Metal restprodukt bliver til pulver til 3D-print

Nyt projekt viser, at genanvendt titaniumskrot kan erstatte jomfruelige råvarer og mindske CO2-udledningen betydeligt.

Titaniumspåner - et restprodukt fra metalindustrien - kan nu genanvendes til produktion af titaniumspulver til 3D-print. Foto: Teknologisk Institut

08.03.2024

SCM.dk

Efter tre års forskning og udvikling kan det Eureka-støttede projekt VARETIT nu præsentere lovende resultater. Projektets formål har været at undersøge potentialet i at genanvende titaniumspåner - et restprodukt fra metalindustrien - til produktion af titaniumspulver, der kan bruges til 3D-print.

 ”Projektet har demonstreret, at vi kan omdanne affald til et værdifuldt råmateriale. Dette åbner nye døre for cirkulære og energibesparende produktionsmetoder inden for metalindustrien”, siger sektionsleder Anders Bæk Hjermitslev fra Teknologisk Institut.

Forskellen mellem miljøbelastningen i traditionel fremstilling og VARETIT’s fremgangsmåde er til at få øje på. VARETIT-metoden bruger nemlig kun 23 procent af energien og 16 procent af CO2-emssionerne, som kræves til en traditionel fremstilling.

”Vi ser en betydelig besparelse både i forhold til energi og klimaaftryk”, siger Anders Bæk Hjermitslev og tilføjer, ”VARETIT-projektet har fokuseret på at producere pulver i en lille skala, og at en større produktion måske vil give andre resultater”.

Mens genbrugspulveret kan benyttes til en bred vifte af applikationer, er kvaliteten dog ikke lige så høj som traditionelt fremstillet titaniumspulver.

”Vi vidste, at vi ikke ville kunne bruge det i medicinske applikationer eller flykomponenter, men den kvalitet, som vi kan printe i med genbrugspulveret, har vist sig at være tilstrækkelig til at imødekomme behovet for mange applikationer”.

”Vi har vist, at konceptet virker. Nu skal vi se på, hvordan vi kan gøre det til et produkt, man accepterer i industrien”, siger Anders Bæk Hjermitslev.

Det indebærer blandt andet opskalering af pulverproduktionen fra to kilo til over 100 kg.

”Derudover skal selve pulverkvaliteten og 3D-printprocessen optimeres yderligere, før industrien for alvor vil tage det nye genbrugspulver til sig”.

Læs også: Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

Selvom der fortsat er potentiale for forbedringer, har VARETIT-projektet med sine lovende resultater vist vejen mod en mere bæredygtig metalproduktion.

”Vi er begejstrede for resultaterne og vil nu forsøge at sammensætte et nyt konsortium for at søge støtte til et opfølgende projekt. Dette skal bringe genbrugspulveret tættere på at blive en integreret del af mainstreamproduktionen”, siger Anders Bæk Hjermitslev.

VARETIT-projektet blev gennemført i perioden 1. juni 2021 til 30. november 2023. Projektet var et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Euler3D, Bühler-Meincke, Ionics, CRM Group, Revatech og Granutools.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle