Ingen innovation uden stærk forsyningskæde

Ingen virksomheder kan opnå succes uden innovation, og ingen kan opnå succesfuld innovation uden en stærk logistik og forsyningskæde. Sådan lyder det fra den legendariske professor i SCM og marketing Martin Christopher, der er hovedtaler på Den Danske Logistikkonference 2013.

”… er en sjældenhed, at supply chain strategien… understøtter forretningsstrategien”, fortæller professor Martin Christopher, Cranfield School of Management. Foto: Cranfield School of Management..

18.06.2013

SCM.dk

Mød Martin Christopher

Professor Martin Christopher er hovedtaler på Den Danske Logistik-konference 2013, som foregår i København den 30. oktober. På konferencen bliver også Den Danske Logistikpris 2013 uddelt.

Hvad er supply chain excellence? Sådan lyder det indledende spørgsmål til professor Martin Christopher fra Cranfield School of Management, som i årtier har inspireret den europæiske supply chain verden – både den akademiske og den praktiske.

Svaret falder prompte: ”Supply chain excellence er et sæt af processer, der er synkroniseret med virksomhedens forretningsstrategi og understøtter den værdiskabelse, som virksomheden tilbyder markedet. Det lyder måske banalt, men vi ser gang på gang, at det faktisk er en sjældenhed, at supply chain strategien er afstemt med og understøtter forretningsstrategien ude i virksomhedernes virkelige verden”, fortæller han.

Gode produkter er ikke nok
Han trækker Apple frem som et eksempel. Apple har de sidste seks år toppet Gartners uofficielle verdensrangliste for virksomheders supply chain præstationer ”Gartner Supply Chain Top 25”. Apple har ifølge både Gartner, Christopher og mange andre fremragende produkter, men de har også en fremragende forsyningskædestrategi og –drift, der målrettet understøtter, at produkterne kommer på markedet på den rette måde, i rette tid, i rette mængde etc.

”Men det er ikke nok”, påpeger Christopher:

”Når Apple lancerer et nyt produkt som for eksempel en iPhone5, ved de reelt meget lidt om, hvor godt den vil slå igennem på verdensmarkedet, og derved om de skal producere 100.000 eller 50 millioner eksemplarer. Der kan hurtigt gå noget galt, som ændrer behovet for det nye produkt med en faktor 10 eller 100. Men også på dette punkt er Apple exceptionelt dygtige til meget hurtigt at tilpasse forsyningen til den skiftende efterspørgsel. De er med andre ord ekstremt responsive”.

De fire R’er
Professor Christopher mener, der skal fire R’er til for at præstere godt i forsyningskæden. Det omfatter:

  • Responsiveness: Evnen til hurtigt at reagere på skift i markedet og efterspørgslen. Det er særligt vigtigt i dag, fordi volatiliteten i stort set alle markeder er kraftigt stigende.
  • Reliability: Evnen til at gøre, hvad man siger man vil gøre. Det handler meget om at reducere variationer i flowet, så forsyningskæden bliver så stabil som mulig. Store variationer skaber hurtigt meget store udsving i præstationer og meget ekstraarbejde, mange returløb og mange kvalitetsproblemer.
  • Resilience: Evnen til at forudsige risici og hurtigt at komme tilbage på sporet, når uforudsete hændelser eller katastrofer forstyrrer driften. Virksomhedens processer, organisation, kultur og teknologi skal have en slags ”elasticitet” indbygget, som gør systemet robust.
  • Relationship: Globaliseringen har medført kraftig vækst i outsourcing og lang distance sourcing, forsyningskæderne bliver længere, og evnen til at styre og navigere i netværk bliver derfor mangefold vigtigere for forretningsresultaterne. Det gælder både relationer opstrøms med leverandører og nedstrøms med kunder.

Er varen på hylden?
Professor Christopher fremhæver Procter & Gamble som et andet godt eksempel på en virksomhed, der har forstået sammenhængen mellem en stærk forsyningskæde, innovation og kundetilfredshed samt forretningssucces. P&G har de sidste tre år været med i top5 på Gartners verdensrangliste. Han citerer P&Gs tidligere topchef Alan Laffley for at sige:

<p>”Supply chain excellence… understøtter den værdiskabelse, som virksomheden tilbyder markedet” </p>

Martin Christopher, professor

”Der er grundlæggende to sandhedens momenter for en virksomhed. Det første moment er, når kunden kommer ind i butikken for at købe et bestemt produkt: Er varen på hylden? Det andet moment er, når kunden kommer hjem: Er kunden tilfreds med varen?”.

Martin Christophers banale, men banebrydende pointe er her, at uden en stærk forsyningskæde står varen ikke altid på hylden, når kunden rækker hænderne ud efter dem. Og uden varer på hylden eksisterer det andet sandhedsmoment slet ikke, idet kunden ikke har nogen vare med hjem, han eller hun kan være tilfreds eller mindre tilfreds med.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup