Mennesker betyder alt for Carlsbergs vedligeholdelsesstrategi

At få mennesker til at arbejde i forandringsprocesser har været den store udfordring for vedligeholdelseschef i Carlsberg Allan Pedersen, der gør foreløbig status på 15 års indsats.

30.04.2013

SCM.dk

”Vi vil helst opkvalificere vores nuværende ansatte, men vi har set, at kravene bliver så voldsomme, at nogen må stå af”, fortæller vedligeholdelseschef Allan Pedersen. Foto: Carlsberg. .

Da Carlsberg Danmark i 2012 blev kåret som Europas bedste til systematisk forebyggende vedligehold var det på baggrund af en 15-årig lang indsats med at optimere vedligeholdelsesprocesserne på tapperiet i Fredericia. Vedligeholdelseschef Allan Pedersen har været med hele vejen og han fortæller, at den største udfordring har været at få mennesker til at arbejde i forandringsprocesser.

Den effektivisering, som Carlsbergs vedligehold har været igennem, har haft store omkostninger for operatører og teknikeres arbejdsområder, der er radikalt ændret. Operatørerne er blevet opgraderet og har delvist overtaget teknikernes afhjælpende vedligeholdsarbejde, og teknikerne beskæftiger sig nu i langt højere grad med strategisk planlægning og årsagsanalyser.

Læs også: Dansk erhvervsliv overser potentiale på 100 milliarder

Lige nu kæmper Allan Pedersen især med at øge kompetencerne blandt operatørerne. Bare det at finde tiden til kompetenceudvikling er en svær øvelse, da tempoet i dag er meget hurtigere end for bare fem år siden.

”I dag skal en operatør hos os både kunne overskue komplicerede processer, være analytisk og årsagsfokuseret, samt kende til teknikken. Det er sgu’ meget at forlange af en medarbejder, der har haft en helt anden funktion i mange år”, siger Allan Pedersen. Han fortæller, at indsatsen for at øge kompetencerne gik godt i en lang periode, men at det i øjeblikket er nede i en bølgedal. Den primære årsag er, at det er vanskeligt at opkvalificere medarbejderstaben hurtigt nok samt at finde nye kvalificerede operatører og teknikere.

”Vi vil helst opkvalificere vores nuværende ansatte, men vi har set, at kravene bliver så voldsomme, at nogen må stå af”, siger vedligeholdelseschefen.

<p>”I dag skal en operatør hos os både kunne overskue komplicerede processer, være analytisk og årsagsfokuseret, samt kende til teknikken. Det er sgu’ meget at forlange af en medarbejder, der har haft en helt anden funktion i mange år”</p>

Allan Pedersen, vedligeholdelseschef i Carlsberg

Vedligeholdelsesomkostninger halveret
Meget er forandret, siden forandringernes vinde begyndte at blæse igennem tappehallerne. Teknikerstaben er reduceret, og operatørerne står nu på egne ben, hvis en maskine bryder sammen klokken to om natten. Carlsberg forventer, at operatørerne selv kan løse 80 procent af de akut opståede problemer, og de skal også selv rundt med smørekanden på anlæggene.

Resultatet af den mangeårige indsats er da også til at få øje på, når det gælder omkostningerne til vedligehold. De er ifølge Allan Pedersen reduceret til under halvdelen af, hvad de var for 15 år siden. Til gengæld har indsatsen ikke haft målbar effekt på det såkaldte Overall Equipment Effectiveness (OEE), som blikket nu rettes mere mod at øge, blandt ved at videreudvikle leankulturen.

Perspektiverne for den fortsatte procesoptimering af vedligehold i de kommende år bliver at klæde teknikerne endnu bedre på til at udfylde rollen som strategisk tænkende projektledere. I det hele taget skal der fortsættes i den retning, som de første 15 års arbejde har anvist.      

Markant mindre kalenderstyring
De radikale forandringer som Carlsbergs vedligehold har været igennem træder især frem, når der ses på de kalenderstyrede vedligehold, der er nedbragt fra 7.000 til 3.000 per år. Dermed er Carlsberg i stor udstrækning gået fra faste reparationsrutiner, hvor maskindele blev udskiftet, selv om de var velfungerende, til en strategisk tilgang til de enkelte vedligeholdelsesaktiviteter. Hele øvelsen har handlet om at minimere omkostningerne til vedligehold uden at kompromittere maskinparkens pålidelighed. Det er blandt andet sket ved, at operatørerne i dag bruger deres sanser til at bestemme, hvornår en del skal udskiftes.   

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

06.05.2024SCM.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

03.05.2024Global AGV

Sponseret

En førerløs truck fra Global AGV har forbedret flowet i pakkeriet hos Bennett Potatoes

01.05.2024SCM.dk

Ombygning af fabrik sænker CO2 med 80 procent

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

23.04.2024SCM.dk

Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup