Producenter investerer i D2C-salg

Den digitale tidsalder har skabt nye muligheder for virksomheders salg. Der er opstået en parrallelmodel for, hvordan virksomheder afsætter varerne.

Adskillige producenter og brandejere supplerer den traditionelle afsætningsmodel med egen webshop. Eksempelvis den over 100 år gamle virksomhed Odense Marcipan. Foto: 123RF.

09.06.2022

SCM.dk

Historisk set har produktionsvirksomhederne solgt deres varer igennem forhandlere. Det gør de sådan set stadig, og for langt de fleste er det også deres største salgskanal.

Det nye er, at producenterne har aktiveret endnu en salgskanal, og det er deres egne salgskanal, hvor de sælger direkte til forbrugerne, eksempelvis ved at lancere en webshop, som de selv drifter og udvikler på. Den forretningsmodel kaldes ”Direct-To-Consumer” (D2C).

Der er mange eksempler på producenter og brandejere, der supplerer den traditionelle afsætningsmodel med egen webshop. Eksempelvis lancerede den over 100 år gamle virksomhed Odense Marcipan en webshop i 2018 med både salg til deres forhandlere, men også med salg direkte til forbrugerne.

Læs også: Bæredygtig hjemmelevering kræver innovationer

I 2020 lancerede Danish Crown webshoppen ”Dyrbar”, der fungerer som en kanal, hvor nye udskæringer testes af, før de sættes i storproduktion. 

I juni afholder DI en konference, der sætter fokus på netop denne forretningsmodel: Den digitale kunderejse - fra strategi til online salg og vækst (danskindustri.dk)

Hvor de gamle virksomheder er født ind i en afsætningsmodel, der er forhandlerdrevet, og som nu omstiller sig til også at sælge ”direct-to-consumers”, ser det anderledes ud for en ny virksomhed.

De fleste nye virksomheder kommer til verden med en digital forretningsmodel, før de får forhandlere. Et eksempel er Copenhagen Cartel, der sælger badetøj. 

Både forhandlere og producenten har en fordel 

Fordelen for de nye virksomheder med egne online salgskanaler er, at de hurtigere kommer i markedet med deres produkter og får derfor hurtigere feedback fra forbrugerne. Den feedback kan omsættes til videreudvikling og forbedring af produktet. 

Læs også: Danske virksomheder scorer topplacering i e-handel – igen

Fordelen for forhandlerne er, at når de sætter nye produkter på hylden, så er det produkter, der allerede har vist en efterspørgsel på producentens egne salgskanaler, og forhandleren løber derfor en mindre risiko. 

Hvordan fordeler salget sig? 

Ifølge en analyse fra DI Handel, hvor der er spurgt indtil, hvordan salget fordeler sig hos virksomheder, der sælger online, har knap 200 produktionsvirksomheder tilkendegivet, at 22 procent af deres omsætning kommer fra salg direkte til forbrugerne. 

I samme analyse, ses også at grossister øger investeringen i online salg. For eksempel er der vækst indenfor byggematerialer, der i stigende grad sælger til ‘gør-det-selv’-forbrugerne og ikke kun til professionelle håndværkere og byggefirmaer. 

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

30.04.2025SCM.dk

Stærkt kvartal for PostNord – pakkeforretningen trækker læsset

30.04.2025SCM.dk

Cybertruslen mod transportsektoren er meget høj

29.04.2025SCM.dk

Øget containeromsætning i Aarhus Havn

28.04.2025SCM.dk

Told-krigen mellem Kina og USA udløser bølge af aflyste sejladser

25.04.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Få styr på emballagekravene og styrk både flow og bundlinje

24.04.2025SCM.dk

Esbjerg Havn klar til at modtage større skibe

24.04.2025SCM.dk

Whistleblower-sager fordoblet hos Maersk

23.04.2025Descartes

Sponseret

Ny undersøgelse viser, at 39 % af virksomhederne ser overholdelse af handelsregler som en konkurrencefordel

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle