Med nyt projekt skal SMV’er gentænke forretningen efter corona

Skræddersyede virksomhedsforløb skal styrke SMV’ers kompetencer i at fremtidssikre, udvikle og gentænke deres forretningsmodeller i et nyt forskningsprojekt ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet. Projektet støttes af Industriens Fond.

Professor Mette Neville leder forskningsprojektet, der skal udvikle værktøjer, som kan øge SMV’ernes konkurrenceevne og vækst. Foto: AU. .

20.05.2021

SCM.dk

”Virksomhederne skal tilpasse sig en ny verden, hvor eksisterende forretningsmodeller måske kommer til kort, og hvor nytænkning er påkrævet for at bevare konkurrenceevnen. Det kræver, at virksomhederne bliver bedre til at identificere, kvalificere og implementere nye idéer,” siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond, der støtter et nyt initiativ for SMV’er fra Aarhus Universitet som led i fondens særlige coronaindsats. 

Projektet, som hedder Gentænk NU, vil indsamle viden og erfaringer fra 150 virksomheder via en række virtuelle kompetenceforløb og kortlægge SMV’ernes udfordringer og adfærd. På den baggrund vil man udvikle innovationskompetencer til virksomhederne, så de får redskaber til at fastholde deres konkurrenceevne og vækstmuligheder, og samtidig tilbyde hjælp fra relevante eksperter til test af nye initiativer og forretningsgange.

Læs også: SMVere får hjælp til at udnytte guldgrube af data

Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet har taget initiativ til projektet efter COVID-19-pandemien indtraf i 2020, og små og mellemstore virksomheder pludseligt måtte omstille deres forretninger til nye markedsvilkår, hvor ukendte adfærdsmønstre og nye teknologier gjorde sit indtog. 

”SMV’er kommer let til at fokusere på effektivisering, når en krise rammer, men verden er altid under forandring. Derfor er det vigtigt, at SMV'erne også arbejder med at fremtidssikre deres forretning, så de er forberedte på udfordringer som f.eks. COVID-19, den grønne omstilling og en eksponentiel udvikling af de digitale teknologier,” forklarer professor Mette Neville ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder, som leder projektet.

Til gavn for alle

De virtuelle virksomhedsforløb kommer til at have fokus på at identificere, kvalificere, prioritere, validere og eksekvere optimerings- og udviklingspotentialer, for eksempel gennem anvendelse af nye digitale teknologier, data, e-handel, automatisering eller grøn omstilling.

Samtidig vil der under projektet blive udviklet og anvendt helt nye virtuelle sprintforløb, tests og værktøjer, som skal sikre høj fleksibilitet, og som kan nedbringe den strategiske usikkerhed ved prioritering af forskellige nye initiativer i virksomheden.

Læs også: SMV’er skal holde trit, når det gælder digitalisering

Den nye viden, som projektet kommer til at generere, vil efterfølgende blive stillet til rådighed for hele landets SMV’er. Ligeledes vil projektets forskningsresultater kunne anvendes i politiske og erhvervsfremmende indsatser, og den nye viden vil have potentiale til at fremme initiativer, der kan styrke den generelle konkurrenceevne i dansk erhvervsliv. 

Der er stadig åbent for tilmelding til kompetenceforløbene, hvis man som virksomhed ønsker at blive en del af Gentænk NU.

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

16.09.2024SCM.dk

Grøn stål bliver større del af lastbilproduktion

16.09.2024SCM.dk

Grønne lastbiler fylder betydeligt mere på vejene

13.09.2024SCM.dk

Data og viden om værdikæden giver markedsfordele

12.09.2024SCM.dk

Danske ledere har klar favorit til præsidentvalg

11.09.2024SCM.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024SCM.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

10.09.2024SCM.dk

Stærke relationer reducerer risici

27.08.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Lad den samlede kæde danse i takt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Automatiser tidkrævende opgaver med Copilot

AI, kunstig intelligens, bliver en game-changer - også på tværs af Dynamics 365 Supply Chain Management platformen. Hør alt om, hvad AI kan gøre for jeres virksomhed på vores webinar om Copilot.

Dato

19.09.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Kommunikation og teamrelationer

Vil du kunne lede projektteam og interessenter – eller gør du det allerede og ønsker du at styrke dine kompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og opkvalificer dine evner til at kommunikere og skabe gode teamrelationer.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

SCANLOX ApS
Messe
SCANLOX inviterer dig til FoodTech 2024

Få et indblik i innovative interne logistikløsninger til fødevareindustrien på FoodTech 2024.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning