Sauer-Danfoss genopfinder sig selv

Sauer-Danfoss blev næsten knock-outet af finanskrisen i 2008/09. I dag er virksomheden lønsom som aldrig før. Én af årsagerne er en helt ny forsyningskæde, hvor skarp anvendelse af it spiller en nøglerolle.

Sauer-Danfoss er lykkedes med at løfte kompetencen i SAP-anvendelse, planlægning og supply chain-forståelse på alle niveauer. Foto: Sauer-Danfoss. .

13.12.2012

SCM.dk

”Supply chain og supply chains betydning for forretningen er blevet mere synlig for organisationen i Sauer-Danfoss”, fortæller Nis Kampp, Director Global Supply Chain..

I løbet af få måneder i 2008-09 faldt Sauer-Danfoss’ omsætning til det halve. Finanskrisen ramte Sauer-Danfoss’ kunder hårdt, og købelysten og –evnen faldt med raketfart.

”Vi stod på en brændende platform. Vi var i 2009 tvunget til at sige farvel til halvdelen af vores medarbejdere, og sammen med en ikke uproblematisk overgang fra SAP R/2 til SAP R/3 udfordrede det vores forsyningskæde alvorligt. Vores processer og styring var kaos, og medarbejderne på Work Function-divisionens fire fabrikker i Polen og Danmark og tilhørende lagre brugte al deres tid på at løbe rundt og slukke brande for at sikre, at kunderne fik varerne – og det var sjældent til tiden”, fortæller Nis Kampp, der er Director Global Supply Chain.

Kundesignaler styrer slagets gang
Sauer-Danfoss havde med andre ord en pistol for panden, og virksomhedens supply chain ledelse i det, der kaldes Work Function Division, valgte da også i 2010 at tage fat om roden og lancere en radikal renovering af hele forsyningskæden. Renoveringen fik navnet ”order fullfilment strategy”.

”Det unikke i vores nye supply chain koncept er, at vi sikrer, at det er rene kundesignaler, der prioriterer, hvad forsyningskæden helt tilbage til råvarelageret skal levere eller producere hvornår. Det bærende princip er: producér først det der er solgt, og hvis og når der er ledige ressourcer til mere, så producér forud, der hvor risikoen er mindst”, fortæller Nis Kampp.

Dette princip har krævet nogle ændringer i virksomhedens SAP-system og en enkelt ny SAP-transaktion. Det væsentligste element i konceptet er, at det altid er det sande behovssignal, systemet afspejler og en veldefineret træk/tryk linje, altså forecast kontra ordre. Humlen i konceptet er et ønske om at ramme den rette balance mellem leveringssikkerhed/pålidelighed og lagerbinding.

Differentierede bestillingstider
En anden væsentlig del ved konceptet er, at virksomheden segmenterer produkter i forhold til markedet og derved er i stand til at differentiere bestillingstiden. Segmenteringen er baseret på en analyse af kunder og konkurrenter på markedet, som har lagt linierne for, hvordan Sauer-Danfoss prioriterer mellem kapitalbinding i forsyningskæden og den bestillingstid, produkterne bliver markedsført med. Sauer-Danfoss opererer på den måde i realiteten med flere forsyningskæder med forskellige servicegrader.

”(…) det er rene kundesignaler, der prioriterer, hvad forsyningskæden helt tilbage til råvarelageret skal levere eller producere hvornår”

Nis Kampp, Director Global Supply Chain, Sauer-Danfoss

Kapitalbindingen og derved likviditeten har været helt afgørende for Sauer-Danfoss i krisetiden, hvor det i en periode var svært at låne penge til at finansiere driften. Renoveringen af forsyningskæden skulle derfor ske med egne midler, og det har derfor været altafgørende at reducere kapitalbindingen så meget som muligt uden at skade leveringskvaliteten og forholdet til markedet.

Plan på SAP
Sauer-Danfoss’ marked er meget konjunkturfølsomt og har tendens til hele tiden at ændre sig. Det har derfor været vigtigt for virksomheden at udvikle en global sales and operations planning proces (S&OP), der kan imødekomme udsvingene i markedet. S&OP-processen er baseret på virksomhedens fælles SAP-system og tilpasser hele tiden det globale produktionsapparat til det forventede fremtidige behov på verdensplan. S&OP er baseret på en meget tæt integration mellem leverandørled, salgsled og produktionsenheder.

I den nye S&OP proces er forecastet flyttet fra lige før montagen tilbage til råvaren. Det tryk, som forecastet tidligere lagde på produktionen, er i dag erstattet af et kanban-system (ZCan) på den del af kapaciteten, hvor der ikke er nok kundeordrehorisont til at trække varen op til ordrepunktet. Virksomheden kan altså signalmæssigt ved hjælp af datostyring skelne mellem direkte kundeordrer og ZCan-ordrer i SAP, og det sætter prioriteringen i forsyningskæden.

Store resultater
Ledelsen i Sauer-Danfoss’ Work Function-division nedsatte et core team med deltagelse af konsulenter fra 4Improve. På kun fem uger formulerede teamet et overordnet procesoverblik og fik den nødvendige ledelsesopbakning ved blandt andet at afholde tre workshops med ledelsen samt masser af hårdt arbejde. Teamet udviklede dernæst de nye processer, deres elementer og de vigtige KPI’er (målstyringtal), og efter to måneder gik virksomheden i gang med at implementere på den polske fabrik i Wroclaw, hvor behovet var størst.

Om Sauer-Danfoss

Sauer-Danfoss har fokus på at tilfredsstille kundernes behov for hydrauliske, elektroniske systemer og komponenter. Produkterne bliver typisk anvendt i køretøjer og maskiner, der bliver anvendt inden for landbrug, byggeri, materialehåndtering, vejbyggeri, plænepleje og specialmaskiner i det meste af verden.

Virksomheden omsatte i 2011 for 2.1 milliard US dollars og beskæftigede cirka 6500 medarbejdere.

Sauer-Danfoss er børsnoteret på New York Stock Exchange, og Danfoss A/S ejer cirka 76 procent af aktierne.

Den første implementering gav store resultater:

  • Reducerede lagre med 20 procent.
  • Forbedrede leveringsevnen med 40 procentpoint.
  • Reducerede antallet af stock-out komponenter fra 50.000 til 50 styk.
  • Skabte ro i planlægningsafdelingen – en vigtig effekt, der dog ikke kan kvantificeres.

Hurtig implementering
Order Fullfilment-projektet har været et stort og omfattende projekt med en masse virkemidler, men Nis Kampp fremhæver selv særligt implementeringstempo og forandringsledelse som to afgørende virkemidler.

”Implementeringerne må ikke tage mere end 12 uger. Går der længere tid mister organisationen fokus”, fortæller han og tilføjer: ”Renoveringen har krævet masser af change management, som tager udgangspunkt i tydelig ledelsesopbakning, en brændende platform, intensive implementeringer, tæt målstyring og formuleret forventning om vinder-kultur, der vil nå de meget synlige og klare mål”.

FAKTA
Resultater
Der er sket markante forbedringer på Sauer-Danfoss Work Function-divisionens fire fabrikker, to i Danmark og to i Polen.

2011-2012

Fabrik 1

Fabrik 2

Fabrik 3

Fabrik 4

Leveringsevne

20 % og stigende

Ingen ændring*

40 % og stigende

10 % og stigende

Lagerudvikling

38 % og faldende

Ingen ændring*

20 % og faldende

10 % og faldende

*Implementeringen er netop afsluttet, så effekten kan ikke måles endnu.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

06.05.2024SCM.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

03.05.2024Global AGV

Sponseret

En førerløs truck fra Global AGV har forbedret flowet i pakkeriet hos Bennett Potatoes

01.05.2024SCM.dk

Ombygning af fabrik sænker CO2 med 80 procent

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

23.04.2024SCM.dk

Cirkulær tilgang til affald giver anerkendelse

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup