Robotter på vej mod adskillige brancher

Automatiseringsbølgen vil skylle ind over en lang række industrier de næste år. Undersøgelse fra Deloitte viser, at næsten hver tredje i transportsektoren forventer at sige farvel til arbejdsopgaver.

Robotter (og/eller software og lign.) vil over de kommende år gøre deres indtog i flere og flere brancher i Danmark, forventer de ansatte selv ifølge undersøgelse fra Deloitte. Foto: Flickr/Steve Parkinson.

19.04.2016

SCM.dk

Bankansatte, forsikringsagenter, lastbilchauffører, fabriksarbejdere og rengøringspersonale. Det er bare en udsnit af de potentielle jobtitler, der gemmer sig i de mange brancher, som i større eller mindre grad forventer, at den nye teknologi vil overtage deres arbejde inden for de næste fem år.

Læs også: Minister: vi skal støtte robotudvikling i Danmark

En undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Epinion for Deloitte har afdækket danske medarbejderes tanker om fremtiden, når det kommer til automatisering, robotteknologi og muligheden (eller risikoen om man vil) for at deres stilling vil blive helt eller delvist erstattet af ikke-menneskelig kræfter.

I gennemsnit forventer hver fjerde adspurgte, at de må sige farvel til arbejdsopgaver pga. de teknologiske landvindinger inden for det næste halve årti. Størst er automatiseringsbølgen i den finansielle sektor, hvor 38 procent allerede har sagt farvel til manuelle arbejdsarbejdsopgaver, mens 60 procent forventer, at det vil ske i den nærmeste fremtid.

”Lige nu ser vi en massiv bølge af automatisering på de danske arbejdspladser, hvor teknologi overtager en lang række opgaver, der tidligere blev løst af mennesker. Det gælder både på fabriksgulvet, hvor meget af arbejdet allerede løses af robotter, og på kontorerne, hvor administrationen overtages af avanceret software”, siger partner i Deloitte, Dorthe Keilberg, der er ekspert i effektivisering.

Breder sig til alle brancher
I produktionsindustrien er robotter efterhånden ikke nogen nyhed længere, mens de administrative robotter først ved at gøre deres indtog nu, hvilket Dorthe Keilberg tilskriver de seneste års accelererede udvikling på området.

”I dag er flere store virksomheder i gang med pilotprojekter, hvor administrative robotter overtager manuelt kontorarbejde. Resultaterne indtil nu har været ekstremt lovende. Det er helt tydeligt, at teknologien kan bidrage til at spare mange penge, som så i stedet kan bruges til at forbedre kundeservice og kvalitet”, siger hun.

Undersøgelsen viser endvidere, at robotudsigterne for alvor er ved at sprede sig til brancher, der ellers for bare få år siden ikke så de store muligheder/trusler i automatiseringstendensen. Knap hver tredje medarbejder inden for handel, transport og industri forventer således dele af deres arbejde bliver automatiseret inden for de næste fem år, og det billede vil givetvis kun blive tydeligere fremover, mener Deloitte.

Læs også: Robotter i forskningsprojekt om fremtidens fabrik

”Selv i landbruget og fiskeriet siger mere end hver femte, at de forventer at sige farvel til opgaver på grund af it og teknologi. I byggebranchen er det hver sjette, og i den offentlige sektor er det mere end hver fjerde. Tallene viser, at automatiseringsbølgen i den grad er ved at forandre vores arbejdsmarked. Alle brancher bliver berørt”, slutter Dorthe Keilberg.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

14.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

10.04.2024SCM.dk

Et væld af nye emballageformer står på spring i Danmark

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan vi klare os uden Kina?

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle