Hackerangreb koster Maersk op mod 1,9 mia. kr.

A.P. Møller – Maersk har fået opgjort skaderne efter junis omfattende hackerangreb, og den samlede regning lander et sted mellem 1,3 og 1,9 mia. kr. I fremtiden vil man forsøge at beskytte sig endnu bedre.

Det var specielt containterfragten, der blev ramt af det massive cyberangreb, hvilket bl.a. gik ud over terminaler som denne i Bremerhaven. Foto: APM Terminals.

17.08.2017

SCM.dk

Selvom koncernen relativt hurtigt fik styr på sagerne – ifølge selskabet var angrebet under kontrol allerede dagen efter – og kunne bevæge sig tilbage mod normal drift, så får episoden alligevel ganske mærkbare konsekvenser for rederiet.

Det fremgår af det regnskab for andet kvartal 2017, som Maersk udsendte for nylig, og hvor cyberangrebet har sit eget afsnit under kvartalets highlights. Ifølge DR opgør selskabet her de samlede omkostninger til at ligge et sted mellem 1,3 og 1,9 mia. kr.

A.P. Møller – Maersk er som bekendt verdens største containerfragtfirma og det var netop også de containerrelaterede forretningsområder, der blev hårdest ramt. Både Maersk Line, APM Terminals og logistikselskabet Damco måtte lukkes ned i en periode i det Maersk selv kalder et ”forebyggende tiltag”, og som betyder tab af indtjening i specielt juli måned.

Alvorligt slag, men ingen langsigtet trussel
Til DR siger chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets at angrebet, der også betød, at virksomheden måtte drives over en uge uden it, udgør ”et alvorligt” slag for Maersk.

”Det er et væsentligt beløb, som nok også ligger over, hvad de fleste havde forventet. Så det er noget, der sætter et aftryk på regnskabet og gør et indhug i en forholdsvist lav indtjening”, siger han. Det til trods mener han dog ikke, at det for alvor er noget, der vil true den danske gigant.

”Det er forhåbentligt noget, som kun sker én gang, så det er ikke noget, der truer forretningen. Men det er et stort beløb, denne hackerskandale har kostet Maersk”, siger Michael Friis Jørgensen.

Maersk understreger i regnskabet, at man bevarede ”fuld kontrol med alle fartøjer i løbet af situationen, og at alle ansatte var sikre”, samt at der ”ikke skete noget tab af data til tredjeparter”, selvom forretningerne blev ”væsentligt påvirkede”.

Selve milliardregningen, som Maersk-topchef Søren Skou ifølge DR i øvrigt mener er ”relativt lille set i forhold til virksomhedens størrelse”, består bl.a. af udgifter til ”massevis af konsulenter og leverandører, som har hjulpet os med at få alle vores systemer op at køre igen”, som han siger. Derudover har tab på containerfragt og udgifter til at chartre ekstra skibe som følge af dårlig kommunikation efter angrebet og betydet ekstra omkostninger.

Læs også: Massivt cyberangreb rammer virksomheder verden over

Når det gælder fremtiden, peger Maersk selv på, at junis angreb ”var en hidtil uset type malware og updates til både Windows- og antivirussystemer ikke ydede effektiv beskyttelse”. Derfor har selskabet allerede nu indført ”forskellige og yderligere beskyttelsesforanstaltninger”, ligesom man ”fortsætter med at gennemgå sine systemet for at forsvare sig mod angreb”.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

12.06.2024Descartes

Sponseret

Sanktioner kan være en udfordring for dem, der arbejder med transport og logistik

11.06.2024SCM.dk

Danskerne er trætte af produkter i dårlig kvalitet

11.06.2024SCM.dk

Der skal investeres 500 milliarder årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024SCM.dk

Danmark skal op i gear for at sikre konkurrenceevnen

07.06.2024Körber Supply Chain DK A/S

Sponseret

Milliardstor ordreindgang skaber nye nordjyske arbejdspladser

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup