SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

SBTi’s beslutning om at godkende offsets til udligning af Scope 3-emissioner har ført til højlydt kritik, men også lige så klar opbakning. Under overfladen ligger spørgsmålet om, hvordan CO2 kan blive en handelsvare.

Foto: 123rf.com

17.04.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

I en meddelelse d. 9. april sagde SBTi, at de havde gennemført en seks måneder lang undersøgelse af brug af klimakreditter og havde konkluderet, at disse kunne være et nyttigt værktøj i arbejdet med Scope 3-udledninger.

SBTi understregede, at for at disse ville kunne godkendes, skulle kreditterne være baseret på videnskabeligt dokumenterede politikker, standarder og procedurer. SBTi vil nu arbejde på at definere specifikke regler og retningslinjer for sådanne kreditter – med fuld respekt for det etablerede mitigeringshierarki, hvor offsets er sidste løsning efter man har elimineret og reduceret udledninger fra sine aktiviteter.    

Dette arbejde skal bl.a. baseres på resultaterne af arbejde udført af organisationen Integrity Council for Voluntary Carbon Markets (ICVCM), som i 2023 lancerede deres seneste guide til at vurdere projekter, der tilbyder klimakreditter. 

Beslutningen skal ses i kontekst af indsatsen for at etablere frivillige markeder for handel med CO2. Et marked som ifølge McKinsey var to milliarder USD værd i 2021, men forventes at vokse til over 50 milliarder på vej mod 2030. 

Støtte fra virksomheder og markedsskabere

Fortalere for SBTi’s beslutning siger, at det kan være løsningen på det problem, at mange virksomheder har svært ved at få deres planer til at gå op med de globale klimamålsætninger, bl.a. fordi de statslige tiltag er for svage, de teknologiske løsninger for umodne og de høje omkostninger forbundet med klimaindsatsen. 

De siger, at hvis virksomhederne får mulighed for at bruge klimkreditter ville det øge markeder og investorers støtte til mere ambitiøse planer og dermed reducere kapitalomkostninger og kanalisere flere penge hen i klimavenlige projekter. 

SBTi's meddelelse blev således hilst velkommen af We Mean Business Coalition, som arbejder med virksomheders klimaindsats, som sagde, at beslutningen ville give virksomhederne mulighed for øge innovation og investeringer i at reducere deres værdikædeemissioner og også kanalisere tiltrængt klimafinansiering til det globale syd. 

International Emissions Trading Association (IETA), en non-profit, der støtter udviklingen af markeder for handel med CO2, sagde, at SBTi's beslutning gav virksomheder en "praktisk" måde at engagere sig i klimaindsatsen. De peger også på, at markedsbaserede metoder til at handle med CO2 hele tiden "udvikler sig og tilpasser sig skiftende dynamikker, hvilket afspejler en positiv udvikling som reaktion på klimaets krav om at gøre mere, hurtigere."

Uro i egne rækker

Miljøgrupper var mindre imponerede. Greenpeace kaldte SBTi's beslutning et "chokerende tilbageskridt", der underminerede organisationens troværdighed. Carbon Market Watch, en non-profit, sagde,  at SBTi ser ud til at have "bukket under for pres" fra virksomhedsinteresser for at give virksomheder mulighed for at opfylde Scope 3-mål med klimakreditter.

Mest opsigtsvækkende er dog reaktionen fra SBTi’s egne rækker. 

Medarbejdere har i et brev til SBTi’s bestyrelse og CEO opfordret CEO’en og bestyrelsesmedlemmer, der havde støttet den nye politik for klimakreditter, til at trække sig fra deres poster. 

"Som medarbejderer der repræsenterer SBTi dagligt, kræver vi øjeblikkelig handling for at mitigere den alvorlige omdømmeskade bestyrelsens handlinger har medført,” skrev de i brevet, som var underskrevet af medarbejdere fra en række afdelinger og afdelingschefer. 

Også medlemmer af SBTi’s ” technical advisory group” har udtrykt bestyrtelse, fordi de ikke har været inddraget i beslutningen overhovedet. 

"Ingen af os er blevet informeret. Det kom ud af det blå," sagde Stephan Singer, fra Climate Action Network, som sagde til Yahoo Finance at han havde trukket sig fra gruppen pga. beslutningen, mens et andet medlem udtalte at ”dette er ikke en videnskabeligt baseret beslutning”. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup