Nyt redskab skal reducere dit CO2-udslip – også i din forsyningskæde

For mange virksomheder kommer størstedelen af CO2-udslippet fra selve forsyningskæden, hvorfor der er et stort potentiale for at klimaoptimere netop her. Derfor lancerer den globale specialist i energioptimering, Schneider Electric, en ny serviceydelse, der skal hjælpe virksomheder med at identificere og reducere CO2-emissionerne i deres forsyningskæder.

Nyere studier tyder på, at der er god grund til at lægge øget vægt på de såkaldte scope 3-emissioner – altså den udledning, der stammer fra virksomheders forsyningskæder. Foto: Schneider Electrics..

12.04.2021

SCM.dk

Klimakampen er ikke kun et politisk anliggende. Den er i allerhøjeste grad også blevet en sag for private virksomheder, og erhvervslivet spiller i dagen fundamental rolle i at nedbringe verdens CO2-udslip. Men hvor der længe har været stor bevågenhed på virksomheders direkte CO2-udledning (såkaldt scope 1 og 2), tyder nyere studier på, at der er god grund til at lægge øget vægt på de såkaldte scope 3-emissioner – altså den udledning, der stammer fra de materialer, produkter og services, som virksomheder anvender. Med andre ord: virksomheders forsyningskæder.

Stort uforløst potentiale

I 2020 konkluderede den uafhængige organisation CDP, der analyserer globale forsyningskæder, at emissioner fra netop forsyningskæder er mere end 11 gange højere end såkaldt operationelle emissioner. De konkluderede endda, at tallet ofte kan være langt højere i blandt andet detailhandlen, tøjbranchen og serviceindustrien.

Og netop scope 3-emissioner fra forsyningskæderne har den globale specialist i energioptimering, Schneider Electric, sat sig for at reducere. Virksomheden lancerer nu en ny serviceydelse, som skal hjælpe andre virksomheder med at mindske deres indirekte CO2-udledning.

”Potentialet for virksomheders klimaindsats er enormt, og mange virksomheder har efterhånden også taget hånd om at mindske deres CO2-aftryk. Men for langt størstedelen er forsyningskæden som helhed stadig en overset faktor, og derfor er det et uundgåeligt næste skridt, at virksomheder i lige så høj grad skal reducere deres indirekte udledninger,” siger Thomas Träger, adm. direktør for Schneider Electric i Danmark.

Bygger på veltestede løsninger

Schneider Electrics nye service udbydes som en del af virksomhedens klimarådgivningsenhed Climate Change Advisory Service. Selve rådgivningen sker via en kombination af leverandørinddragelse, målinger, strategiudvikling og konkret implementering af løsninger inden for energioptimering, vedvarende energi og såkaldt offsetting; altså modregning af CO2-udledningen.

Den bygger på allerede vellykkede forsyningskædeløsninger, som Schneider Electric har udviklet til virksomheder, for eksempel den amerikanske detailkæde Walmart. Ved hjælp af Schneider Electrics’ rådgivning har Walmart identificeret sit CO2-aftryk i forsyningskæden og arbejder nu mod at reducere CO2-udslippet med 1 milliard ton CO2 frem mod 2030.

“Ved at involvere leverandørerne i processen kan virksomheder reducere langt flere af deres scope 3-emissioner i forsyningskæden. Men det giver samtidig også mulighed for at identificere besparelser og nye områder for forretningsudvikling. Der er altså flere gevinster at hente, både på bæredygtighed og bundlinje,” siger Thomas Träger, adm. direktør for Schneider Electric i Danmark.

50 procents CO2-reduktion frem mod 2025

Den nye serviceydelse til CO2-reduktion af forsyningskæder sker i forlængelse af, at Schneider Electric i januar blev kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed af den anerkendte organisation Corporate Knights – et resultat, der bygger på Schneider Electrics’ mere end 15 års målrettede arbejde med bæredygtighed.

Schneider Electric har selv en ambition om at klimaoptimere sin forsyningskæde ved at reducere CO2-udslippet fra sine 1.000 største leverandører med 50 procent frem mod 2025. Derudover har virksomheden forpligtet sig til at gøre sin egen forsyningskæde helt klimaneutral inden 2050. På den måde bruger Schneider Electric selv den rådgivning om klimaoptimering, som virksomheden ønsker at give videre til sine kunder.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

09.04.2024SCM.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

08.04.2024SCM.dk

Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

05.04.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

05.04.2024SCM.dk

Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle