Nyt AR-værktøj kan fejlsøge på anlæg i hele verden

En ny prototype på et AR-værktøj hjælper Fibo Intercons kunder i hele verden med fejlsøgning på betonblandeanlæg. Virksomheden kan dermed undgå store omkostninger og reducere CO2-udledningen. Den nye prototype er resultatet af et MADE demonstrationsprojekt, som Industriens Fond står bag.

En ny prototype på et AR-værktøj hjælper Fibo Intercons kunder i hele verden med fejlsøgning på betonblandeanlæg. Foto: Alexandra Instituttet

21.03.2024

SCM.dk

Fibo Intercon, der producerer betonblandeanlæg, vil undgå store omkostninger forbundet med at sende teknikere verden rundt for at hjælpe kunderne med at betjene maskinerne. Ud over at det er dyrt, så er det også tidskrævende og udleder meget CO2.

Derfor indgik virksomheden i et MADE demonstrationsprojekt, hvor de sammen med Alexandra instituttet undersøgte, hvilke digitale værktøjer de kan bruge til at yde (fjern)support. Resultatet var udvikling af en prototype på et Augmented Reality (AR)-værktøj, der let og intuitivt hjælper kunder i hele verden via en mobilapp med fejlsøgning på anlæggene.

”Andre virksomheders konkrete erfaringer med nye teknologier er en vigtig inspirationskilde for den enkelte leder. Casen med Fibo Intercon er et stærkt eksempel på, hvad ny teknologi eller anvendelse af nye materialer i produktionen kan give af gevinster – både på bundlinjen og for at fremme en mere bæredygtig forretning. Det er vores ambition, at andre virksomheder kan lære af demonstrationsprojekterne, og at barren for at tage nye teknologier til sig derved sænkes”, siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup. 

Fibo Intercons kunder opererer betonblandeanlæggene via en skærm, hvor de kan bestille lige netop den mængde og blanding af beton, eller andre materialer for eksempel mørtel, som de har brug for. Virksomhedens anlæg bliver solgt over det meste af verden, og de seneste par år har de ansatte på hovedkontoret i Videbæk været på en digital rejse, hvor der er blevet indført flere digitale løsninger.   

Fibo Intercon vandt prisen for Årets Digitale SMV: Omstilling 2023 efter at have gennemført en omfangsrig digital omstilling, der blandt andet har været med til at firedoble deres omsætning.

Nu har virksomheden taget endnu et skridt i den digitale retning med AR-løsningen, og det ændrer arbejdsgange og reducere CO2-udledningen.

Det kan nemlig være tidskrævende at yde support. Det gælder især, hvis man som Fibo Intercon leverer sine produkter til mange forskellige kunder i hele verden Her kan det være forbundet med store omkostninger at skulle sende en tekniker til steder uden for alfarvej, hvor de har til huse. 

Fibo Intercon vil både tilbyde den bedst mulige support i takt med, at de vil gøre deres kunder mere selvhjulpne, hvis der opstår fejl på en maskine. Sådan lyder det fra Lotte Kristensen, der er international marketingkoordinator i den midtjyske virksomhed:

“For os handler det især om at finde et niveau for rigtig god support, så vi kan hjælpe vores kunder og give dem nogle redskaber til at blive mere selvhjulpne. Vi kunne selvfølgelig godt lave super support ved at sende 30 teknikere rundt i verden, men så levede vi ikke særlig længe, da det er for dyrt. Det er derfor vigtigt at finde et økonomisk rentabelt niveau, som vi kan yde support ud fra. Vi tager selvfølgelig højde for, at vores maskiner skal serviceres i en periode, men det er lidt ligesom med biler: På et tidspunkt skal man selv betale for værkstedsbesøgene – medmindre man kan have nogle værktøjer, hvor det ikke koster alverden”, forklarer hun

Den fysiske afstand betyder ret meget:

“Når først vores kunder står med en maskine, der ikke gør som den skal, og de skulle have brugt hjælp for to timer siden, så har de svært ved at forstå, at der går tre dage, før en af vores teknikere kan nå frem”.

Fjernsupport betyder mindre rejseaktivitet, og det er bedre for miljøet: Fibo Intercons blandeanlæg bliver primært brugt til produktion af beton, der indeholder cement. Selve produktionen af cement – der ikke foregår hos Fibo Intercon – udleder en del CO2 og belaster dermed klimaet.

”Vi ønsker med vores produkter at nedbringe klimaaftrykket mest muligt ved at finde så CO2-venlige løsninger som muligt. Vi kan sikre at vores anlæg producerer så præcist som muligt, for dermed at undgå spild, og vi kan sørge for i vores processer at minimere udledningen af CO2”, siger Lotte Kristensen og tilføjer:

”Flest mulige møder afholdes i dag online, og vi har et stort ønske om at minimere rejserne for vores teknikere. Vi har stort fokus på at levere så klimavenlige løsninger som muligt, selv i en branche der traditionelt ikke har været så grøn”, siger hun.

I projektet har Fibo Intercon udviklet en AR-prototype, som gør det muligt for deres kunder at scanne en QR-kode på maskinen og tilgå diverse instruktioner og få visuel vejvisning ved hjælp af trinvise guides. På sigt kan der være mulighed for at tilgå ‘live data’. 

Demonstrationsprojektet har givet Fibo et overblik over, hvad der findes af teknologier, og hvad der er brugbart og ikke er brugbart:

“Det har især givet et overblik over muligheder, og hvad det kræver, samt hvor det er relevant i forhold til vores maskiner. Vi har helt klart fået blik for, at der er forskellige niveauer af teknologier, alt efter om det er vores teknikere eller vores kunder, der skal bruge løsningerne. Det kan godt være, at vi i forhold til vores kunder skal starte med en lidt mere simpel mobilløsning med AR og selvhjælpsscenarier. Omvendt kan de teknikere, der står ude ved vores maskiner hele tiden, godt have glæde af en AR-brilleløsning”, forklarer hun.

Det kan være svært at forklare alt over telefonen, og her kan AR-teknologien være en hjælp, forklarer Bjørn Westengaard, der er Automation Engineer og står for at yde support på Fibo Intercons maskiner:

“Der er mange steder, hvor der kan opstå fejl. Det kan være en ’flowmåler’, der måler gennemstrømningen af det vand, der skal bruges til at blande cementen, og her kan det være svært at guide kunden hen til den del, når det foregår over telefonen. Her hjælper det, hvis man har adgang til en video eller billeder. Eller endnu bedre: Hvis man kan holde en telefon op foran maskinen og få instruktioner via AR”, forklarer han.

AR- og VR-værktøjer er relevante for alle virksomheder, som er afhængige af at yde fjernsupport, og hvor det typisk tager mange ressourcer at yde den service. Det er relativt nemt at komme i gang, da mange af værktøjerne inden for AR og VR findes som hyldevarer, lyder det fra Kaspar Rosengreen Nielsen, der er Principal Software Architect hos Alexandra Instituttet.

“Det er noget, der tager mange ressourcer hos mange virksomheder, og her kan AR og VR gøre det nemmere at finde de steder på en maskine, som man skal være opmærksom på. Det handler typisk om at få konverteret meget af det materiale, man har inden for instruktion og fejlsøgning, således at det bliver tilgængeligt i en AR-app eller AR-brille”, forklarer han.

Læs også: Odense Robotics StartUp Fund er blandt Europas bedste

Udover at udvikle AR-prototyper, så har man også testet forskellige teknikker til 3D-scanning af produktionsapparatet, forklarer Kaspar Rosengreen Nielsen. Det er standardværktøjer, der er tilgængelige via apps som Luma og Polycam til telefonen, og som betyder, at man kan få en 3D-model af en maskine.

“Konkret kan Fibo Intercons kunder bruge det til at scanne de omgivelser, som deres maskiner står i. Man kan dermed give en bedre support, fordi det betyder, at man kan ‘highlighte’ alle de steder på maskinen, man skal være opmærksom på i en fejlsøgning”, forklarer han.

Kilde: Alexandra Instituttet

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

11.10.2024SCM.dk

Biodiversitetsrådets vurdering: Her skal indsatsen for mere og bedre natur i Danmark målrettes

11.10.2024SCM.dk

Aarhus-borgmester har ingen forklaring på overrumplende Maersk-melding

10.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale buffetskilte letter hverdagen for både gæster og personale på Hotel Bymose Hegn

09.10.2024SCM.dk

Uddannelse i kvanteteknologi løftes med millioner

07.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte sikrer øget effektivitet og forbedret kundeservice hos norliving

07.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale navneskilte til konferencer og receptioner

07.10.2024SCM.dk

Ny undersøgelse: To ud af tre når ikke NIS2-frist

04.10.2024SCM.dk

Superstærk robot kan nu løfte endnu mere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Brother Nordic A/S
Messe
Scanpack 2024, Göteborg

I Göteborg deltager vores svenske kolleager i Skandinaviens førende fagmesse inden for emballage.

Dato

22.10.2024

Tid

10:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

Consafe Logistics
Webinar
Unlock AI to Boost Warehouse Efficiency

Lager & Transport Logistikmagasinet invites you to a webinar with Linda Frygell, Group Product and Partner Manager at Consafe Logistics, where she will share insights on how cutting-edge AI technology is transforming warehouse management and logistics.

Dato

23.10.2024

Tid

13:00

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Leanværktøjer

Dette kursus, som også er et diplommodul, er målrettet dig, der har brug for en værktøjskasse i arbejdet med implementering af Lean i både private og offentlige virksomheder.

Dato

24.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - online - aften

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

24.10.2024

Tid

17:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse og facilitering

Vil du være god til at facilitere møder, workshops, projekter og lignende? Og vil du kunne understøtte relationelle processer, der skaber værdi, mening og ønsket effekt?

Dato

25.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Få overblik over alt på et sted med Production Floor Execution

Webinaret for jer, der udfordres af for meget spildtid, mangelfuld registrering af tids- og materialeforbrug og/eller upræcise kostpriser

Dato

30.10.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus