Novozymes satser på supply chain-samarbejde med kunder

Mange taler og skriver om det. Novozymes gør det bare. Går i tæt supply chain-samarbejde med kunderne, så alle parter agerer, ”som om vi var ét firma med én fælles værdikæde”. Resultaterne er massive. Men det kræver modenhed og gensidig tillid.

”Det er fantastisk at se, hvordan salgsafdelingen hurtigt har set værdien af et tættere supply chain samarbejde”, fortæller Helle Skøtt. Foto: Novozymes..

18.10.2018

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

I starten af 2018 modtog Novozymes en pris fra en af virksomhedens største kunder, som er en af verdens største CPG-producenter (consumer packaged goods). Prisen hedder ”Best supplier performance award”, og den er blot den seneste i en lang række priser for ”best supplier…”, som Novozymes har modtaget af kunder de sidste fem-seks år.

”… vores end-to-end programmer skal sikre, at den fælles værdikæde bliver stærkere end konkurrerende værdikæder”, fortæller Helle Skøtt. Foto: Novozymes. .

En af de primære årsager til de mange priser fra store kunder er, at Novozymes de sidste fem-seks år har satset mange ressourcer på at udvikle såkaldte end-to-end programmer sammen med udvalgte kunder.

Læs også: Novozymes bygger enzymfabrik i Indien

”I vores end-to-end programmer (E2E) går vi efter at tage idéen om partnerskab til nye højder. Et E2E-program skal sikre et løbende fokus på procesoptimering, reduktion af omkostninger og udvikling af nye idéer til, hvordan den fælles værdikæde kan blive stærkere end konkurrerende værdikæder”, siger Helle Skøtt, der er Head of Supply Chain Services hos Novozymes.

Hun supplerer:

”Nye idéer kan være alt inden for integration, kvalitet, fælles produktudvikling, digitale løsninger, sikkerhed eller noget helt sjette”.

Bliver til way of working
E2E-programmerne er forankret i Supply Chain Services, der består af et hold på otte medarbejdere med brede kompetencer inden for supply chain management. De driver i øjeblikket tre kæmpestore E2E-programmer med tre af Novozymes’ allerstørste kunder, og ét af programmerne kører nu på sjette år.

Supply Chain Services arbejder tæt sammen med Novozymes’ salgsafdeling og har den direkte kundekontakt. Holdet entrerer så med kompetencer i forskellige afdelinger i Novozymes som for eksempel supply chain operations, it, kvalitet eller research & development.

”Vi har samarbejdet med Procter & Gamble i seks år nu, og det er efterhånden gået fra at være et projekt til i dag at være way of working. Årsagen er den enkle, at både kunden og vi kan se, at det giver os store gevinster på mange fronter, og at vi udvider vores fælles markedsandel. Når Procter & Gamble udvider sin markedsandel, gør vi det jo også”, siger Helle Skøtt.

Kræver modenhed
Initiativet til et E2E-program kommer ofte fra salgsafdelingen, der gerne vil koble sig tættere på en kunde og skabe endnu mere værdi for både kunden og Novozymes. ”Det er fantastisk at se, hvordan salgsafdelingen hurtigt har set værdien af et tættere supply chain samarbejde med udvalgte kunder og virkelig skubber på udviklingen”, fortæller Helle Skøtt.

En af forudsætningerne for, at Novozymes engagerer sig i et E2E-program med en kunde, er en relativ høj supply chain modenhed hos kunden.

Begge parter skal virkelig ville det og engagere sig i målsætningen.

Helle Skøtt, Head of Supply Chain Services hos Novozymes.

”E2E-programmer koster mange ressourcer for både kunderne og os, så vi skal være sikre på, at kunden er klar til at indgå i samarbejdet. Det kræver en vis modenhed, og det vil sige, at både teknologi, systemer, processer, strategi, medarbejderkompetencer, ledelse og kultur er forberedt og indstillet på et mere holistisk værdikædeperspektiv. Supply chain samarbejde handler om at prioritere den samlede værdikæde – og det sker sommetider på bekostning af resultaterne i ét led eller én afdeling. Det kræver tillid, og tillid er ikke nemt. Begge parter skal virkelig ville det og engagere sig i målsætningen ”vi skal agere som om, vi var ét firma med én værdikæde”. Det kræver en del afklaring”, siger Helle Skøtt.

Sådan sikrer du succes

Følgende faktorer er ifølge Novozymes Supply Chain Services’ erfaring vigtige for at sikre succes med supply chain samarbejde:

  1. Topledelsen skal bakke aktivt op – ellers bliver det aldrig til noget.
  2. Kunden skal være organiseret med en central ledelse med beslutningskompetence, ellers bliver samarbejdet for diffust.
  3. Der skal være en primær projektleder hos begge parter, der holder fast.
  4. Fysiske møder i startfasen og med regelmæssige mellemrum er afgørende. Der er en dynamik på fysiske møder, som ikke kan erstattes af e-mails og EDI.
  5. Kunden skal have en vis supply chain modenhed for at kunne løfte samarbejdet – og for at kunne bidrage til en stemning af åbenhed, tillid og villighed til at dele data.
  6. Gevinster skal deles i en stemning af generøsitet og uegennytte. En hård købmandstilgang vil være ødelæggende for samarbejdet og tilliden. Aftal spilleregler for deling af gevinster på forhånd.
  7. Salgsafdelingen skal være med ombord.
  8. Alle samarbejder er unikke og tilpassede. Det er ikke muligt at kopiere fra ét program til et andet.

Spilleregler og fremgangsmåde
Når Novozymes og en kunde har fundet frem til, at de begge gerne vil kaste sig ud i et E2E-program, er de første skridt en række fysiske møder i form af projektmøder og workshops. ”Den fysiske kontakt er særlig vigtig i startfasen, hvor den grundlæggende tillid og enighed skal etableres. Kontakten vil senere i forløbet blive suppleret med digital kommunikation og virtuelle møder, men det fysiske møde kan en hel masse, som virtuelle møder ikke kan”, fortæller Helle Skøtt.

På de første møder sker der en brainstorming, hvor alle parter opmuntres til at bidrage med nye idéer om både stort og småt. Idéerne skal fokusere på, hvordan parterne kan arbejde bedre og mere effektivt sammen om det fælles mål at skabe værdi for begge virksomheder gennem optimering af den samlede værdikæde.

Det leder frem til, at parterne bliver enige om forskellige ”spor”, som man ønsker at arbejde videre med gennem analyser. Et E2E-program bliver altid ledet af en fælles styregruppe, der skal have direkte opbakning fra to virksomheders topledelser. Ellers kommer det aldrig til at virke. Beslutter styregruppen sig for at implementere et givent ”spor”, allokerer styregruppen samtidig også de nødvendige ressourcer på begge sider til at implementere.

Efterhånden som idéer og spor bliver eksekveret, arrangerer de samarbejdende virksomheder nye workshops, hvor nye idéer kommer på bordet, og på den måde vokser samarbejdet sig fra at være et afgrænset projekt til over tid at blive ”way of working”. 

Efterhånden som samarbejdet modnes, kan parterne inddrage flere og mere sensitive optimeringsområder og forretningsprocesser, som for eksempel også kan omfatte udvikling af nye produkter og markeder.

Indhold i samarbejdet
Tillid kræver tid, og den eneste måde tillid i programmet kan opstå og gennemsyre det hele, er ved at arbejde sammen i en længere tidsperiode. Novozymes fokuserer som regel på de lavthængende frugter i startfasen.

”Et samarbejde vil altid være individuelt og tilpasset”, fortæller Helle Skøtt. Foto: Novozymes. .

Lavthængende frugter er de indlysende potentialer for omkostningsbesparelser, som er relativt nemme at indfri. Omkostningsbesparelserne kan derved bruges til at overbevise eventuelle kritiske interessenter om fordelene ved E2E-programmet.

Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

”Vi inkluderer mange forskellige dele af forretningen i E2E-programmerne. Det kan være digitalisering, logistik, kvalitet, produkt- og markedsudvikling, sikkerhed etc. Vi har udviklet helt nye løsninger til kunder i E2E-programmer, og vi har eksempler på, at kunder, der tidligere har afvist standardløsninger, har været glade for de nye løsninger. Værdien i den slags er svær at sætte kroner og ører på, men det er naturligvis meget værdifuldt for Novozymes”, fortæller Helle Skøtt og tilføjer:

”Alle vores E2E-programmer er forskellige. Et samarbejde vil altid være individuelt og tilpasset”.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

15.02.2024TrueCommerce

Sponseret

SAP Excellence Day 2024

14.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Mød os på Retail Ready 2024!

13.02.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Ilva case - Slimstock Nordic

12.02.2024Blue Yonder

Sponseret

Blue Yonder Acquires Flexis, a Leader in Manufacturing and Supply Chain Planning Technology

12.02.2024SCM.dk

EU har sat kursen for grøn industri

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup