Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

Corporate Knights har analyseret tallene i deres store database og har en klar konklusion: Virksomheder med fokus på bæredygtighed klarer sig bedst.

12.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Landmændene protesterer over klima- og miljøkrav, og EU giver indrømmelser med det samme. Den danske regering gør en dårlig nyhed om højere udledninger fra lavbundsjorde til en god nyhed for de danske klimareduktionsmål. Amerikanske stater indfører forskellige sanktioner mod finansvirksomheder med erklærede ESG-ambitioner. Og rygtet i en del internationale medier ville vide, at klimaet blev overskygget af samtaler om krig og kunstig intelligens ved topmødet i Davos 2024. 

Men fortvivl ikke, andre eksempler peger i den helt modsatte retning. Det fortæller Corporate Knights, organisationen som hvert år analyserer virksomheder og udgiver listen over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. 

Ud over at producere selve listen bruger Corporate Knights også de indsamlede data fra de mange virksomheder, de analyserer, til at opsamle tendenser. Derfor kan de også sende en artikel på gaden, hvor de proklamerer, at ”…den bæredygtige økonomi (stadig) er ved at tage over”. 

Tallene lyver ikke

Det første argument handler om salg. Den gennemsnitlige virksomhed på Corporate Knights’ Global 100-liste fik 51 procent af sin omsætning fra bæredygtige løsninger, mens den gennemsnitlige børsnoterede virksomhed med mere end en milliard dollar i omsætning kun finder 16 procent af sin omsætning fra salg af noget, der indgår i Corporate Knights kategorier for, hvad man kan kalde bæredygtigt. 

Næste pointe er relateret til investeringer. Her sender de 100 virksomheder på Global 100-listen 55 procent af deres samlede investeringer (kapitaludgifter, forskning & udvikling og opkøb) i retning af bæredygtighed. For den bredere gruppe virksomheder, Corporate Knights samler data på, var det tal 17 procent. 

Den positive udvikling gælder ovenikøbet ikke kun de øverste 100 på den årlige liste. Hos den brede population i Corporate Knights database var væksten i både investeringer og omsætning relateret til bæredygtighed også langt højere end det var tilfældet for investeringer og salg uden bæredygtighedsperspektiv. 

Læs også: Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn

Virksomhederne på Corporate Knights liste kan også tjene penge, siger de. Kigger man på samlet på virksomhederne, som har figureret på Global 100 siden 2005 har de givet et samlet afkast på 295 procent. Til sammenligning har aktieindekset MSCI ACWI, som dækker virksomheder fra hele verden, kun leveret 278 procent. 

Og skulle man frygte den fossile sektors mange milliarder, så har Corporate Knights lavet et andet regnestykke. Sammenlignet med fossilindustrien tjente virksomheder med godkendte Science based targets, syv gange så meget i sidste finansår. 

Frygt højst politisk påvirkning

Hvis der er noget at bekymre sig om fra fossil-sektoren, så er det hvor gode og øvede dens aktører er i at påvirke de politiske processer. 

”De er eksistentielt motiverede og vanvittigt godt organiseret i deres arbejde med at opstille politiske barrierer, som forsinker den uundgåelige omstilling til en low-carbon økonomi,” skriver Corporate Knights med-stifter Toby Heaps i sit blogindlæg. 

Men, for sådan et er der, så kan man i dag også se en række initiativer der trækker i modsat retning og skubber på for at erhvervslivet bredt set efterspørger klimahandling. Som f.eks. de 131 virksomheder i We Mean Business-koalitionen, som kom med en opfordring til at sætte ambitiøse mål under COP28. Eller det danske Global Compact Networks 27 danske virksomheder, som har opfordret til at man holder verdensmålene i live. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup