Rapport: Returlogistik bliver afgørende i ressourceknap verden
En rapport fra Business for Social Responsibility (BSR) viser, at der er god forretning i at prioritere returlogistik i en fremtid med knappere ressourcer.
De virksomheder, som sætter udvikling af returlogistik højt på prioriteringslisten, vil få succes i fremtiden, viser en ny rapport fra Business for Social Responsibility (BSR), en global analyse- og konsulentvirksomhed inden for CSR (Corporate Social Responsibility). Det skriver Supply Chain Management Review.
Rapporten The New Frontier in Sustainability: The Business Opportunity in Tackling Sustainable Consumption anbefaler virksomheder at prioritere bæredygtigt forbrug, det vil sige, at udvikle løsninger, som giver et økonomisk og socialt system, der opfylder alle menneskers basale behov, uden at ødelægge planetens økosystem.
I en årrække blev bæredygtigt forbrug anset som en begrænsning i forretningsverdenen. Men i en verden, hvor forbrugsmønstre overhaler planetens muligheder for at genskabe ressourcer med 30 procent, vil virksomheder, der finder ud af, hvordan de leverer øget værdi ved radikalt at reducere materialeforbrug og involvere forbrugere i forbrugsfasen, have gode muligheder for succes. Bæredygtighed kan og skal ses som en måde at skabe muligheder og konkurrencemæssige fordele på, siger BSRs administrerende direktør, Aron Cramer.
Tre veje til bæredygtigt forbrug
BSR giver tre bud på, hvordan virksomheder kan tænke bæredygtigt forbrug ind i værdikædens cyklus:
1) Produktdesign: Beslutninger omkring materialevægt og emballage har direkte konsekvenser for transportomkostninger og brændstofforbrug, mens beslutninger om energi-effektivitet har en direkte effekt på energiforbruget i et produkts forbrugsfase. I nogle tilfælde vil fokus på bæredygtigt forbrug resultere i et radikalt redesign af velkendte produkter, andre gange en mulighed for at levere samme værdi gennem services (fx delebiler) frem for produkter (bilsalg).
2) Forbrugerinvolvering og brugsfase: Forbrugere er muligvis i førersædet, når det kommer til beslutninger om produkter og forbrug, men virksomheder kan give forbrugere nøglen til mere bæredygtig opførsel ved at indtænke bæredygtige muligheder i produkter og give forbrugerne simpel, tilgængelig information om, hvordan produkter bruges på en mere bæredygtig måde.
3) Afskaffelse: Virksomheder sætter mål om at eliminere affald, når produkter skal afskaffes. Det giver forretningsmuligheder ved at integrere spildforebyggelse allerede i produktets designfase.
Kalundborg er duks
Rapporten fremhæver frontløbere som Best Buy, der investerer i metoder til at hjælpe forbrugere med at administrere deres energi- og vandforbrug i hjemmet og GoodGuide, der giver forbrugere informationer om sundheds-, miljømæssige og sociale konsekvenser af hverdagsprodukter. Men også den danske by Kalundborg udnævnes til en af duksene. Her har man skabt et industrielt økosystem, hvor en række virksomheder samarbejder om at genbruge biprodukter fra nabo-virksomheder.
Rapporten kan læses på: www.bsr.org/reports/BSR_New%20Frontier%20in%20Sustainability.pdf
- KGJ