Grøn gamechanger udviklet af dansk teknologivirksomhed

Som den første virksomhed i verden har Teknologivirksomheden ESTECH i Svendborg udviklet en teknologi, der kombinerer CO2-fangst med Power-to-X. Dermed er vejen banet for at kunne producere grøn brint af industriens og energisektorens drivhusgasser.

Første spadestik på anlægget hos Vandcenter Syd i marts 2023. Foto: ESTECH

29.12.2023

SCM.dk

Som de første i verden har ESTECH udviklet en patenteret teknologi, CAPPOW, der kombinerer CO2-fangst med Power-to-X, så der kan produceres grøn brint og biobrændstoffer ud af den opsamlede CO2.

Teknologien er nu så gennemprøvet, at den de kommende måneder skal gøres klar til brug i et nærved-fuldskala-anlæg på VandCenter Syd i Odense, der netop er taget i brug. Målsætningen er at sælge det første anlæg i løbet af 2024.

”Der findes andre anlæg, der indfanger CO2, og der findes anlæg, der laver Power-to-X, men der er ingen andre i verden, der kan kombinere de to processer i ét og samme anlæg og med en teknologi, der er kommercielt rentabel. Derfor har vi enorme forventninger til CAPPOW, som vi tror, kan blive en nøgleteknologi i den grønne omstilling”, siger administrerende direktør i ESTECH, Søren G. Larsen.

Fangst og lagring af CO2 – også kendt som Carbon Capture Storage (CCS) - nævnes ofte som et afgørende værktøj til at nå klimamålene i både Paris-aftalen og i den danske regerings 70 procents-reduktionsmål i 2030.

Men man mangler de nødvendige storskala CCS-anlæg til at opsamle de påkrævede mængder, påpeger Søren G. Larsen. Det kan CAPPOW-teknologien bidrage med – samtidig med at man udnytter den energi, der bruges på at fange CO2’en, til at producere grøn brint uden brug af skadelige kemikalier.

Brinten kan anvendes direkte som biobrændstoffer til lastbiler og fly. Og CO2-restproduktet er så rent, at det kan sælges til eksempelvis læskedrikproducenter, ligesom det kan konverteres til grønt brændstof.

”Humlen ved CAPPOW-teknologien er, at den er så skalerbar, at den kan bruges af både mindre virksomheder og storskala-industrivirksomheder, biogasproducenter eller store affaldsforbrændingsanlæg. Så om man har brug for at fange 600 kilo CO2 i timen eller seks tons, betyder ikke noget, for vi kan skræddersy det enkelte anlæg til den enkelte kunde”, forklarer Søren G. Larsen.

Anlægget hos VandCenter Syd er afløseren for et pilotanlæg, der har kørt i over to år og er det hidtil største færdige CCS-anlæg i Danmark.

Læs også: Ny 30 kg kollaborativ robot med prisvindende teknologi

Det skal efter planen køre frem til april for at få testet og valideret teknologien på stor skala. Herefter er der planlagt officiel indvielse af anlægget.

”Det er både vores ambition og forventning at stå med en fuldt kommerciel teknologi i løbet af næste år. Vi går all-in på den her teknologi, og det gør vi, fordi vi er overbevist om, at vi har at gøre med en gamechanger for dansk erhvervsliv og for den grønne omstilling”, siger Søren G. Larsen.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

18.07.2025SCM.dk

DHL investerer massivt i automatisering og vækst

14.07.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Danfoil har optimeret lagerstyringen med Delfi Technologies

10.07.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Danmarks største vinbutik satser på digitale prisskilte for bedre kundeoplevelse

10.07.2025SCM.dk

IFS løfter industriel AI til nyt niveau med opkøb af TheLoops

08.07.2025SCM.dk

Geopolitik og teknologi i fokus på EOT 2025

04.07.2025SCM.dk

Sådan kan virksomheder styrke deres it-sikkerhed i en ny risikovirkelighed

02.07.2025SCM.dk

Lad forsyningskæden agere som et teknologisk symfoniorkester

01.07.2025SCM.dk

Digital omstilling giver små virksomheder vækst og flere ansatte

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia