IT til supply chain planning ser ind i store forandringer

Der sker store forandringer for tiden på SCP-banen for særligt større virksomheder og deres IT-støtte til den vitale planlægningsproces. Systemerne bliver bedre til de taktiske/strategiske opgaver samt inkludering af nye digitale teknologier. Men den operationelle planlægning er fortsat relativt isoleret og siloopdelt.

Værktøjer til SCP bliver mere åbne for store mængder eksterne data..

04.06.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

IT-giganten SAP sidder på en stor del markedet for ERP-løsninger til større danske og europæiske virksomheder, og SAP er i fuld gang med at forberede udskiftningen af det nuværende SAP ECC og SAP APO (Advanced Planner and Optimizer) med de nye SAP S/4 HANA og SAP IBP (Integrated Business Planning), som trækker på teknologier som cloud, smarte databaser og in-memory.

Men også Microsoft, Oracle, Kinaxis og JDA Software er i færd med at skifte teknologi og funktionalitet. Det fortæller Henrik Knak, der er partner i konsulentvirksomheden Syncronic.

Kombinationen af udskiftninger af ERP-platforme og det store fokus på bedre synkronisering af varestrømmen skaber sammen med de nye teknologiske muligheder skaber dønninger i mange virksomheder.

”Specielt udskiftning af ERP, fx fra SAP ECC til S/4, tager lang tid i større virksomheder, typisk flere år”, siger han og supplerer:

”Samtidig presses andre virksomheder af, at konkurrenten får nye og smartere værktøjer, der giver konkurrencefordele i kraft af en smartere planlægningsproces. I en volatil forretningsverden, hvor behovet for at være agil og fleksibel stiger voldsomt, er supply chain planning naturligt nok en af de processer, der trækker stor opmærksomhed i virksomhedsledelserne”.

Supply chain planning trækker ifølge Henrik Knak fra Syncronic stor opmærksomhed i virksomhedsledelser i øjeblikket. Foto: Privat.

Operationel, taktisk og strategisk
Der er stor interesse for den taktiske sales & operations planning-proces (S&OP) og tilhørende IT-støtte. S&OP kan deles op i fire trin, nemlig: 1) demand planning, 2) supply planning, 3) balancering og 4) eksekvering via executive meeting og struktureret kommunikation.

Andre begynder også at inkludere den strategiske planlægning, som så typisk bliver kaldt integrated business planning (IBP), mens den operationelle planlægning ifølge Henrik Knak i stigende grad går i to retninger:

Først og fremmest bliver den lagt ind i gode ERP-systemer, som rummer tidsaktuelle data for hele virksomhedens varestrøm fra indkøb, transport, lager, produktion, distribution og salg med mere. Dernæst bliver de dedikerede silo-orienterede løsninger mere avancerede og kan rumme en stigende grad af data og kompleksitet. Hvilket bedre afspejler den virkelighed, som løsningen forsøger at modellere.

En del af baggrunden for at den operationelle planlægning bliver isoleret til dedikerede systemer er, at mængden af data stiger voldsomt, når detaljeringsgraden stiger. Væksten i mængden af data bliver kun stejlere efterhånden, som anvendelse af IoT (internet of things, tingenes internet), kunstig intelligens som fx machine learning, big data analytics m.m. bliver mere udbredt.

”Der sker mange ting på markedet for IT til SCP. Leverandørerne af systemer til S&OP er blevet mere aggressive med mere markedsføring, lavere priser og smartere løsninger. Jeg har mest erfaring med større virksomheder, men det er klart, at tendensen også smitter af på systemer til mindre og mellemstore virksomheder, som oplever eller vil opleve enklere og smartere funktionalitet, mere cloud og lavere priser”, fortæller Henrik Knak.

Han peger på at de traditionelle APS-systemer (advanced planning and scheduling) og mere strategiske analyse- og simuleringsværktøjer som for eksempel Supply Chain Guru fra Llama Soft smelter sammen og bliver tilgængelige i S&OP-værktøjer som for eksempel SAP IBP, OMP Plus og Kinaxis RapidResponse i integrerede modeller, hvor sælgeren, den produktansvarlige, planlæggeren og lederen med flere nemt kan bevæge sig op og ned i de forskellige planhierarkier i forhold til produkter, kunder, geografi, ressourcer med mere.

Fem tendenser for SCP-værktøjer

  1. Brugerflader til særligt sælgere bliver enklere med mere automatisering og mulighed for at arbejde i kroner og ikke kun i volumen – samt sammenholde med det finansielle budget.
  2. Værktøjerne bliver mere åbne for store mængder eksterne data.
  3. Analysedelen af SCP er i hastig udvikling med ’predictive’- og ’prescriptive’-funktionaliteter og mulighed for at integrere med big data systemer som Tableau, Power BI eller ERP-systermes BI-moduler. Det er blandt andet drevet af IoT-data.
  4. Skærmbillederne skal kunne håndteres på alle mulige mobile platforme. Det stiller krav til rollebaseret brugerflade.
  5. SCP-værktøjerne bliver mere fleksible, fordi virkeligheden bliver mere volatil og omskiftelig, hvilket kræver at planlægningsmodellen hyppigt justeres og master data ændres.

Henrik Knak fremhæver, at den manglende integration af data og planer på det operationelle planlægningsniveau udgør en barriere for den tværgående integration i værdikæden. 

”Kun de mest modne virksomheder og i de industrier, hvor konkurrenceintensiteten er enorm med hyppige ændring i vareflowet, er man begyndt at fokusere på, at systemerne skal kunne optimere sømløst mellem de operationelle planer og eksekveringen (S&OE = sales & operations execution) og de taktiske planer (S&OP) uden tab af optimeringskriterier og detaljeringsniveau”, siger han og tilføjer:

”Systemleverandørerne har fokus på de taktiske/strategiske muligheder samt inkluderingen af nye digitale teknologier, og kun enkelte leverandører lykkes med på forskellig måde at imødekomme denne tosidede problemstilling samtidig med, at de inkluderer den operationelle detailplanlægning i én og samme planlægningsmodel. Tre gode eksempler er OMP Plus, Logility og Adaxa”.

Men pas på
Der er ifølge Henrik Knak mange værdifulde gevinster at hente i bedre IT-støtte til planlægningen, men der er også faldgruber.

”Den største faldgrube for virksomheder, der leder efter og indfører et IT-system til supply chain planning, er, at de hopper direkte ind i systemet og teknikken. Virksomheder skal først kigge indad. Hvad er vores modenhedsniveau, hvad angår processer, data, kompetencer og IT? Her kan en af de gængse modenhedsmodeller som fx Gartners modenhedsmodel for S&OP og SCP samt Wallace og Stahls udmærkede bog ”Sales and Operations Planning: The How-to Handbook” fra 2008 være nyttige" siger han og fortsætter:

"Når modenhedsniveau er afdækket, kan det være en god idé at se på, hvor virksomheden vil hen – hvad er strategien og hvad gør andre funktioner i virksomheden? Hvad er målet med planlægningen på tværs og i dybden nu og de kommende fire-fem år? Afklaring af den slags spørgsmål er afgørende for at finde frem til det system, der passer virksomheden bedst.”

Han anbefaler, at virksomheden først får styr på egne behov, færdigheder og ambitioner og først derefter involverer leverandører i en analyse af gabet mellem virksomhedens krav og værktøjernes formåen. ”Risikoen er at virksomheden hurtigt bliver trukket i leverandørernes specifikke retning og i nogle tilfælde blive lokket til at tage lidt for hastige beslutninger”, påpeger han.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Planlægning i 2019

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

27.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: Alt du skal vide om EDIFACT

26.02.2024SCM.dk

Manglende kompetencer er stopklods for brug af cobots

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup