Kritik: Overimplementering af EU-regler forsinker dansk elektrificering

Over halvdelen af planlagt udvidelser af elnettet sidder fast i bureaukratiets maskine grundet overimplementering af miljøkrav. Nu kalder både erhvervslivet og statens eget energiselskab på lempelser, så der kan sættes skub i elektrificeringen.

Foto: Energinet

23.05.2025

SCM.dk

Udbygningen af elnettet i Danmark er bremset af miljøkrav, der forlænger godkendelsesprocesser med op til to år. Ifølge Energinet skyldes otte ud af ti forsinkelser, at Danmark har overimplementeret EU-regler, hvilket hæmmer både udbygningen af vedvarende energi og virksomhedernes adgang til grøn strøm.

Ifølge Energinet kræver 80 procent af de aktuelle elnetprojekter miljøgodkendelser, som kunne undgås, hvis Danmark ikke havde indført strengere regler end nødvendigt. Dette resulterer i en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 722 dage for miljøscreeninger, hvilket er en markant stigning fra 119 dage i 2020.

Denne overimplementering har direkte konsekvenser for udbygningen af vedvarende energikilder som solceller og vindmøller. Energinet har allerede måttet udskyde 98 ud af 174 planlagte udvidelser af elnettet sidste år, hvilket bremser tilslutningen af nye grønne energiprojekter. 

Thomas Aarestrup Jepsen, politisk direktør i Green Power Denmark, understreger, at fjernelsen af de unødvendige miljøkrav vil kunne fremskynde processen og lette presset på miljømyndighederne.

Klimaambitioner fanget i papirarbejde

De nuværende forsinkelser i elnetudbygningen kan få alvorlige konsekvenser for Danmarks klimaindsats. EU-Kommissionen har tidligere i år fremhævet grøn strøm som et centralt element i at styrke Europas konkurrenceevne og reducere CO2-udledninger. En effektiv og hurtig udbygning af elnettet er derfor afgørende for at realisere disse mål.

Problematikken er dog ikke ny. Allerede i december sidste år identificerede en arbejdsgruppe under regeringens energikrisestab (NEKST) overimplementeringen som en væsentlig hindring for elnetudbygningen. En af arbejdsgruppens anbefalinger var at fritage kabelprojekter fra kravet om miljøscreening. Trods dette er der endnu ikke blevet taget konkrete skridt til at implementere disse anbefalinger.

Regeringen har dog nu reageret på kritikken. Jeppe Bruus (S), minister for grøn trepart, har udtalt, at regeringen er i gang med at gennemgå anbefalingerne fra NEKST-arbejdsgruppen, herunder spørgsmålet om overimplementering. Han understreger, at regeringen arbejder på at finde løsninger, der kan fremskynde elnetudbygningen uden at gå på kompromis med natur og miljø.

- lhs

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

24.06.2025SCM.dk

CO2-fjernelse rykker fra niche til nødvendighed

24.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Showcasedag hos Arla Foods Export Terminal i Vejle

24.06.2025SCM.dk

Her er verdens 25 bedste forsyningskæder

23.06.2025SCM.dk

Naturen bliver overset som finansiel risiko i nordiske virksomheder

23.06.2025SCM.dk

IoT: Onics Denmark fastholder vækstkursen efter strategisk transformationsår

23.06.2025SCM.dk

DSV-topchef om kritik: Jeg er meget direkte i min kommunikation

23.06.2025SCM.dk

Ny direktør skal styrke Roima Aalborgs faglige profil inden for lagerstyring

18.06.2025SCM.dk

DSV-topchef angribes for brutal ledelsesstil

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle