årrække. Hvis vi skal nå de ambitiøse mål om reduktion af klimabelastning, skal vi finde løsningerne i både eksisterende og nye værdikæder”, siger direktør Lars Hinrichsen, Teknologisk Institut.

I den nye resultatkontrakt arbejder Teknologisk Institut med fire fokusområder: nye råvarer, fremstillingsteknologier, grønne produkter samt logistik og emballering.

Ingen quick-fixes

Mens klargøringen af nye råvarer handler om både at introducere nye råvarer til ingrediensformål, men også at gøre produktionen mere klimaneutral ved for eksempel at optimere husdyrs foderforbrug, så handler klimaoptimering af fremstillingsteknologierne om at minimere spild og ressource- samt energiforbrug. Med grønne produkter skal der arbejdes på mulighederne for plantebaseret erstatning eller supplement til animalske produkter.

Endelig skal der arbejdes med logistik og emballering. Dels bruges der stadig meget fossilt plast til emballering, og dels kan en optimering af fødevarernes holdbarhed via blandet andet bedre emballering og ved at reducere madspild. Derfor udvikles og testes nye bæredygtige materialer som naturlige fibre af plantebaseret oprindelse.

”Den grønne omstilling i fødevaresektoren kan ikke løses med teknologiske quick-fixes men ved målrettet arbejde, hvor klimaeffekten kan dokumenteres med hårde data, så vi ved at vi er på rette vej. De danske fødevareerhverv har alle forudsætningerne for at løfte udfordringen med en mere klimavenlig fødevareproduktion. Men det må ikke ske på bekostning af konkurrenceevnen”, siger Lars Hinrichsen.

Læs også: Planlægning af friske fødevarer skal være langt mere nuanceret

Fælles for resultatkontaktens samlede arbejde er at både kvalitet, fødevaresikkerhed og graden af klimareduktion i fødevareproduktionen skal kunne dokumenteres.

”Da det ikke at givet, at alle slutmål vil være lige relevante gennem alle fire år, holder vi os løbende ajour med indsatsområdets aktualitet og berettigelse, det gør vi ved at være i tæt kontakt med relevante aktører indenfor erhvervsliv og forskning, i et så kaldt Advisory Board”, fortæller seniorprojektleder Mari Ann Tørngren.

Torsdag den 4. november 2021 præsenteres projektet og dets foreløbige resultater på konferencen Fremtidens fødevareproduktion - omstilling til klimaneutral værdikæde på Teknologisk Institut. Programmet opdateres løbende på projektets hjemmeside: Bæredygtige fødevarer - Ydelser - Teknologisk Institut.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup