Kommunerne er klar til grøn IT – men næste skridt mangler

Danske kommuner er parate til den grønne omstilling, når IT-udstyret skal skiftes. Men forældede standardprocedurer og kortsigtet økonomisk tankegang står ofte i vejen for de gode intentioner.

Det offentlige indkøbs klimaaftryk udgør aktuelt 12 millioner ton drivhusgas, hvoraf cirka 4 millioner ton udledes i Danmark og godt 8 millioner ton udledes uden for Danmark. Foto: 3 Step IT .

17.12.2021

SCM.dk

Ønsket om grøn omstilling har fundet vej til det offentliges indkøbsafdeling, som køber IT for 2,4 milliarder kroner om året. Det fortæller 3stepIT, som gennem de sidste 20 år har fungeret som underleverandør til en lang række kommuner. Udviklingen peger mod et stadig større ønske om at anskaffe og indgå mere miljøvenlige og ansvarlige IT-løsninger.

”Vi kan se hos vores kunder i kommunerne, at der er stor parathed og vilje til at vælge det grønne alternativ, men de gode intentioner bliver dog sjældent ført ud i livet, når indkøbsprocessen går i gang, og så er der ingen forbedringer til den skadelige tilgang til forbrug, vi har i dag”, siger Allan Juhl, CEO i 3 Step IT A/S.

Økonomi og kortsigtede løsninger står i vejen

3stepIT bakkes op af ph.d. ved Copenhagen Business School, Sönnich Dahl Sönnichsen, der forsker i cirkulær økonomi og det offentlige indkøb. Han påpeger, at der generelt er en lang række faktorer i kommunernes indkøbsproces, som kan føre til et mindre miljøvenligt IT-indkøb end tiltænkt. Her er de tre vigtigste:

Udbud og pris: IT-indkøb skal altid i udbud, og når jurister og økonomer skal vurdere mulighederne, kan det billigste tilbud ofte trumfe en på papiret dyrere, men på længere sigt billigere og mere miljøvenlig løsning.

Skiftende administrationer udskyder problemerne: Der tænkes for ofte i kortsigtede løsninger og primært i indeværende budgetår, da øverste beslutningstagere er på valg. Det kan derfor være svært at beslutte langsigtede investeringer, som er dyrere på kort sigt end andre mindre miljøskadelige løsninger.

Læs også: Københavns indkøb skubber til bæredygtigheden

Driften og udstyrets samlede levetid tages ikke med i overvejelserne: Udstyret skiftes for ofte, og der tænkes ikke i serviceløsninger eller driftsordninger som kan levetidsforlænge IT-udstyr, eller i, hvordan udstyret skal genbruges eller bortskaffes efter brug udover de gældende minimumsregler.

”Kommunale indkøb kører efter en fast skabelon, som på mange måder er forældet, og som vægter laveste pris højere end eksempelvis servicekvalitet, hvilket kan medføre flere indkøb og dermed større omkostninger på lang sigt. Hvis kommunerne for alvor skal rykke på den grønne omstilling, så skal kvalitet i form af service veje tungere i vurderingen og Total Cost of Ownership (TCO) bør bruges i større grad end der gøres for nuværende”, siger Sönnich Dahl Sönnichsen.

”Hvis TCO’erne kan implementeres og forankres som en fast del af kommunernes indkøbspolitiker, så ser jeg en smule lysere på fremtiden, for vi har brug for et stærkt alternativ til den køb-og-smid-væk-kultur, der hersker i dag”, siger Allan Juhl.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup