Markedet indtager førersædet i kæden

Supply chain management er på vej til at udvikle sig til demand chain management. Når forsyningskæder begynder at producere det, der bliver solgt frem for at sælge det, der bliver produceret, så kan festen starte.

06.05.2013

SCM.dk

”Logistik går fra at have været et cost-center til at være et aktiv, der skaber ny forretning i kraft af innovation og fokus på markedets efterspørgsel”, fortæller professor Dag Ericsson fra Ingeniørhøjskolen Borås, Sverige. Foto: Privat..

Nu havde vi lige lært at sige det. Og vi kan høre, at også topledelsen, handelshøjskolerne, rekrutteringsbureauerne og endda hjørner af erhvervspressen har lært at sige det. Supply chain management. Skal vi nu til at tale om demand chain management? DCM som en videreudvikling af SCM? Ja, mener professor Dag Ericsson fra Ingeniørhøjskolen Borås, Sverige.

Logistik vinder markedsandele
”Det er en udvikling, der har været i gang de sidste 10-12 år, og den hænger sammen med en modning af disciplinen SCM. Der sker et skift i perspektiv i disse år, som for alvor vil sætte demand chain management på erhvervslivets dagsorden. Vi vil begynde at se virksomheder og virksomhedsledere tale om, at logistik vinder markedsandele og skaber bundlinjevækst, at logistik bliver et forretningsaktiv og ikke et cost-center”, fortæller en sprudlende og hurtigtalende Dag Ericsson til de cirka 70 deltagere på Consafe Logistics’ konference login:2012.

Tabel 1. .

Dag Ericsson fremhæver CEO Hans Strålberg fra Electrolux som et eksempel på skiftet:

“Vi fokuserer på for alvor at forstå kundernes behov og problemer. Vi bevæger os fra hyldevarer til innovative produkter, og vi forsøger ikke at sælge det, vi producerer. Vi går efter det modsatte, nemlig at producere det, vi sælger. Der er en helt afgørende forskel på de to perspektiver”.

Nytænkning
Innovation, innovation og innovation. Når Dag Ericsson gransker den nyeste viden og forskning fra supply chain verdenens kraftcentre går begrebet innovation igen og igen. Det gælder Gartner-AMR’s supply chain top25, MIT og senest et topmøde i Singapore i juni 2012 ”Supply chain thought leadership”, der fremhævede fire nøglebegreber:

 • Kreativititet,
 • innovation,
 • leadership, og
 • value in demand network.

”Logistik går fra at have været et cost-center til at være et aktiv, der skaber ny forretning i kraft af innovation og fokus på markedets efterspørgsel. Det bliver bekræftet af alle de progressive virksomheder som Dell, Procter & Gamble, Apple, Walmart, Unilever, Inditex etc.”, fortæller Dag Ericsson.

Demand network
Det har fået Dag Ericsson til at skabe en definition af demand networks som en videreudvikling af den traditionelle snak om supply chains eller supply networks. Den lyder:

“En række markedsdrevne og afstemte kæder, der bygger på tillid, partnerskab og gensidig afhængighed. Kædernes mål er at skabe en unik kompetence i form af oplevet kundeværdi” (Dag Ericsson, 2012).

Turbulent fremtid
På spørgsmålet om hvorfor dette skift fra SCM til DCM sker nu, lyder det klare svar fra Dag Ericsson: Fordi vi lever i turbulent tid. Han citerer Aristoteles: ”Det er mest forventeligt, at noget uventet vil ske” (It’s most likely that something unlikely will happen), fordi han mener udsagnet dækker vores tid. Værdikæder kan ikke længere være baseret på masseproduktion, men skal være baseret på mass customisation, hvor værdikæder producerer det, markedet efterspørger med stor fleksibilitet og hurtig levering.

Strukturel fleksibilitet
”One size fits all eksisterer ikke længere. I dag handler det om at etablere strukturel fleksibilitet”, fortæller Dag Ericsson. Strukturel fleksibilitet kan kun etableres, hvis man kombinerer operational excellence med innovation excellence. Det handler nemlig om at etablere værdikæder, der både arbejder omkostningseffektivt og på dynamisk vis er i stand til hurtigt at imødekomme markedets behov.

<p>"Det nye tankesæt er ikke fokuseret på omkostninger, men fokuserer på vækst i omsætning og indtjening". </p>

Dag Ericsson, professor, Ingeniørhøjskolen i Borås

Fra management til leadership
Dag Ericsson mener, at perspektivskiftet fra SCM til DCM også hænger nøje sammen med et skift fra fokus på management til fokus på leadership. SCM-disciplinen er stadigvæk domineret af en teknisk management-tilgang, hvor fokus er på KPI’er, excel-ark og teknologi fremfor mennesker samt strategisk retning og rammer.

Helt kort handler leadership ifølge Dag Ericsson om at sætte retning, skabe forandringer, motivere medarbejdere, skabe effekt og åbne op for fremtidsmuligheder. Mens management handler om dynamisk og effektivt at nå mål og delmål i den rigtige retning inden for de givne rammer. Med andre ord handler leadership om, hvilken skov vi skal igennem, i hvilken retning og hvorfor; mens management handler om, hvordan vi effektivt kommer gennem skoven.

”En af den strategiske leders vigtigste opgaver er at fastholde et holistisk blik på værdikæden og forretningen og ikke kun skabe små forbedringer af det eksisterende. Den strategiske leder skal også tænke i helt nye muligheder og skabe radikale forandringer med fokus ikke på konkurrenters gøremål men kundernes behov og adfærd. Det tror jeg er ganske nyt for mange supply chain ledere”, fortæller Dag Ericsson.

Tillid er vigtigere end tal
Dag Ericsson sluttede sit festfyrværkeri af et foredrag af med fire anbefalinger og en liste af kendetegn ved DCM. De fire anbefalinger på vejen mod DCM lyder:

 1. Definition af kundesegmenter.
 2. Design og styring af strukturen, så den passer til de forskellige kundesegmenter.
 3. Udvikling af afstemte processer og systemer.
 4.  Udvikling og vedligeholdelse af interne og eksterne relationer.

Listen af kendetegn ved DCM omfatter seks hjørnesten:

 • Fælles visioner, mål og agendaer – ingen skjulte agendaer her!
 • En ægte forpligtelse til at skabe en vinder-vinder situation.
 • Nye langtidsorienterede KPI’er (måltal).
 • Incitaments- og bonussystemer.
 • En formel til fordeling af gevinster.
 • Tillid, tillid og tillid.

”Skiftet fra SCM til DCM handler dybest set om et skift i tankesæt. Det nye tankesæt er ikke fokuseret på omkostninger, men fokuserer på vækst i omsætning og indtjening. Det vil uundgåeligt medføre eksempler på tiltag, der isoleret set er ineffektive og urentable, men de tjener et mere overordnet og langsigtet formål. Det er et spørgsmål om rentabel ineffektivitet”, lyder det med et smil fra Dag Ericsson.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup