Mærsk Tankers sætter ambitiøse CO2-mål

Tankskibsrederiet Mærsk Tankers er på vej mod en skarp reduktion af CO2-udslippet, et godt stykke foran IMO's målsætninger. Det er en del af en ny strategi for det privatejede firma, der vil have hele industrien med, for både miljøet og investorernes skyld.

Mærsk Tankers er både på forkant med selskabets egne CO2-mål og IMO's. Foto: Maersk Tankers.

03.04.2019

SCM.dk

Mærsk Tankers er på vej med nogle vidtrækkende CO2-reduktionsmål, der er et stykke foran både selskabets tidligere strategi og IMO's målsætninger. Det skriver tradewindsnews.com.

Læs også: Maersk klar til biobrændstoftest

Tankskibsrederiet har allerede reduceret sit CO2-udslip med 20 procent i forhold til 2008 og sigter efter at sænke det yderligere med 10 procent indenfor de næste tre år.

”Det er ikke kun en ambition, det er noget vi bliver nødt til at gøre. Det er noget verden kræver. Det er noget samfundet kræver, og for os er det ikke bare en udfordring men en stor mulighed, og noget der er ret spændende”, siger CEO Christian M. Ingerslev til tradewindsnews.com.

Den Internationale Maritime Organisation (IMO) har som mål, at shippingindustriens kulstofudslip skal reduceres med 40 procent fra 2008-niveau inden 2030 og med 70 procent inden 2050. 

Den tidslinje er man allerede foran, og derfor er egen-reduktionen også kun en del af målet, lyder det fra det tidligere Maersk-selskab, der nu er ejet af A.P. Moller Holding og japanske Mitsui & Co.

"Vi vil ikke kun reducere Mærsk Tankers kulstofudslip, vi vil reducere kulstofudslippet for industrien", forklarer Christian M. Ingerslev.

Samarbejde på tværs af markedet
Rederiet vil komme i mål ved hjælp af et bredt samarbejde i industrien, fordi det er i alles interesser, lyder meldingen fra Christian M. Ingerslev:

”Fordelen er indlysende for miljøet. Det er også indlysende for investorer. For at det er en attraktiv industri at investere i, skal vi gøre godt i denne verden og vise, at dette er en industri, som faktisk forbedrer tingene”, siger han til TradeWinds.

Mærsk Tankers er på nuværende tidspunkt blandt andet i gang med at teste rotorsejl på nogle af rederiets fartøjer, som en del af et forsøg på at eksperimentere med nye teknologier. Og digitale værktøjer vil hjælpe med at reducere CO2-udslippet, men Ingerslev pointerer, at der stadig skal ukendte løsninger for at nå i mål.

”Vi er ret åbne, når vi snakker med vores kollegaer og de siger ”Hvordan har i tænkt jer at gøre det?”, hvor vi svarer ”Vi ved det ikke”. Men det er også derfor, at det er en strategi. Hvis vi vidste hvordan vi skulle bære os ad med at komme i mål, så ville vi allerede have gjort det. Der er ingen grund til at vente”, siger han til tradewindsnews.com.

Læs også: Maersk Tankers sætter farten ned i svagt marked

Mærsk Tankers har en flåde på 164 fartøjer, og det ser ud til, at det godt kan betale sig at blande virksomhedsdrift og kulstofreduktion. Når man kan sammensætte business og resultater med bæredygtige tiltag, så begynder det at være mere end bare snak, fortæller Christian M. Ingerslev.

- SDN

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

03.12.2024SCM.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024SCM.dk

Dansk logistikkoncern opbygger muskler og viser stærk forretningsdrift

29.11.2024Global AGV

Sponseret

20 års dedikation og ordentlighed hos BILA A/S

25.11.2024SCM.dk

Håb på det bedste, vær beredt på det værste

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bredana Axcite A/S
Webinar
D365 webinar for topledere

Få hurtigt overblik og indblik på Executive Summary webinar

Dato

10.12.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup