AI vil sætte turbo på robotautomatisering

2023 bød på store gennembrud for generativ kunstig intelligens (AI), som påvirker alle dele af samfund og erhvervsliv. En brancheekspert formulerer her fire forudsigelser om, hvordan AI vil påvirke automatisering i fabrikshallerne.

”Samspillet mellem robotter og intelligent brug af data er klar til at revolutionere logistikvirksomheder på tværs af hele værdikæden”, fortæller Anders Billesø Bech. Foto: Universal Robot

20.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

2023 var på mange måder et spændende år inden for innovation. Fremkomsten af generativ kunstig intelligens (AI), tiltrak sig stor opmærksomhed og var i høj grad et emne, som dominerede nyhedsoverskrifterne både herhjemme og i resten af verden. Men i virksomheder er anvendelsen af generativ AI stadig ikke fuldt ud modnet, og mange står over for udfordringen med at afgøre, hvordan de bedst kan implementere og drage fordel af denne teknologi. 

Læs også: AI er allerede i gang med at revolutionere produktionen

Den digitale udvikling er en dynamisk proces, og vi kan forvente, at de banebrydende tendenser fra dette år vil fortsætte med at forme samfundet ind i det næste. Så hvordan vil disse tendenser påvirke robotteknologi og automatisering, og hvad kan fremstillingsindustrien forvente?

Netop det spørgsmål besvarer Anders Billesø Beck, der er Vice President of Strategy and Innovation hos Universal Robots, med sine fire forudsigelser for 2024.

Her håndterede en robot op til 4.400 ordrer på én dag med kun et lille hold medarbejdere til at stå for genopfyldning.

Anders Billesø Beck

1) AI vil accelerere udviklingen af robotteknologi 
”AI er ved at forandre softwareudviklingen og gøre den billigere, hurtigere og mere effektiv. I automatiseringens verden er software en central brik, og med integrationen af AI vil softwareudviklere få mulighed for at skabe mere skræddersyede og optimerede løsninger til forskellige opgaver og udfordringer”, fortæller Anders Billesø Beck. 

Hvis softwareudvikling tidligere har føltes som at arbejde med en skovl, svarer indførelsen af AI nærmere til at bringe to heste og en plov ind i processen. Ikke desto mindre forbliver ekspertisen inden for automatisering en knap og uvurderlig ressource i en revolutionær tid, hvor AI transformerer produktionen.

Han fremhæver, at det har været interessant og måske overraskende at se AI ændre livet for mange kontoransatte, da det endnu ikke har haft samme indvirkning på arbejdsgangen på fabrikker: ”Derfor ser jeg frem til at opleve, hvordan fordelene ved maskinlæring vil nå ud til flere producenter i løbet af 2024. Essensen er, at teknologien allerede er tilgængelig – vi har nemlig mange samarbejdspartnere, der udvikler applikationer, som udnytter AI til at gøre vores robotter i stand til at udføre mere komplekse og varierede opgaver”. 

Læs også: Mere kunstig intelligens til produktionen

AI muliggør for eksempel, at robotter kan opnå en opfattelsesevne, der ligner menneskers, hvor de kan flytte dele præcist, tilpasse sig omskiftelige omgivelser og lære af deres egne erfaringer. Med tiden vil disse færdigheder resultere i hidtil uset fleksibilitet, kvalitet og pålidelighed i produktionsvirksomheder.

2) Udviklingen af robotsoftware gør deling og genbrug mulig
Robotsoftware er det, der binder brugerne sammen med deres mekaniske modstykker - en digital forbindelse, der overgår den fysiske interaktion. 

”I 2024 forventer jeg, at softwareudviklingen vil åbne døren for helt nye stadier af samarbejde og genbrug. Forestil dig en verden, hvor vi ikke længere behøver at opfinde den dybe tallerken hver gang, men derimod udnytter eksisterende softwareelementer, herunder komponenter, grænseflader og algoritmer på tværs af forskellige applikationer. Dette princip, som allerede er essensen i vores økosystem af UR+-partnere, vil ikke kun strømline innovation, men også reducere tiden det tager, at introducere nye løsninger til markedet”, fortæller han.

I automatiseringens verden er software en central brik, og med integrationen af AI vil softwareudviklere få mulighed for at skabe mere skræddersyede og optimerede løsninger til forskellige opgaver og udfordringer”, fortæller Anders Billesø Beck.. Foto: Universal Robot

3) Virksomheder fusionerer IT og OT for at forbedre driften
Fremtidens produktion er tæt forbundet med IT/OT-integration, da data vil understøtte innovation og effektivitet. 

”Forskning viser, at produktionsindustrien har været på forkant med at indføre cloud-baserede softwaretjenester, og vi ser allerede, at nogle kunder bruger disse til at forbedre kvalitet, omkostningseffektivitet og forudsigelighed. Derfor er jeg overbevist om, at vi i 2024 vil se en vækst i datadrevne logistik- og produktionssystemer”, fortæller Anders Billesø Beck.

Mange er stadig af den opfattelse, at skyen blot fungerer som en dataopsamler med backup-funktion, som vi kender det fra vores private liv. Men det virkelige potentiale og den virkelige styrke ligger ikke i at lagre data. Det transformerende spring kommer ifølge Anders Billesø Beck. nemlig, når cloud-baserede softwaretjenester forbinder mennesker og maskiner og dermed hjælper producenter med at forenkle komplekse processer og træffe smartere beslutninger.

Den digitale udvikling åbner op for betydelige fordele. Blandt andet kan vi ved at have fjernadgang til produktionsdata hurtigere reagere på problemer og løbende forbedre automatiseringen, når det er nødvendigt. Efterhånden som dynamiske systemer spiller en mere og mere essentiel rolle i industrien, tilbyder flere cloud-teknologier det nyeste inden for sikkerhedsforanstaltninger samt uovertrufne services og i bedste tilfælde højere effektivitet og reduceret nedetid. 

Producenterne har i 2024 udsigt til at drage fordel af disse teknologiske fremskridt, der ikke kun kan øge kvaliteten, reducere nedetiden og optimere omkostningerne, men også bane vejen for strategiske ændringer i produktionen, såsom konkurrencedygtig dataudnyttelse og bæredygtighedsmål.

4) Logistik bliver et fokusområde for robotteknologi
Interact Analysis kiggede i 2023 på de forventede vækstrater i robotforsendelser på tværs af industrier. Her var det mest fremtrædende vækstområde logistik, som forventes at have en flerårig vækstrate (CAGR) på 46 procent i perioden 2023-2027. Hvilket ikke er overraskende, da markedet for ikke-industrielle anvendelser af robotter vokser hurtigt.

Ligesom fremstillingsindustrien står mange logistikvirksomheder over for en alvorlig mangel på arbejdskraft, alt imens presset stiger som følge af globalisering, e-handel og komplekse forsyningskæder. Flere logistik-, lager- og distributionscentre vil næste år implementere automatisering for at kunne levere ydelser hurtigere og bedre.

”Lad os se på et konkret eksempel: En af vores samarbejdspartnere, en logistikvirksomhed, var udfordret af de stigende krav til e-handel, men formåede i samarbejde med cobots at øge effektiviteten og ordrenøjagtigheden med 500 procent. Særligt i perioder som Black Friday var det tydeligt, at automatiseringssystemet udmærkede sig. Her håndterede en robot op til 4.400 ordrer på én dag med kun et lille hold medarbejdere til at stå for genopfyldning”, fortæller Anders Billesø Beck og afslutter:

”Samspillet mellem robotter og intelligent brug af data er klar til at revolutionere logistikvirksomheder på tværs af hele værdikæden lige fra indgående pakker til udgående logistik. Udviklingen er imponerende, og jeg ser med stor forventning frem til endnu et år med spændende fremskridt”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle