Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

Virksomhederne i metalindustrien udtrykker i 2024 større bekymring over faldende ordretilgang end over mangel på kvalificerede medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse lavet blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Virksomhederne i metalindustrien udtrykker i 2024 større bekymring over faldende ordretilgang end over mangel på kvalificerede medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse lavet blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne

28.02.2024

SCM.dk

På trods af trusler og udfordringer har der været økonomisk fremgang de sidste par år for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer i det tekniske erhvervsliv. I 2024 er usikkerheden dog stor blandt virksomhederne i metalindustrien, viser den nye medlemsundersøgelse.  

70 procent af smede- og metalvirksomhederne svarer i undersøgelsen, at de er bekymrede for en faldende ordretilgang.  

”Vi er reelt bekymrede for udviklingen i metalindustrien med resultatet af denne markedsundersøgelse. De kommende måneder vil vise, om forventningen til faldende ordretilgang også bliver en realitet”, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

Hun vurderer, at pessimismen blandt andet bunder i krigene i Mellemøsten og Ukraine samt angrebene på de internationale skibe i det Røde Hav, der samlet set har været med til at skabe usikkerheder på markedet. 

Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i januar i år, hvor det også var muligt at pege på flere trusler. 45 procent pegede på rekruttering og mangel på kvalificerede medarbejdere som mulige trusler.  

I undersøgelsen er virksomhederne også blevet spurgt til, hvordan ledelsen reagerer og tager initiativer for at imødegå de risici, der ligger i en ordrenedgang. Blot 23 procent har aktive planer. 

”Risikospredning og opsøgning af nye markeder er vigtige tiltag for en virksomhed, når der er udsigt til ordrenedgang. Det er lidt overraskende, at så få af metalvirksomhederne tager initiativer med deres egne forventninger til ordrenedgang i år”, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen. 

Læs også: AI vil sætte turbo på robotautomatisering

Nogle virksomheder har taget teknologiske skridt for at øge konkurrenceevnen og derved sikre sig flere ordrer. I undersøgelsen peger virksomhederne her eksempelvis på investeringer i robotsvejsere og fuldautomatiske fiberskærere, der kan øge effektiviteten i produktionen. 

På trods af ordrepessimismen i metalbranchen er ledigheden dog fortsat rekordlav med 1,8 procent i december 2023. 

I alt har 1019 medlemsvirksomheder deltaget i markedsundersøgelsen.  

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle