Retrofit: Fabrikken forlænger maskines levetid med 30 år og sparer millioner

Den norske maskinfabrik Mecan har haft deres Anayak HVM 5000 bore- og fræseværk til renovering og retrofit hos danske Bast & Co. Det sparer maskinfabrikken for millioner og forlænger maskinens levetid med 30 år.

Siden maj sidste år har Bast & Co arbejdet intenst på at give maskinen en mekanisk overhaling, så den kan fortsætte mange år endnu efter branchens nyeste og højeste standarder. Foto: PR..

28.01.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Nyt er ikke nødvendigvis bedst. Det kan de skrive under på hos den norske maskinfabrik Mecan, som for nylig har fået en af deres vigtigste specialmaskiner tilbage efter en tur på værkstedet hos Bast & Co i Vejle.

Læs også: Digitalt forspring ruster inventarproducent til stigende produktionsomkostninger

Mecans Anayak HVM 5000 bore- og fræseværk har været i brug siden 90’erne og trængte efter de mange års slidsomt arbejde til en kærlig hånd og til at få styresystemet opdateret. Siden maj har Bast & Co derfor arbejdet intenst på at give maskinen en mekanisk overhaling, samt installeret en ny Heidenhain 640 styring, så den kan fortsætte mange år endnu efter branchens nyeste og højeste standarder.

Maskinen er af ældre dato, men denne slags maskiner er ofte bedre og mere solidt bygget end de nyere modeller. Renoveringen har forlænget dens levetid med 30 år, og samtidig sparet Mecan for en merudgift. Foto: PR..Millioner og måneder til forskel
Når en kostbar maskine nærmer sig sin udløbsdato, vil valget stå mellem at anskaffe sig en helt ny eller at renovere den gamle. Fræseværk af det omfang som Anayak HVM’en repræsenterer, er ikke alene dyre at erstatte, nye tilsvarende maskiner har også meget lang leveringstid og kræver særlige og dyre foranstaltninger og fundamenter at installere på værkstedet. Den samlede pris og spørgsmålet om, hvor længe man kunne undvære maskinen kontra ventetiden på en helt ny, var derfor helt afgørende for, at Mecan valgte at sende maskinen til Danmark til renovering.  

Mecan besøgte undervejs i processen Bast & Cos 3000m2 store værksted for at være sikre på, at arbejdet blev udført korrekt, og at alt skred planmæssigt frem. Foto: PR..

 

"Maskiner af denne størrelse er en investering, som skal overvejes nøje. Så da vi hørte, at Bast & Co kunne levere vores Anayak i tip-top stand på under den halve tid og seks millioner billigere end en ny tilsvarende maskine, var valget klart", siger Rune Helgeland, production manager hos PDS Mecan. Han uddyber:

"Samtidig skal man ikke underkende, at nok er maskinerne af denne slags af ældre dato, men de er ofte bedre og mere solidt bygget end de nyere modeller. Renoveringen har forlænget dens levetid med 30 år, og den står nu skarpere og opererer bedre end nogensinde før".Besøgte værkstedet i Danmark
Undervejs i processen besøgte nordmændene Bast & Cos 3000m2 store værksted for at være sikre på, at arbejdet blev udført korrekt, og at alt skred planmæssigt frem.

"Vi er de eneste i vores branche i Norge, der kan udføre det arbejde, som vi kan på den maskine. Så det var naturligvis meget vigtigt for os, at Bast & Co kunne holde, hvad de lovede", siger Rune Helgeland. Han tilføjer:

"Samarbejdet kom op at stå på baggrund af en anbefaling fra netværket, og selvom Bast & Co har et godt omdømme, ville vi gerne undersøge det selv on-site. Deres folk kunne svare kompetent på alle spørgsmål, jeg havde og viste med al tydelighed, at de havde styr på både det elektroniske og mekaniske. Samtidig var jeg imponeret over den kapacitet, de har, og omfanget i de ordrer, som var i gang på værksted. Det har jeg ikke oplevet andre steder i hverken Danmark eller Norge".

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024SCM.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle