SCM har aldrig været vanskeligere og vigtigere end i dag

Den uforudsigelige verden er ankommet, og forsyningskæder skal både være resiliente, lean og bæredygtige. Det forudsætter ifølge COO Carsten Rasmussen fra Lego blandt andet følgende tre ting: 1) Fokus på kulturen, 2) mod og evne til hele tiden at foretage valg mellem KPI-konflikter og 3) bæredygtighed er license-to-operate.

”Det glædelige ved den udfordrende hverdag, hvor vi skal få modsætninger til at mødes, er, at begrænsninger fremmer kreativ tænkning og supply chain innovation. Vi udvikler os hele tiden og bliver bedre og bedre”, fortæller Carsten Rasmussen. Foto: ©2021 The LEGO Group..

17.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Udfordringerne for Legos forsyningskæde banker konstant på døren, og hverdagen for Legos supply chain organisation er præget af uforudsigelighed, kompleksitet og modsatrettede styringsparametre. Covid-19 pandemien har blot sat endnu mere fart på den tendens.

”Ledelse af forsyningskæden har aldrig været vanskeligere og vigtigere end lige nu. Vores produktportefølje har en levetid på 12-18 måneder, så 55 procent af porteføljen skal fornyes hvert år. Der er stort pres for hele tiden at bringe nyt på markedet, og forskellen på ’hot eller not’ er meget lille”, fortæller Carsten Rasmussen på konferencen Supply Chan Leaders Forum 2021, der blev afholdt den 16. september på CBS og som virtuelt arrangement.

Han har arbejdet for mange forskellige dele af Legos forretning i 20 år, og de sidste fire år som chief operations officer med ansvar for den samlede forsyningskæde.

Tæt på kunderne
Han fremhæver de grundlæggende forandringer, der sker med detailmarkedet, hvor B2B bliver udfordret af forbrugerrettet e-handel. Det skaber et behov for, at Lego etablerer kundeplatforme og udvikler Lego.com til også at tale og sælge til private forbrugere. Han understreger dog, at butikker ikke er historie, de er stadig relevante som salgskanal og vil være det mange år frem i tiden.

Læs også: Din næste strategi skal handle om risici og robusthed

”I supply chain-funktionen skal vi sørge for, at de rette varer er i de rette kanaler på de rette tidspunkter. Markedet er blevet mere kompliceret, og den udvikling har været i gang i en del år. Men covid-19 har accelereret udviklingen, og det vigtige for Lego er hele tiden at være tæt på kunderne”, fortæller han.

Lad os kaste et hurtigt blik på de forstyrrelser, der har rystet Legos forsyningskæde de sidste 18 pandemiplagede måneder:

• Stor vækst i efterspørgslen.
• Fabrikker lukket ned i perioder i Kina og Mexico.
• Butikker også lukket ned i perioder over hele verden.
• Underforsyning af varer.
• Højere priser på råvarer.

Carsten Rasmussen peger blandt andet på følgende tre forudsætninger for at kunne drive en forsyningskæde, der både er resilient, lean og bæredygtig.

Bæredygtighed er i 2021 license-to-operate. Vi skal levere bæredygtighed både dybt og bredt, ellers er vi out of business. Så enkelt er det. Det er som virksomhed et spørgsmål om liv eller død.

Carsten Rasmussen

Der vil altid være KPI-konflikter
Der vil ifølge Carsten Rasmussen altid og hele tiden være modsatrettede interesser på spil i eksekveringen af Legos supply chain.

”Vores supply chain medarbejdere skal foretage masser af valg mellem to eller flere KPI’er, der ikke kan forenes. Det kræver mod, faglighed og gode beslutningsgrundlag. Skal vi vælge cost eller service? Der er ikke en klar facitliste, det afhænger af så meget”, fortæller han og supplerer:

”Det glædelige ved den udfordrende hverdag, hvor vi skal få modsætninger til at mødes, er, at begrænsninger fremmer kreativ tænkning og supply chain innovation. Vi udvikler os hele tiden og bliver bedre og bedre”.

Fokus på kulturen er afgørende
”Fokus på medarbejdere og kulturen er helt afgørende for, at vi kan håndtere de mange udfordringer, vi hele tiden står overfor”, fortæller han og tilføjer:

”Vores systemer kan være nok så stærke og geniale, de kan ikke klare jobbet uden en stærk organisation med masser af kompetence, faglighed, innovation, mod og tillid”.

”Vores supply chain medarbejdere skal foretage masser af valg mellem to eller flere KPI’er, der ikke kan forenes. Det kræver mod, faglighed og gode beslutningsgrundlag. Skal vi vælge cost eller service? Der er ikke en klar facitliste, det afhænger af så meget”, fortæller Carsten Rasmussen. Foto: ©2021 The LEGO Group..

Han fremhæver det amerikanske marked som et godt eksempel. Legos mexicanske fabrik var lukket ned i april og maj måned 2020, men den 10. august var alle lagre i USA fyldt op igen. Det mener han ikke kunne lade sig gøre uden en stærk organisation.

2,5 milliarder kroner til bæredygtighed
Den bæredygtige forsyningskæde er ifølge Carsten Rasmussen ikke en nice-to-have komponent.

”Bæredygtighed er i 2021 license-to-operate. Vi skal levere bæredygtighed både dybt og bredt, ellers er vi out of business. Så enkelt er det. Det er som virksomhed et spørgsmål om liv eller død. Det har vi i Lego taget til os, og vi arbejder benhårdt på at udvikle bæredygtighed i alle dele af vores forretning”, fortalte Carsten Rasmussen.

Engangsplast i poserne inden i Lego æsker udfases som det seneste initiativ i ambitionen om at gøre al emballage bæredygtig i 2025. Foto: ©2021 The LEGO Group..

Lego Koncernen offentliggjorde i september 2020, at koncernen investerer op til 2,5 milliarder kroner over tre år for at sætte endnu mere skub i initiativer inden for bæredygtighed og social ansvarlighed. Det omfatter tiltag som for eksempel:

• Engangsplast i poserne inden i Lego æsker udfases som det seneste initiativ i ambitionen om at gøre al emballage bæredygtig i 2025.
• Lego tester lige nu Forest Stewardship Council-certificerede, genanvendelige papirposer i sine æsker.
• Udvikling af mere bæredygtige produkter.
• Ingen affald i 2025 via cirkularitet, hvor alt bliver genanvendt.
• CO2-neutral drift i 2022.
• Tiltag i samarbejde med Lego Fonden, der skal inspirere børn til at lære mere om bæredygtighed gennem leg.

”Det indebærer for eksempel fokus på bæredygtige råvarer, så vores klodser for eksempel kan recirkuleres 100 procent som PET-flasker. Vi anlægger i høj grad en cirkulær økonomi-tilgang til vores forretning og har 150 eksperter beskæftiget med at udvikle bæredygtige løsninger for produkter og drift”, fortalte Carsten Rasmussen.

Målet er, at Lego producerer sine produkter med bæredygtige materialer i 2030, og koncernen vil øge sin brug af bio-baserede klodser som for eksempel elementer baseret på sukkerrør, som i dag udgør knap to procent af alle Lego elementer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup