I dag tænker vi risikostyring ind i alle dele af forsyningskæden

Pandemien har rystet Hempels forsyningskæde. Medarbejdernes sikkerhed, svingende og uforudsigelig efterspørgsel, forsyningsusikkerheder, datatransparens og -kvalitet, moden S&OP, bæredygtighed… udfordringerne har stået i kø for COO Katarina Lindström, siden hun i sommeren 2020 startede i Hempel.

23.08.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Hun er med egne ord en go-and-see-person. Men siden hun startede som COO og executive vice president i Hempel i august 2020 har rejsekufferten på grund af covid-19 samlet støv. Verden har været lukket ned, og opgaven med at lede Hempels globale forsyningskæde med 28 fabrikker, knap 3000 medarbejdere og netværk af distributionscentre i cirka 80 lande har været en virtuel opgave med masser af digitale møder.

”Jeg synes, det har været en udfordring at krisestyre og indarbejde risikostyring uden at kunne møde mine kollegaer og uden at kunne se de lokale forhold med egne øjne”, fortæller hun – over en Teams-forbindelse.

Pandemien har haft en lang række følgevirkninger, som på forskellige måder har påvirket Hempels forsyningskæde.

Sikkerhed og sourcing
”Den allerførste udfordring var at sikre vores medarbejderes sikkerhed. Vi lægger stor vægt på at være der, hvor kunderne er, så vi kan servicere direkte og med nærvær. Da pandemien ramte os, måtte vi indføre en lang række tiltag med værnemidler, hjemmearbejde, digitale kommunikationsværktøjer etc. for at beskytte vores medarbejdere og kunders helbred”, fortæller Katarina Lindström og tilføjer: ”Men vi skal selvfølgelig fortsat sikre vores kunder et højt serviceniveau. Det har krævet stor kreativitet og fleksibilitet hos alle parter”.

Det kræver stærke supply chain kompetencer, hvor supply chain medarbejderne kan forstå den komplekse sammenhæng mellem SLA, supply chain løsning, klima- og miljøaftryk, risici og omkostninger.

Katarina Lindström

Den næste udfordring var ustabile forsyninger først fra kinesiske og dernæst hos europæiske og nordamerikanske leverandører.

”Hempels forsyningskæde har altid været relativ regionaliseret og decentraliseret, og det har været en fordel for forsyningssikkerheden, hvor risikoen har været spredt ud. Men vi er gået væk fra single-sourcing og har indført flere leverandører på vores forskellige indkøbskategorier, så vi bliver mindre sårbare. I dag tænker vi risikostyring ind i alt, hvad vi foretager os”, fortæller hun.

Hempel begyndte tidligt at kortlægge såkaldte ’hot spots of risks’. Det gav god læring og et godt grundlag for at forebygge risici, og virksomheden indførte mere end 100 leverandørskift eller -ændringer i den første fase af pandemien.

”Vi har i dag fået opbygget en god base af leverandører, men vi oplever fortsat usikkerhed i forsyninger fra 2. og 3. tier leverandører, som ligger uden for vores rækkevidde. Vores forsyningssikkerhed har høj prioritet, så vi har oprustet med support fra den centrale supply chain organisation til de lokale indkøbskontorer, så vi kan forbedre den tætte dialog med leverandører om, hvordan de kan forbedre deres forsyningssikkerhed, dele deres data med os på et tidligt tidspunkt o.s.v.”.

Hun fortæller også, at Hempel har oprettet en task force, der arbejder specifikt med leverancer af nogle ingredienser, der er kritiske for Hempels coating-produkter. Det indebærer for eksempel øget brug af luftfragt af de kritiske ingredienser for at sikre forsyningen.

Om Katarina Lindström

Uddannelse: Master of Science fra KTH Royal Institute of Technology.
Erhvervserfaring: Ledererfaring fra Munters og Volvo-koncernen. Også bestyrelsesmedlem i Gränges.

S&OP, data og transparens
Katarina Lindström fremhæver sales & operations planning-processen (S&OP) som central for at håndtere udsving i forsyninger og efterspørgsel. ”Lige nu er forsyningssikkerheden acceptabel i Kina, men den er stadig ustabil i Europa og Nordamerika. Vores S&OP er afgørende for, at vi hele tiden kan justere balancen mellem efterspørgsel og forsyninger”, fortæller hun og supplerer:

”Et andet vigtigt tiltag for at styrke transparensen i forsyningskæden er fokus på stamdata, datakvalitet og digitale kompetencer. Det er noget, vi prioriterer højt”.

Bæredygtighed og supply chain kompetence
Hun peger også på både bæredygtighed og supply chain kompetence som en stor opgave for Hempels supply chain: ”Bæredygtighed er en central del af Hempels strategi, og logistikken er helt afgørende for bæredygtigheden. Vi skal derfor forstå, hvordan supply chain kan bidrage til højere bæredygtighed og eksekvere det i driften. Det kræver stærke supply chain kompetencer, hvor supply chain medarbejderne kan forstå den komplekse sammenhæng mellem SLA (service level agreement, red.), supply chain løsning, klima- og miljøaftryk, risici og omkostninger. Der er mange dimensioner at tage højde for, og det kræver både overblik og dyb forståelse”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup