Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

Cobot-automatisering kan hjælpe producenter med at skabe bedre arbejdspladser og tiltrække talenter.

I en tid med stigende mangel på arbejdskraft, og hvor yngre generationer har brug for nye grunde til at gå ind i produktionsindustrien, er robotternes rolle i skabelsen af bedre arbejdspladser faktisk afgørende. Foto: 123rf.com

24.04.2024

SCM.dk

For producenter er det næppe nogen nyhed, at robotter kan øge produktiviteten. Men robotter kan også være et vigtigt aktiv for virksomheder, der stræber efter at skabe bedre arbejdspladser for deres medarbejdere – og kan hjælpe virksomheder i deres bestræbelser på at fastholde og tiltrække talenter. 

I en tid med stigende mangel på arbejdskraft, og hvor yngre generationer har brug for nye grunde til at gå ind i produktionsindustrien, er robotternes rolle i skabelsen af bedre arbejdspladser faktisk afgørende. 

Det ved Volvo Cars. Det svenske bilfirma anvender robotter i hele produktionen og hovedsageligt er det store, traditionelle industrirobotter, der løfter flere tons ad gangen. Nu er de også begyndt at introducere mindre kollaborative robotter, der arbejder side om side med mennesket. 

Der er tre måder hvor robotautomatisering kan være med til at skabe bedre arbejdspladser – med alle de fordele, det medfører for både arbejdsgiver og arbejdstager. 

1. Det giver ansatte mulighed for at udføre mere meningsfuldt arbejde. I bund og grund kan automatisering tage sig af de kedelige, beskidte og farlige jobs, som ingen vil, eller bør, udføre, hvilket frigør medarbejdere til at bruge deres tid på mere stimulerende opgaver og udvikle sig på arbejdspladsen. Det er især tilfældet med kollaborative robotter, cobots, da de er designet til at blive integreret i eksisterende arbejdsgange og arbejde sammen med mennesker.

Dan Lämkull, teknisk ekspert i ergonomi og forskningsleder hos Volvo Cars, siger: “Hvis du hader det, så automatiser det”. Dan arbejder med strategi og innovation I Volvo Cars’ produktionstekniske team med særligt fokus på ergonomi, og han siger, at Volvo har set en bemærkelsesværdig forandring blandt sine kollegaer, hvor cobots er blevet implementeret. 

“Vi er nødt til at gennemføre indgreb, hvor medarbejdere flyttes fra deres sædvanlige opgaver til andre arbejdsroller, ofte relateret til service eller vedligeholdelse af robotten. Vi ved, hvor avancerede opgaver cobotterne kan udføre, hvor præcise og konsekvente de er, og at de kan gøre det igen og igen uden at beklage sig. Cobotten udvikler sig hurtigt fra at være en konkurrent til et uundværligt værktøj. Den tager de ”dårlige” jobs væk, så mennesker kan overtage operatørrollerne”, siger Dan Lämkull.

2. Det kan hjælpe med at reducere arbejdsskader og skabe en aldersinkluderende arbejdsstyrke Fordelene ved automatisering rækker langt ud over reduktionen af manuelt arbejde; det kan også være med til at skabe et sikrere arbejdsmiljø, der beskytter medarbejdernes helbred på lang sigt. Tag for eksempel manuel palletering, hvor medarbejderne typisk har tendens til at bøje, løfte og vride sig i timevis, hvilket kan forårsage langvarige muskel -og skeletbesvær, herunder skader på ryg, nakke og generelt øvre lemmer. 

Dette er en central motivation for automatisering hos Volvo Cars, hvor cobots bruges til logistik på fabrikken og i formontagestationer. Her ville menneskelige medarbejdere ordne de dele, der skal bruges på hovedlinjen, for eksempel bremseskiver og kalibre, og lægge dem i kasser, som derefter transporteres til samlebåndet. Disse dele er ret tunge, og jobbet er helt sikkert hårdt for kroppen. Men selv hvis delene ikke var tunge, ville de mange gentagelser og akavede kropspositioner stadig forårsage muskel -og skeletbesvær. 

”Den slags opgaver er ret krævende, rent ergonomisk. Dele kan blive viklet ind i hinanden, og nogle er ikke særligt nemme at få fat i. De vejer cirka 500 gram, op til et kilo, nogle gange to kilo, men i løbet af en hel uge bliver det nemt til mere end 20.000 kilo per medarbejder. Og det er ikke bæredygtigt”, siger Dan Lämkull, der også mener at det sagtens kan betale sig at automatisere disse opgaver. 

”Jeg har ikke hårde data, men jeg ved, at inden for de områder, hvor vi har automatiseret, er sygefraværet og skadeniveauet helt sikkert faldet. Der er en klar sammenhæng mellem højere automatisering og mindre sygefravær på grund af muskel- og skeletbesvær. Skaderne forsvinder, fordi vi har automatiseret”, siger Dan Lämkull og understreger, at sikkerhed i bilindustrien ikke kun handler om chauffører og passagerer.

”Vi har en sikkerhedskultur i virksomheden. Alt, hvad vi gør, handler dybest set om sikkerhed”. 

At minimere eller fjerne denne form for anstrengende aktivitet, der kan føre til alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, er også nøglen til at fastholde medarbejdere, der ofte har den samme type job i mange år. At tilpasse arbejdsmiljøet til aldersrelaterede fysiske krav kan hjælpe alle producenter med at skabe en mere støttende atmosfære og forstærke input fra ældre ansatte.

3. Det gør en karriere i produktionsindustrien mere attraktiv. En af de største udfordringer for producenter over hele verden er de stigende vanskeligheder med at tiltrække arbejdskraft – især kvalificeret arbejdskraft. Det skyldes til dels demografiske ændringer, men også at yngre generationer har en negativ opfattelse af produktionsindustrien. Det skyldes ofte misforståelser om, at jobbene er usikre, utilstrækkelige og mangler muligheder for faglig udvikling og karrierefremskridt. 

Tidligere outsourcede mange virksomheder produktionen, især til Asien. Men da lønningerne er steget drastisk i mange asiatiske lande, og forsyningskæden i de senere år har været udfordret af covid-19 og geopolitisk usikkerhed, virker denne strategi forældet. For at tiltrække yngre talenter skal virksomheder huske, at hver generation har forskellige forventninger til arbejdet. For yngre medarbejdere påvirkes jobvalget ofte af, hvor klar en karrierevej der er. Cobot-automatisering kan tilbyde denne gruppe et dynamisk forretningsmiljø, hvor teknologi og automatisering gør jobbet mere moderne, spændende og intellektuelt stimulerende. 

Læs også: Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

For Volvo Cars er det at kunne tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere også en vigtig del af deres rejse mod et højere niveau af automatisering i hele deres virksomhed, forklarer Dan Lämkull. 

"Vi har en filosofi om, at vi skal være den mest eftertragtede arbejdsgiver, og vi ønsker at tiltrække de mest talentfulde ansatte. Det betyder, at vi er nødt til at tilbyde interessante opgaver, og det er ikke særlig interessant eller bæredygtigt at samle ting fra en kasse hele dagen. Men at være robot- eller overvågningsoperatør eller at programmere, vedligeholde og installere robotter er meget mere attraktivt og interessant arbejde. Det er mere et ingeniørjob. Så kan vi tiltrække de mest talentfulde mennesker. Og så bliver vi også en mere eftertragtet arbejdsgiver. Denne nye teknologi gør det lettere at tiltrække yngre og talentfulde mennesker og fastholde dem i virksomheden”. 

Kilde: Universal Robots

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

13.05.2024SCM.dk

AI supercomputer skal sætte skub på forskning og innovation

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Smagen af teknologi: BKI’s rejse mod AI-forbedret kaffeblanding

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Tid til at hoppe på AI-toget

13.05.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Eight trends of generative AI

13.05.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Artificial intelligence in supply chains

13.05.2024Columbus

Sponseret

Detailbranchens ultimative guide til Data og AI

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup