Indtryk fra CeMAT 2014

Den 23. maj var logistikkonsulenterne fra Logio taget til Hannover for at se de seneste nyheder på CeMAT 2014 – the world’s leading fair for intralogistics – hvor årets motto var ”Smart – Integrated – Efficient”. Her er vores indtryk fra besøget.

Vi havde flere ’bundne opgaver’ med ift. aktuelle kundeopgaver. Herudover fokuserede vi på nyheder fra de store system integrators og så skulle der selvfølgelig også være plads til at blive overrasket af det uventede. Udbyttet var glimrende på alle tre fronter og her følger et lille udpluk af hvad vi fik med hjem, i helt uprioriteret rækkefølge.   

BIllede: Logio.

Velankommet til det store udendørs udstillingsområde var det første der vakte vores interesse BT Movit N-serien fra Toyota Material handling med vogntog fra svenske Helge Nyberg f.eks. med pick to light. Anvendelsesmulighederne kunne bl.a. være til anbrudspluk af mindre enheder i f.eks. klassiske hylde-/reollagre med plads til pluk af 15+ kasser på turen. Dette kunne kombineres med en vogn hvorpå der var indbygget en trappe, så operatøren let kunne komme et niveau eller to højere op og derved maksimere lagringshøjderne. En relativ simple og kompakt løsning på en meget gængs udfordring.

Et gennemgående tema for mange udstillere var forskellige løsninger til internethandel f.eks. apotekervarer, kosmetik og i det hele taget mindre salgsenheder.

Målt på omsætning blev SSI Schäfer også i 2013 verdens største MHE leverandør og markerede sig på CeMAT med den største indendørs stand. Vi fæstnede os mest ved en mindre installation – Pick in Batch – Scan to Order - hvor man havde kombineret 4 funktions områder: manuel in-feed til en conveyor, stregkode læsning og scanning på alle 6 sider samt baner kombineret med en bomb bay sorter. Det samlede anlæg oplystes til at kunne præstere op til 4.000 pluk i timen og kræver kun 1 operatør. Løsningen er oprindelig udviklet til et online apotek i Berlin, men oplyses at kunne håndtere mange slags produkter op til 260 x 180 x 180 mm.    

Amerikanske Packsize havde et bud på det klassiske hovedbrud for mange lager- og logistikkfolk. Nemlig hvordan man sikrer den optimale emballage til hver kundeordre. Deres løsning hedder On demand packaging hvor man helt enkelt placerer deres maskine med en stor rulle bølgepap lige ved pakkelinjen. Den enkelte operatør kan relativt hurtigt lave en kasse der passer perfekt til det/de produkter der skal pakkes i den.

På LogiMAT, der blev afholdt i februar i Stuttgart, uddeles der hver gang ’best product awards’ i forskellige kategorier, hvor der er demonstreret excellence indenfor intralogistics. Vinderen i kategorien ”Procurement, handling, storage” var den nyskabende Logimover fra Eisenmann. Et førerløst transportsystem til intern pallehåndtering/transport, bestående af 2 ’runners’. Forestil dig gaflerne på en gaffeltruck bare uden truck og tårn og så er disse ’runners’ ikke mekanisk forbundet. De vejer under 100 kg og kan løfte op til 1 ton, som kan transporteres med en fart af op til 1 meter i sekundet. Et elegant bud på en AGV.      

BIllede: Logio.

Danske EffiMat var også på plads på CeMAT med den nyeste version af deres EffiMat lagerautomat i fuld størrelse. Ideen til automaten blev født på den sidste CeMAT udstilling i Hannover for 3 år siden og virksomheden så selv dette års udstilling som en verdenspremiere for automaten, der iflg. producenten udmærker sig ved høj plukhastighed og mange integrationsmuligheder.   

Et bud fra Dematics på et anlæg til piece picking og order fulfillment, f.eks. i en e-handelsløsning, præsenteredes under navnet The PutWall System. Et klassisk vare-til-mand system, hvor kasser med de forskellige produkter der skal bruges til aktuelle kundeordre sendes fra et bagved liggende kasselager på conveyors frem mod en station med en række ”dueslag”, hvor der er monteret put-to-light displays. De enkelte displays markerer antal samt hvor operatøren skal placere et emne fra kassen. På den modsatte side af ”dueslagene” er der også en conveyor og en arbejdsstation, samt pick-to-light displays monteret. Når en samlet ordre er plukket færdig af den første operatør og rummet er ”fyldt”, lyser displayet på den anden side og markerer for operatør nummer to, at rummet/ordren skal tømmes ned i en kasse, som så sendes videre på conveyoren til færdigpakning i forsendelsesemballagen, hvis ikke der er pakket direkte i denne. Systemet er skalerbart og modulært.     

Dematic præsenterede også Google glasses hvor operatøren, på indersiden af brillerne, f.eks. får vist detaljer om den vare han/hun skal plukke, samtidig med at synsfeltet i øvrigt er frit. Måske et fremtidigt alternativ til pick-by-voice, terminalpluk, pick-to-light mv.

BIllede: Logio.

Knapp viste bl.a. Robot vision scan hvor man har monteret et kamera ifm. gribehovedet yderste på robotarmen, så robotten selv kan identificeres det emne den skal plukke tilfældigt placeret i en given kasse. Plukkeeffektiviteten oplyses til at være op til 1.800 pluk i timen.  

BIllede: Logio.

I Pick-it-Easy løsningen er der ligeledes arbejdet med visuel genkendelse, så systemet kan se om det er den korrekte vare der er plukket – på billedet eksemplificeret med røde og grønne æbler.  

Endelig demonstreredes KiSoft SCADA som er en visualiseringssoftware pakke til central overvågning af alle funktioner på lageret. Knapp fortalte, at KiSofts softwarepakke giver en ensartet standardiseret brugergrænseflade til stort set enhver kilde som f.eks. WMS, WCS, visualisering, dokumentation og de programmer der varetager den forebyggende vedligeholdelse.  Det vurderes, at de leverandører, der fremover formår at integrere alle de systemer der i dag findes ifm. store automation installationer og præsentere dem i en integreret og intuitiv brugerklient, vil få væsentlige konkurrencefordele.

En anden feature var vedligeholdelse fejlfinding på automationsanlægget via tablets. Med denne scannes f.eks. en QR-kode placeret i umiddelbar nærhed af den del af anlægget man skal arbejde med. På tabletten hopper man så direkte over i det korrekte sted i vedligeholdelsesmanualen og ved at fokusere kameraet på anlægget får man korte anvisninger i billedet på hvad der er galt eller hvilket vedligehold der skal foretages. 

Det er muliggjort bl.a. ved hjælp af en gyrofunktion, så man kan bevæge tabletten rundt uden at ’tabe’ forbindelsen til den enkelte del. I tillæg logges alle fejl og vedligeholdelsesarbejder på de enkelte maskindele for videre brug og analyse.

Dette produkt skal, lige som så meget andet på CeMAT, opleves live. Vi håber derfor denne lille samling af vores indtryk fra messen, kan stimulere interessen for at endnu flere vil prioritere lignende inspirationsture, til fremme for en øget effektivisering af intralogistikken rundt på de danske lagre, hvor potentialet er til stede.

Det vellykkede WMS-projekt

07.11.2014Logio Consulting A/S

Sponseret

26.06.2014Logio Consulting A/S

Sponseret

Indtryk fra CeMAT 2014

Kan vi lære noget af Tesco Dotcom i Danmark?

10.06.2014Logio Consulting A/S

Sponseret

Logio på besøg hos Tesco Dotcom

02.06.2014Logio Consulting A/S

Sponseret

Logistikken bag Tesco Dotcom

21.05.2014Logio Consulting A/S

Sponseret

Teknologifyrtårnet Supply Chain – Bispebjerg Hospital

26.01.2014Logio Consulting A/S

Sponseret