Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

Uden ESG i lønpakken er det måske berettiget af tvivle på, om ledelsen mener det for alvor, når de giver deres opbakning til grøn og social omstilling.

Foto: 123rf.com

17.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Det er ofte det sidste skridt i kæden, at få den individuelle aflønning på linje med f.eks. bæredygtighedsmål. Det er dog det, der virker klart bedst, hvis man vil skabe fremdrift mod mål,” siger Steve Kenzie, Executive Director for UN Global Compact i Storbritannien. 

CSR.dk fangede ham kort efter den første debat ved Reuters Events’ ”Responsible Business Europe”-konference i starten af denne uge. Fra scenen havde han forsigtigt peget på, at en af barriererne for yderligere integration og fremdrift på ESG-emner i virksomheder, kunne være, at medarbejderne var i tvivl om, hvor dybt virksomhedens ESG-ambitioner egentlig stikker. 

”Leadership commitment er rigtig fint, men det er nødt til at være mere end noget, man siger. Man ved, at integrationen i virksomheden er reel, når det begynder at blive linket til aflønning af ledelsen. Indtil da er det mere tvivlsomt, om de virkelig mener det. For hvis alle incitamentsstrukturer stadig er de samme, hvordan skal medarbejdere så for alvor være motiveret til at tage nogle andre beslutninger eller foreslå nye initiativer med udgangspunkt i bæredygtighed?” sagde han. 

ESG i lønnen virker

Steve Kenzies udtalelser bakkes op af f.eks. Stanford Business Schools undersøgelse af netop sammenhængen mellem ESG-relaterede bonus til ledelsen og virksomheders resultater på samme mål. Den er tydeligt positiv blandt de 4.400 selskaber i 21 lande, som indgår i undersøgelsen: 

”Når virksomheder forbinder deres ledelses-aflønning med specifikke emissions-mål, så opnår de efterfølgende et fald i deres CO2-udledninger,” som der står der i artiklen. 

Researchen har også kigget på, om ESG-mål i ledelsesaflønningen påvirker de finansielle resultater. 

”Vi kan ikke se, at ESG-løn påvirker virksomhedens finansielle resultater positivt. Men vi kan heller ikke se den modsatte sammenhæng – at investeringer i og ambitioner inden for ESG skader de finansielle resultater,” sagde Stefan Reichelstein, som er professoren bag undersøgelsen. 

Stanford-undersøgelsen viste også, at ESG-mål i ledelsens løn er mest udbredt i lande med stærk regulering og generelt større optagethed af ESG-emner. Det er også mere udtalt i sektorer med høj miljøpåvirkning og høje CO2-udledninger – måske fordi de tiltrækker mere offentlig opmærksomhed. Virksomheders størrelse og hvorvidt de havde kvinder i ledelsen og bestyrelsen påvirkede også hyppigheden af ESG-mål i ledelsens aflønning. 

Danske virksomheder er med

En ny rating af danske virksomheders brug af ESG-komponenter i ledelsen aflønning bliver i øjeblikket drypvis udgivet af Økonomisk Ugebrev. Det samlede overblik er dog ikke gjort offentligt tilgængeligt endnu, men allerede i 2023, viste mediets første kortlægning, at de store, børsnoterede danske virksomheder er kommet med på vognen.

”Andelen af danske large cap-selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topchefens incitamentsprogram, gået fra 59 procent i 2022 til 78 procent i 2023 – altså en stigning på 32 procent på blot et enkelt år,” skriver de i en artikel fra 2023.

Hvordan bliver ESG-relateret løn vurderet? 

Økonomisk Ugebrev har i år sat sig for at lave en rating af danske virksomheders oplysninger om ESG-løn til ledelsen baseret på offentligt tilgængelige oplysninger. Kriterierne i ratingen kan måske give inspiration til at tage fat på det måske mest effektive værktøj til at skubbe virksomheden i retning af de strategiske målsætninger på ESG. 

CSR.dk har samlet Økonomisk Ugebrevs 10 detaljerede kriterier i tre overordnede her:  

  1. Indeholder topchefens bonusprogram ESG-komponenter og hvor stor en andel af bonusprogrammet udgør de?
  2. Konkretiseres mindst en ESG-komponent til at omhandle eksempelvis klima, kønsdiversitet eller et andet ESG-relateret målepunkt?
  3. Fremgår det klart og tydeligt, hvilket mål, der skal opnås, for at udløse topchefbonus? Og når der rapporteres om ledelsesaflønning, fremgår resultatet for målet og om det har udløst bonus?

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup