Markedet indtager førersædet i kæden

Supply chain management er på vej til at udvikle sig til demand chain management. Når forsyningskæder begynder at producere det, der bliver solgt frem for at sælge det, der bliver produceret, så kan festen starte.

06.05.2013

SCM.dk

”Logistik går fra at have været et cost-center til at være et aktiv, der skaber ny forretning i kraft af innovation og fokus på markedets efterspørgsel”, fortæller professor Dag Ericsson fra Ingeniørhøjskolen Borås, Sverige. Foto: Privat..

Nu havde vi lige lært at sige det. Og vi kan høre, at også topledelsen, handelshøjskolerne, rekrutteringsbureauerne og endda hjørner af erhvervspressen har lært at sige det. Supply chain management. Skal vi nu til at tale om demand chain management? DCM som en videreudvikling af SCM? Ja, mener professor Dag Ericsson fra Ingeniørhøjskolen Borås, Sverige.

Logistik vinder markedsandele
”Det er en udvikling, der har været i gang de sidste 10-12 år, og den hænger sammen med en modning af disciplinen SCM. Der sker et skift i perspektiv i disse år, som for alvor vil sætte demand chain management på erhvervslivets dagsorden. Vi vil begynde at se virksomheder og virksomhedsledere tale om, at logistik vinder markedsandele og skaber bundlinjevækst, at logistik bliver et forretningsaktiv og ikke et cost-center”, fortæller en sprudlende og hurtigtalende Dag Ericsson til de cirka 70 deltagere på Consafe Logistics’ konference login:2012.

Tabel 1. .

Dag Ericsson fremhæver CEO Hans Strålberg fra Electrolux som et eksempel på skiftet:

“Vi fokuserer på for alvor at forstå kundernes behov og problemer. Vi bevæger os fra hyldevarer til innovative produkter, og vi forsøger ikke at sælge det, vi producerer. Vi går efter det modsatte, nemlig at producere det, vi sælger. Der er en helt afgørende forskel på de to perspektiver”.

Nytænkning
Innovation, innovation og innovation. Når Dag Ericsson gransker den nyeste viden og forskning fra supply chain verdenens kraftcentre går begrebet innovation igen og igen. Det gælder Gartner-AMR’s supply chain top25, MIT og senest et topmøde i Singapore i juni 2012 ”Supply chain thought leadership”, der fremhævede fire nøglebegreber:

 • Kreativititet,
 • innovation,
 • leadership, og
 • value in demand network.

”Logistik går fra at have været et cost-center til at være et aktiv, der skaber ny forretning i kraft af innovation og fokus på markedets efterspørgsel. Det bliver bekræftet af alle de progressive virksomheder som Dell, Procter & Gamble, Apple, Walmart, Unilever, Inditex etc.”, fortæller Dag Ericsson.

Demand network
Det har fået Dag Ericsson til at skabe en definition af demand networks som en videreudvikling af den traditionelle snak om supply chains eller supply networks. Den lyder:

“En række markedsdrevne og afstemte kæder, der bygger på tillid, partnerskab og gensidig afhængighed. Kædernes mål er at skabe en unik kompetence i form af oplevet kundeværdi” (Dag Ericsson, 2012).

Turbulent fremtid
På spørgsmålet om hvorfor dette skift fra SCM til DCM sker nu, lyder det klare svar fra Dag Ericsson: Fordi vi lever i turbulent tid. Han citerer Aristoteles: ”Det er mest forventeligt, at noget uventet vil ske” (It’s most likely that something unlikely will happen), fordi han mener udsagnet dækker vores tid. Værdikæder kan ikke længere være baseret på masseproduktion, men skal være baseret på mass customisation, hvor værdikæder producerer det, markedet efterspørger med stor fleksibilitet og hurtig levering.

Strukturel fleksibilitet
”One size fits all eksisterer ikke længere. I dag handler det om at etablere strukturel fleksibilitet”, fortæller Dag Ericsson. Strukturel fleksibilitet kan kun etableres, hvis man kombinerer operational excellence med innovation excellence. Det handler nemlig om at etablere værdikæder, der både arbejder omkostningseffektivt og på dynamisk vis er i stand til hurtigt at imødekomme markedets behov.

<p>"Det nye tankesæt er ikke fokuseret på omkostninger, men fokuserer på vækst i omsætning og indtjening". </p>

Dag Ericsson, professor, Ingeniørhøjskolen i Borås

Fra management til leadership
Dag Ericsson mener, at perspektivskiftet fra SCM til DCM også hænger nøje sammen med et skift fra fokus på management til fokus på leadership. SCM-disciplinen er stadigvæk domineret af en teknisk management-tilgang, hvor fokus er på KPI’er, excel-ark og teknologi fremfor mennesker samt strategisk retning og rammer.

Helt kort handler leadership ifølge Dag Ericsson om at sætte retning, skabe forandringer, motivere medarbejdere, skabe effekt og åbne op for fremtidsmuligheder. Mens management handler om dynamisk og effektivt at nå mål og delmål i den rigtige retning inden for de givne rammer. Med andre ord handler leadership om, hvilken skov vi skal igennem, i hvilken retning og hvorfor; mens management handler om, hvordan vi effektivt kommer gennem skoven.

”En af den strategiske leders vigtigste opgaver er at fastholde et holistisk blik på værdikæden og forretningen og ikke kun skabe små forbedringer af det eksisterende. Den strategiske leder skal også tænke i helt nye muligheder og skabe radikale forandringer med fokus ikke på konkurrenters gøremål men kundernes behov og adfærd. Det tror jeg er ganske nyt for mange supply chain ledere”, fortæller Dag Ericsson.

Tillid er vigtigere end tal
Dag Ericsson sluttede sit festfyrværkeri af et foredrag af med fire anbefalinger og en liste af kendetegn ved DCM. De fire anbefalinger på vejen mod DCM lyder:

 1. Definition af kundesegmenter.
 2. Design og styring af strukturen, så den passer til de forskellige kundesegmenter.
 3. Udvikling af afstemte processer og systemer.
 4.  Udvikling og vedligeholdelse af interne og eksterne relationer.

Listen af kendetegn ved DCM omfatter seks hjørnesten:

 • Fælles visioner, mål og agendaer – ingen skjulte agendaer her!
 • En ægte forpligtelse til at skabe en vinder-vinder situation.
 • Nye langtidsorienterede KPI’er (måltal).
 • Incitaments- og bonussystemer.
 • En formel til fordeling af gevinster.
 • Tillid, tillid og tillid.

”Skiftet fra SCM til DCM handler dybest set om et skift i tankesæt. Det nye tankesæt er ikke fokuseret på omkostninger, men fokuserer på vækst i omsætning og indtjening. Det vil uundgåeligt medføre eksempler på tiltag, der isoleret set er ineffektive og urentable, men de tjener et mere overordnet og langsigtet formål. Det er et spørgsmål om rentabel ineffektivitet”, lyder det med et smil fra Dag Ericsson.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

20.06.2024SCM.dk

Kommentar: Leverandører drukner i ESG-spørgeskemaer

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup