Robotter i forskningsprojekt om fremtidens fabrik

Aalborg Universitet bygger til sommer en fabriksproduktion i fuld skala, som skal bruges til forskning. Danske logistikrobotter bliver en central del af projektet.

Transportrobotten MiR100 bliver en central del af det nye forskningsprojekt på Aalborg Universitet. Foto: Mobile Industrial Robots.

05.04.2016

SCM.dk

Logistik- og produktionsrobotter fra de fynske producenter Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) bliver til sommer en hjørnesten i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet (AAU). I den nordjyske ’hovedstad’ vil man således etablere en fabriksproduktion i fuld skala under navnet Smart Production Lab, der bliver spækket med automationsteknologi.

Læs også: Arla har testet MiR-robot

Nærmere bestemt er det den efterhånden velkendte transportrobot MiR100, der skal fungere som bindeled mellem de forskellige moduler i produktionsanlægget. Her bliver selve hovedkomponenten løsningen Festo Cyber-Physical Factory, og derudover bliver der også integreret robotarme fra UR og den store tyske producent Kuka.

Netop de mobile aspekter ved MiR100 var afgørende for valget af de selvkørende robotter.

Skitse af Smart Production Lab. Illustration: Aalborg Universitet.

”Vi bolter ikke tingene fast i en permanent position, og det kræver autonome logistikrobotter, der kan navigere rundt uden streger og magnetbaner i gulvet. MiR-robotterne har den klare fordel, at de er nemme at integrere - vi kan så at sige gå ind i maven på og rode. Det spiller desuden ind, at robotterne har en rigtig god bæreevne og er overordentligt brugervenlige”, siger professor Ole Madsen fra Institut for Mekanik og Produktion på AAU i en pressemeddelelse.

Mange muligheder i den nye teknologi
Hos Mobile Industrial Robots er man selvsagt glad for investeringen fra Nordjylland, og for at blive inddraget i forskningsprojektet.

”Vores robotter bliver i stigende grad anvendt både i industrien og på hospitaler til fleksibel logistik-optimering som en central komponent i en moderne industriel produktion. Derfor synes vi også, det er helt oplagt, at både morgendagens medarbejdere og forskningsmiljøet stifter bekendtskab med mobile robotter, og her er det jo helt oplagt at vælge vores danskudviklede MiR100-robot, som repræsenterer den nyeste generation af logistik-automation. Vi er glade for, at universiteterne også er kommet til den konklusion”, siger CEO for MiR, Thomas Visti.

Smart Production Lab kommer til at omfatte seks lokale ph.d.-forskere, der skal samarbejde med en større dansk produktionsvirksomhed, slutbrugere og teknologileverandører om at designe moduler til at producere en hel produktfamilie i adskillige varianter.

Læs også: Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø

”Markedet bevæger sig fra klassisk masseproduktion til mass customization og mass personalization – altså krav om en myriade af produktvarianter, men uden at det må betyde længere leveringstid eller højere priser. Det udfordrer virkelig industrien, som samtidig skeler til den hæsblæsende udvikling, der sker i Tyskland under overskriften Industrie 4.0. Det suser om ørene på os med alle de muligheder, den teknologiske udvikling skaber, men hvordan sætter vi det i spil, spørger den danske industri sig selv. Derfor mærker vi en fantastisk stor interesse for det her initiativ”, slutter Ole Madsen.

Projektet er blevet til med en donation på lidt over to millioner kroner fra Obel Fonden og et tilsvarende beløb fra AAU.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup