Regeringsudspil matcher Trekantområdets grønne vision

Regeringen præsenterede sidste år et nyt og ambitiøst udspil på Power-to-X-området, som matcher storskala visionen på klima og energi i Trekantområdet, hvor visionen er at gøre Trekantområdet til et nordeuropæisk centrum for produktion af grønne brændstoffer til den tunge transport.

Foto: ADP A/S.

19.01.2022

Sponseret

ADP

Aktører hilser regeringens udspil velkommen og er allerede gået i maskinrummet for at sætte fart på Power-to-X-teknologierne.

Sydjylland har et stort potentiale til at kunne producere grønne brændstoffer, det anerkender regeringen i det nye Power-to-X-udspil, hvor regeringen vil kickstarte udviklingen af brændstoffer med milliardstøtte.

Regeringen vil med et nyt udspil sætte skub i produktion og forbrug af grønne brændstoffer, som kan bruges til skibsmotorer, lastbiler, fly og i industrien og ikke mindst til eksport. Borgmester i Fredericia Kommune og næstformand for bestyrelsen i Triangle Energy Alliance Steen Wrist hilsner regeringens udspil velkommen:

”Det er gode nyheder for Trekantområdet, der viser, at regeringen har lyttet til vores vision og ideer. Trekantområdet er det eneste rigtige sted at placere fremtidens knudepunkt for grønne brændstoffer, fordi energi-, forsynings- og transportinfrastrukturen findes i området. Derudover har vi Danmarks største multimodale område med Taulov Dry Port, lufthavn, havn og raffinaderi, samt en klynge af Danmarks største virksomheder inden for energi, forsyning, transport og logistik samt forskning”.

Vi er allerede i gang med udviklingen med en lang række vigtige, dedikerede aktører med en stor knowhow indenfor teknologien, der giver os unikke muligheder for at sætte fart på den grønne omstilling. Vi arbejder intenst på opgaven, og perspektiverne for fremtiden ser meget positive ud, siger Steen Wrist, der bakkes op af en af de store virksomheder, der netop arbejder med en stor transformation, Crossbridge Energy A/S:

”Vi føler en enorm stolthed ved at kunne tage en førertrøje på i Trekantområdet, når det kommer til at arbejde med den grønne omstilling. Det gør vi ved at tænke nyt og levere et energimix, der er godt for samfundet. Opgaven er stadig at flytte mennesker og varer fra A til B, mens vi indtænker nye måder og teknologier, der gør dette bæredygtigt, derfor er det også glædeligt, at regeringen efter blandt andet at have besøgt os nu investerer i området”, siger Adm. Direktør fra Crossbridge Energy A/S, Finn Schousboe.

Som Danmarks multimodale knudepunkt har man med havneselskabet ADP A/S i spidsen leveret en større klimafokuseret indsats på at bringe varer fra vej til bane og vand, via et multimodalt setup, hvor flere produkter flyttes til bane og hav, og netop regeringens mål om grønne brændstoffer hilses velkommen.

”Vi har allerede taget mange initiativer til den grønne omstilling i form af vores satsning på det multimodale område ved at flytte mere trafik væk fra vej til bane og skib i stedet. Vi er lige nu i en proces, hvor vi sammen med de store aktører inden for energi og forsyning i Trekantområdet ser på mulighederne for at videreudvikle en sammenhængende infrastruktur- og logistikmodel til fremtidens grønne brændstoffer. Power-to-X-teknologien er et banebrydende skridt mod en grønnere verden indenfor vores branche, derfor er det på et strategisk niveau vigtigt. Regeringsudspillet er samtidig et klart mål og en ambition, som vi ved, at ministeren også arbejder med ude i verden, hvor vores kunder opererer, derfor er det et stort skridt i den rigtige retning”, siger CEO for ADP A/S, Rune D. Rasmussen.

Sekretariatschef hos Triangle Energy Alliance, Søren Schmidt Thomsen er meget tilfreds med regeringsudspillet, som han mener matcher visionerne i Trekantområdet til perfektion.

”Der er ingen tvivl om at hele Danmark, følger med lige nu, og borgerne forventer noget af politikere og erhvervsliv i den grønne omstilling. Vi er derfor allerede gået i gang med at højne kendskabet til Power-to-X-kompetencerne i almindelighed, men i særdeleshed at videns udveksle teknologierne med en lang række aktører på området, så Trekantområdet indfrier visionen om at gøre Trekantområdet til et nordeuropæisk centrum for produktion af grønne brændstoffer til den tunge transport, derfor er regeringens fokus på Sydjylland meget interessant, og vi er klar”, siger Søren Schmidt Thomsen.

Virksomhederne er gået i gang

Hos Business Fredericia, der blandt andet har været med til at sætte flere energi- og klimanetværk i søen hilses regeringsudspillet velkommen.

”Vi møder hver dag virksomheder i Trekantområdet, der aktivt inddrager og tænker i bæredygtighed, klima og energi. Det er noget man vil, og derfor er det også essentielt med en stor satsning på Power-to-X-området. Samtidig er det området, vi sætter fokus på med Base of Energy og Base of Smart Energy, hvor vi ønsker at facilitere netværk, virksomheder og forskere”, siger Kristian Bendix Drejer, der slutter med at fortælle, at både de små og store virksomheder er gået i gang med arbejdet.

Mere fra...

08.02.2023ADP

Sponseret

Taulov Dry Port igangsætter kæmpe lagerbyggeri til en samlet entreprisesum på 620 mio. kr.

02.11.2022ADP

Sponseret

ADP A/S investerer massivt i PtX infrastruktur

25.08.2022ADP

Sponseret

ADP A/S med – endnu et - solidt og historisk godt halvårsresultat

24.02.2022ADP

Sponseret

Havneselskab skaber mere end 11.000 arbejdspladser

19.01.2022ADP

Sponseret

Regeringsudspil matcher Trekantområdets grønne vision

18.11.2021ADP

Sponseret

Taulov Dry Port igangsætter ny gigantisk etape på 60.000 m2 lager- og logistikbyggeri til en samlet investering på 420 mio. kr.