Outsourcing til Asien kan ikke betale sig

At flytte sin produktion til billigere produktionslande som Kina kan ikke svare sig. I stedet er der en større gevinst at hente ved at lægge produktionen i nabolandene som Tyskland, England og Sverige. Det viser ny dansk forskning.

Guangdong provinsen i Kina kaldes for verdens fabrik, og her har en lang række virksomheder outsourcet deres produktion til. Foto: Thinkstock. .

30.04.2014

SCM.dk

Danske forskere kommer nu med en udmelding, der nok vil få et par virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang: Stik mod den gængse opfattelse kan det formentlig slet ikke svare sig at outsource dele af produktionen til lande med lav løn som for eksempel Kina og Indien. I stedet kan det langt bedre svare sig at lægge en del af produktionen ud til lande omkring os med langt højere lønninger, for eksempel Tyskland, Sverige og England. Det skriver Videnskab.dk 

Den opsigtsvækkende konklusion kommer fra en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Aarhus Universitet, som bygger på tal for samtlige større danske virksomheder i fremstillingsindustrien, der outsourcede en del af deres aktiviteter i perioden 1995-2006.  

Virksomhederne arbejder med udvikling, fremstilling, design eller vedligeholdelse af udstyr eller mekaniske konstruktioner, og har mere end 20 eller flere ansatte. 2.500-3.000 virksomheder indgår hvert år i undersøgelsen. 

Læs også: Indspark: Er outsourcing stadig den rigtige løsning?

”Min undersøgelse viser, at virksomheder generelt bliver bedre af at outsource. Men hvis man ser på, hvilke lande der bliver outsourcet til, så får virksomhederne ikke den positive effekt, hvis de outsourcer til lav- og mellemindkomstlande uden for OECD. Man skal outsource til højindkomstlande; det er dér, man får den positive effekt”, siger manden bag undersøgelsen, Roger Bandick, lektor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk. 

Højere produktivitet og udvikling
Undersøgelsen viser, at virksomheder, der outsourcer, opnår større gevinst end tilsvarende virksomheder, der ikke gør det. Samtidig viser undersøgelsen også, at den største gevinst opnås af de virksomheder, der outsourcer til lande med højt lønniveau, i forhold til virksomheder der outsourcer til lande med lavt lønniveau.

Virksomhederne vinder blandt andet ekstra to procent på produktivitet, 15 procent på produktudvikling samt 20 procent på eksportintensitet.  

Læs også: Produktionen i Kina taber pusten

"Det viser, at man ikke bare skal outsource per automatik. Det er vigtigt for virksomheder at tænke over, hvilken produktion de har, og om det er nødvendigt at outsource, eller om man lige så godt kan holde produktionen i Danmark. De bør også overveje, om de hellere skal fokusere på kvalitet i stedet for at forsøge at spare på omkostningerne, når de outsourcer", siger Roger Bandick.

Tre gode grunde til at outsource til europæiske lande
Professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch har kigget undersøgelsen fra Aarhus igennem for Videnskab.dk, og han beretter, at forskningen lægger sig i forlængelse af, hvad han selv har konkluderet tidligere: At virksomheder, der har gavn af outsourcing, har højere produktivitet, når de lægger pengene i europæiske lande.

Roger Bandick og Jakob Roland Munch har tilsammen tre bud på, hvorfor virksomheder vinder på at lægge penge i Europa i stedet for i eksempelvis Asien.

Læs også: Indkøb i Kina er en modedille

Videnskab.dk har opstillet et tænkt eksempel for at illustrere de tre bud:  En dansk producent af høreapparater skal bruge forskellige dele til at sætte et nyt høreapparat sammen, for eksempel en højttaler og en mikrofon, som man vælger at få lavet i udlandet. 

Den vare kan ifølge Videnskab.dk blive en bedre forretning ved at blive produceret i Tyskland frem for Kina, fordi:

  • 1. Kvaliteten er højere. Tyskere er gode til at lave højttalere – og måske laver de gode mikrofoner i Polen. Ved at udnytte styrker, der allerede ligger i de lande, bliver det færdige høreapparat bedre.
  • 2. Jo tættere på, delene til høreapparatet bliver produceret, des lavere omkostninger er der ved at få dem importeret til Danmark.
  • 3. Lande langt væk fra Danmark har med større sandsynlighed en anden kultur, andre regler og måske andre måder at tale med hinanden på, der kan gøre det sværere eller dyrere at få for eksempel højttalere og mikrofoner lavet, så de passer perfekt ind i det færdige høreapparat.

-TK

Kilde: Danmarks Statistik. .

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

08.05.2024Global AGV

Sponseret

Hvad koster en AGV? Hvilke faktorer skal du medregne i din business case?

06.05.2024SCM.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

03.05.2024Global AGV

Sponseret

En førerløs truck fra Global AGV har forbedret flowet i pakkeriet hos Bennett Potatoes

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup