IT til supply chain planning ser ind i store forandringer

Der sker store forandringer for tiden på SCP-banen for særligt større virksomheder og deres IT-støtte til den vitale planlægningsproces. Systemerne bliver bedre til de taktiske/strategiske opgaver samt inkludering af nye digitale teknologier. Men den operationelle planlægning er fortsat relativt isoleret og siloopdelt.

Værktøjer til SCP bliver mere åbne for store mængder eksterne data..

04.06.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

IT-giganten SAP sidder på en stor del markedet for ERP-løsninger til større danske og europæiske virksomheder, og SAP er i fuld gang med at forberede udskiftningen af det nuværende SAP ECC og SAP APO (Advanced Planner and Optimizer) med de nye SAP S/4 HANA og SAP IBP (Integrated Business Planning), som trækker på teknologier som cloud, smarte databaser og in-memory.

Men også Microsoft, Oracle, Kinaxis og JDA Software er i færd med at skifte teknologi og funktionalitet. Det fortæller Henrik Knak, der er partner i konsulentvirksomheden Syncronic.

Kombinationen af udskiftninger af ERP-platforme og det store fokus på bedre synkronisering af varestrømmen skaber sammen med de nye teknologiske muligheder skaber dønninger i mange virksomheder.

”Specielt udskiftning af ERP, fx fra SAP ECC til S/4, tager lang tid i større virksomheder, typisk flere år”, siger han og supplerer:

”Samtidig presses andre virksomheder af, at konkurrenten får nye og smartere værktøjer, der giver konkurrencefordele i kraft af en smartere planlægningsproces. I en volatil forretningsverden, hvor behovet for at være agil og fleksibel stiger voldsomt, er supply chain planning naturligt nok en af de processer, der trækker stor opmærksomhed i virksomhedsledelserne”.

Supply chain planning trækker ifølge Henrik Knak fra Syncronic stor opmærksomhed i virksomhedsledelser i øjeblikket. Foto: Privat.

Operationel, taktisk og strategisk
Der er stor interesse for den taktiske sales & operations planning-proces (S&OP) og tilhørende IT-støtte. S&OP kan deles op i fire trin, nemlig: 1) demand planning, 2) supply planning, 3) balancering og 4) eksekvering via executive meeting og struktureret kommunikation.

Andre begynder også at inkludere den strategiske planlægning, som så typisk bliver kaldt integrated business planning (IBP), mens den operationelle planlægning ifølge Henrik Knak i stigende grad går i to retninger:

Først og fremmest bliver den lagt ind i gode ERP-systemer, som rummer tidsaktuelle data for hele virksomhedens varestrøm fra indkøb, transport, lager, produktion, distribution og salg med mere. Dernæst bliver de dedikerede silo-orienterede løsninger mere avancerede og kan rumme en stigende grad af data og kompleksitet. Hvilket bedre afspejler den virkelighed, som løsningen forsøger at modellere.

En del af baggrunden for at den operationelle planlægning bliver isoleret til dedikerede systemer er, at mængden af data stiger voldsomt, når detaljeringsgraden stiger. Væksten i mængden af data bliver kun stejlere efterhånden, som anvendelse af IoT (internet of things, tingenes internet), kunstig intelligens som fx machine learning, big data analytics m.m. bliver mere udbredt.

”Der sker mange ting på markedet for IT til SCP. Leverandørerne af systemer til S&OP er blevet mere aggressive med mere markedsføring, lavere priser og smartere løsninger. Jeg har mest erfaring med større virksomheder, men det er klart, at tendensen også smitter af på systemer til mindre og mellemstore virksomheder, som oplever eller vil opleve enklere og smartere funktionalitet, mere cloud og lavere priser”, fortæller Henrik Knak.

Han peger på at de traditionelle APS-systemer (advanced planning and scheduling) og mere strategiske analyse- og simuleringsværktøjer som for eksempel Supply Chain Guru fra Llama Soft smelter sammen og bliver tilgængelige i S&OP-værktøjer som for eksempel SAP IBP, OMP Plus og Kinaxis RapidResponse i integrerede modeller, hvor sælgeren, den produktansvarlige, planlæggeren og lederen med flere nemt kan bevæge sig op og ned i de forskellige planhierarkier i forhold til produkter, kunder, geografi, ressourcer med mere.

Fem tendenser for SCP-værktøjer

  1. Brugerflader til særligt sælgere bliver enklere med mere automatisering og mulighed for at arbejde i kroner og ikke kun i volumen – samt sammenholde med det finansielle budget.
  2. Værktøjerne bliver mere åbne for store mængder eksterne data.
  3. Analysedelen af SCP er i hastig udvikling med ’predictive’- og ’prescriptive’-funktionaliteter og mulighed for at integrere med big data systemer som Tableau, Power BI eller ERP-systermes BI-moduler. Det er blandt andet drevet af IoT-data.
  4. Skærmbillederne skal kunne håndteres på alle mulige mobile platforme. Det stiller krav til rollebaseret brugerflade.
  5. SCP-værktøjerne bliver mere fleksible, fordi virkeligheden bliver mere volatil og omskiftelig, hvilket kræver at planlægningsmodellen hyppigt justeres og master data ændres.

Henrik Knak fremhæver, at den manglende integration af data og planer på det operationelle planlægningsniveau udgør en barriere for den tværgående integration i værdikæden. 

”Kun de mest modne virksomheder og i de industrier, hvor konkurrenceintensiteten er enorm med hyppige ændring i vareflowet, er man begyndt at fokusere på, at systemerne skal kunne optimere sømløst mellem de operationelle planer og eksekveringen (S&OE = sales & operations execution) og de taktiske planer (S&OP) uden tab af optimeringskriterier og detaljeringsniveau”, siger han og tilføjer:

”Systemleverandørerne har fokus på de taktiske/strategiske muligheder samt inkluderingen af nye digitale teknologier, og kun enkelte leverandører lykkes med på forskellig måde at imødekomme denne tosidede problemstilling samtidig med, at de inkluderer den operationelle detailplanlægning i én og samme planlægningsmodel. Tre gode eksempler er OMP Plus, Logility og Adaxa”.

Men pas på
Der er ifølge Henrik Knak mange værdifulde gevinster at hente i bedre IT-støtte til planlægningen, men der er også faldgruber.

”Den største faldgrube for virksomheder, der leder efter og indfører et IT-system til supply chain planning, er, at de hopper direkte ind i systemet og teknikken. Virksomheder skal først kigge indad. Hvad er vores modenhedsniveau, hvad angår processer, data, kompetencer og IT? Her kan en af de gængse modenhedsmodeller som fx Gartners modenhedsmodel for S&OP og SCP samt Wallace og Stahls udmærkede bog ”Sales and Operations Planning: The How-to Handbook” fra 2008 være nyttige" siger han og fortsætter:

"Når modenhedsniveau er afdækket, kan det være en god idé at se på, hvor virksomheden vil hen – hvad er strategien og hvad gør andre funktioner i virksomheden? Hvad er målet med planlægningen på tværs og i dybden nu og de kommende fire-fem år? Afklaring af den slags spørgsmål er afgørende for at finde frem til det system, der passer virksomheden bedst.”

Han anbefaler, at virksomheden først får styr på egne behov, færdigheder og ambitioner og først derefter involverer leverandører i en analyse af gabet mellem virksomhedens krav og værktøjernes formåen. ”Risikoen er at virksomheden hurtigt bliver trukket i leverandørernes specifikke retning og i nogle tilfælde blive lokket til at tage lidt for hastige beslutninger”, påpeger han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Planlægning i 2019

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

05.07.2024SCM.dk

Ny supercomputer skal hjælpe Danmark med klima- og sundhedsudfordringer

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup