Procurement med data og passion

Hvordan ser det egentlig ud for procurement-divisionerne i dagens moderne virksomheder, og ikke mindst de store af slagsen, og hvor er funktionen på vej hen? Repræsentanter fra Maersk og Falck gav deres bud til en konference på CBS, hvor nøgleord som digitalisering og ledelse gik igen.

Moderne procurement er et vigtigt parameter for flere og flere virksomheder..

05.12.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Indkøbsfunktionen har en speciel plads – på godt og ondt – i mange store virksomheder, som både en nødvendighed men også en (naturlig) kilde til udgifter og af samme årsag også et evigt fokuspunkt for effektiviseringer og stramninger.

Det gør moderne procurement til en kompliceret disciplin med mange typer udfordringer, men samtidig også mange muligheder for udvikling. For at dele noget viden om perspektiverne, inviterede Prokura i slutningen af september interessenter fra branchen til en halv dags konference om emnet på CBS.

Læs også: Bøgernes forsyningskæde kaster sig over digitalisering

To store danske selskaber, Maersk og Falck, bød på oplæg fra deres respektive topfolk på området, med Director of Digital Procurement fra Maersk Group, Jacob Gorm Larsen, som første mand på podiet.

Som hans titel antyder, så er netop det digitale et stort fokuspunkt for rederigiganten, og Jacob Gorm Larsen talte da også om koncernens vision for digitaliseringen af sine indkøbsprocesser, og hvor den strategi potentielt er på vej hen.

Director of Digital Procurement fra Maersk Group, Jacob Gorm Larsen, fortalte om shippinggigantens arbejde med procurement over de sidste godt 15 år. Foto: Anders Kampmann.

Stort potentiale i digitalisering – men det er ikke alt eller intet
”Hvad er egentlig the end-game for digitaliseringen på det her område?”, spurgte han retorisk, og bød selv ind med et svar:

”Lige nu har vi ca. 600 fuldtidsansatte beskæftiget med forskellige opgaver relateret til procurement, og på sigt regner vi med at kunne automatisere omkring de 330 af dem. Slutproduktet bliver fuldautomatisk sourcing fra end-to-end. Det er et forholdsvis aggressivt mål, men det mener vi også er nødvendigt”, sagde han.

Videre pegede Jacob Gorm Larsen på, at store dele af den nødvendige teknologi allerede er på plads, ligesom at diverse sourcing bots er på vej frem, eksempelvis hos Amazon, der har automatiseret indkøbsfunktionerne (hvad, hvor, hvornår og hvor meget skal der lagerføres) omkring deres såkaldte lightning deals.

Han understregede dog også, at man fra Maersks side går grundigt til værks for at trække de rigtige elementer af driften ind i arbejdet.

”Digitalisering er ikke alt eller intet eller et mål i sig selv. For os handler det om at finde de områder og opgaver, som man kan gøre bedre, hurtigere og smartere ved hjælp af data og software, og så bygge videre på dem”, forklarede Jacob Gorm Larsen.

Falcks CPO, Peter Schack, fremlagde syv konkrete gode råd til at få succes med procurement. Foto: Anders Kampmann.

Syv konkrete skridt
Dagens anden keynote, Group CPO for Falck, Peter Schack, gik meget konkret til værks og serverede sine syv skridt til et succesfuldt supply chain procurement-program. I en ikke nødvendigvis meget fasttømret rækkefølge skal man:

 1. Sætte et ambitiøst mål
  Uden en klar ambition, der er stor, målbar og simpel, får man ingen opmærksomhed.
 2. Skabe transparens og planlægge derefter
  Her skal man gå tilbage og skabe grundlaget for den ambition, man allerede har meldt ud. Uden det på plads, ved du ikke, hvor du skal starte, og hvordan du skal komme videre.
 3. Forbinde ambitionen til en organisatorisk opdatering
  Dette kræver personlig energi, passion, charme og analytiske evner, snarere end tekniske og procesrelaterede færdigheder. Udtryk og personlighed er langt vigtigere.
 4. Etablere governance
  Et kedeligt, men vigtigt punkt. Hvis det ikke er på plads, så kan man ligeså godt stoppe.
 5. Tage nogle quick wins, som giver tryghed
  Det er vigtigt at plukke nogle lavthængende frugter, både ud fra et finansielt og et procesrelateret perspektiv.
 6. Skabe tillid til besparelser
  Vis reelt lavere omkostninger, andre slags savings tæller ikke.
 7. Institutionalisere gennem systemer
  Start småt og skalér så op, når det gælder organisationen som helhed.

”I mange virksomheder og organisationer oplever indkøbsansvarlige en generel mangel på forståelse og anerkendelse af deres arbejde, og en topledelse, der groft sagt er ligeglad. Og det er problematisk mange steder. Derfor gælder det i min optik om at vende billedet rundt og tænke ’hvad kan jeg som CPO eller lignende gøre for at få ørenlyd’, og der er de her syv skridt mit bud”, sagde Peter Schack.

Synlighed, engagement og passion
En stribe ikke-finansielle indikatorer kan vise, om transformationen er på vej i den rigtige retning. Dels gælder det om at opnå synlighed ved bl.a. at få månedlige styregruppemøder på plads, at få fremlagt sit arbejde for bestyrelsen, og at være tilstede til alle ledelsesmøder.

Og så skal der engagement til. De bedste folk skal ombord, de skal opleve procurement som en ”højenergisk og sjov” afdeling, andre dele af forretningen søger aktivt at være med i projekterne, og alle fra leverandører til partnere hylder succesen.

Læs også: Digitaliseringen kræver nye måder at køre driften på

Når det kommer til at ansætte de bedste folk, sluttede Peter Schack med et synspunkt i forlængelse af skridt nr. 3, der fik skabt lidt debat.

”Som jeg ser det, så det personlige drive og passionen for det man laver, langt vigtigere end den erfaring og uddannelse, man kommer med. Jeg vil til enhver til hellere ansætte en person, som jeg kan mærke brænder for at komme i gang, også selvom vedkommende er stort set total uerfaren omkring procurement. Det giver i mine øjne det bedste udgangspunkt.”

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup