Innovativ teknologi aflaster lagermedarbejdere

Dachser har for første gang testet aktive exoskeletter i det daglige arbejde på et lager. Resultaterne er imponerende, så nu bliver teknologien taget i brug andre steder.

Nu vil flere lagre i Dachsers netværk også tage de aktive exoskeletter i brug . Foto: Dachser.

01.09.2022

SCM.dk

Arbejdet på et lager indebærer en masse manuelle opgaver, som til tider kan være fysisk anstrengende – for eksempel ved losning eller plukning af varer. Dachser har gennem en længere periode undersøgt muligheden for at give medarbejderne tekniske hjælpemidler, som kan hjælpe dem med at udføre anstrengende opgaver.

Især exoskeletter ser lovende ud. Inden for lægevidenskaben har man længe benyttet sig af eksterne støttestrukturer af denne type, og nu er et stigende antal markedsklare enheder ved at blive tilgængelige til brug i industrien.

Allerede i 2019 gennemførte Dachser indledende tests på lagre, primært af passive exoskeletter med mekaniske fjedersystemer, skinner eller lodder, der hjælper med at løfte tunge genstande. I mellemtiden har aktive exoskeletter nået et modenhedsniveau, der gør, at de også kan være med til at forbedre arbejdsgangene på lagre.

Aktive exoskeletter bruger batteridrevne robotmotorer til at lette løfteopgaver, hvilket i høj grad letter belastningen af den nedre del af ryggen for personer, der løfter tungere genstande. Eftersom brugerne ikke bliver nær så trætte, er de bedre i stand til at opretholde en god kropsholdning.

Aktive exoskeletter i Magdeburg

I løbet af foråret har aktive exoskeletter produceret af den tyske producent German Bionic fået lov at vise, hvad de duer til på lageret ved Dachsers logistikcenter i Magdeburg.

Målet var at indsamle empiriske data under autentiske forhold og at få feedback fra medarbejderne. "Cray X"-enheder blev taget i brug som hjælp til forskellige processer i forbindelse med indgående varer, ordreplukning og ved pakkebordet. Exoskelettet kan aflaste 30 kg pr. løft og hjælper også med at bære.

Læs også: SMV’er satser på mere lager og tættere leverandører

"De positive effekter af exoskeletterne blev hurtigt tydelige", fortæller Stephan Heinemann, Contract Logistics Manager på Dachsers logistikcenter i Magdeburg. "Vores medarbejdere får direkte aflastning, når de håndterer tungere genstande, og deres krop stabiliseres i en mere ergonomisk stilling. Det har også fordele på lang sigt, da exoskeletterne forhindrer overanstrengelse og arbejdsulykker, som kan være sundhedsskadelige”.

Et andet imponerende aspekt ved skeletterne var deres brugervenlighed, som betød, at testbrugerne lynhurtigt accepterede dem.

Teknologi med en lys fremtid

Der vil blive bygget videre på denne positive oplevelse. "Under testningen bemærkede alle – som vi havde håbet – hvordan exoskelettet reducerede belastningen af den nedre del af ryggen, hvilket de opfattede som positivt", fortsætter Stephan Heinemann. Derfor vil afdelingen bruge de tre aktive exoskeletter regelmæssigt i fremtiden.

Andre arbejdspladser i Dachser-netværket vil også tage den nye teknologi i brug på deres lagre, herunder logistikcentret i Ulms til efteråret.

"Vi arbejder løbende på at effektivisere Dachsers processer, herunder på lagrene, ved at indføre nye teknologier og innovationer. Det omfatter frem for alt at støtte medarbejderne i alle aspekter af deres aktiviteter på lagrene", siger Thomas Klare, chef for Corporate Contract Logistics hos Dachser.

"Vores brug af aktive exoskeletter er en demonstration af, hvordan moderne teknologi ikke kun gør arbejdet lettere her og nu, men også kan have en positiv indvirkning på vores logistikmedarbejderes helbred på lang sigt”, tilføjer han.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

25.06.2024SCM.dk

Verdion fortsætter ekspansion med opkøb af byggegrund

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB Kundecase: 4000 FLEKSIBLE M² TIL MEDICOBRANCHEN

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup