SCM har aldrig været vanskeligere og vigtigere end i dag

Den uforudsigelige verden er ankommet, og forsyningskæder skal både være resiliente, lean og bæredygtige. Det forudsætter ifølge COO Carsten Rasmussen fra Lego blandt andet følgende tre ting: 1) Fokus på kulturen, 2) mod og evne til hele tiden at foretage valg mellem KPI-konflikter og 3) bæredygtighed er license-to-operate.

”Det glædelige ved den udfordrende hverdag, hvor vi skal få modsætninger til at mødes, er, at begrænsninger fremmer kreativ tænkning og supply chain innovation. Vi udvikler os hele tiden og bliver bedre og bedre”, fortæller Carsten Rasmussen. Foto: ©2021 The LEGO Group..

17.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Udfordringerne for Legos forsyningskæde banker konstant på døren, og hverdagen for Legos supply chain organisation er præget af uforudsigelighed, kompleksitet og modsatrettede styringsparametre. Covid-19 pandemien har blot sat endnu mere fart på den tendens.

”Ledelse af forsyningskæden har aldrig været vanskeligere og vigtigere end lige nu. Vores produktportefølje har en levetid på 12-18 måneder, så 55 procent af porteføljen skal fornyes hvert år. Der er stort pres for hele tiden at bringe nyt på markedet, og forskellen på ’hot eller not’ er meget lille”, fortæller Carsten Rasmussen på konferencen Supply Chan Leaders Forum 2021, der blev afholdt den 16. september på CBS og som virtuelt arrangement.

Han har arbejdet for mange forskellige dele af Legos forretning i 20 år, og de sidste fire år som chief operations officer med ansvar for den samlede forsyningskæde.

Tæt på kunderne
Han fremhæver de grundlæggende forandringer, der sker med detailmarkedet, hvor B2B bliver udfordret af forbrugerrettet e-handel. Det skaber et behov for, at Lego etablerer kundeplatforme og udvikler Lego.com til også at tale og sælge til private forbrugere. Han understreger dog, at butikker ikke er historie, de er stadig relevante som salgskanal og vil være det mange år frem i tiden.

Læs også: Din næste strategi skal handle om risici og robusthed

”I supply chain-funktionen skal vi sørge for, at de rette varer er i de rette kanaler på de rette tidspunkter. Markedet er blevet mere kompliceret, og den udvikling har været i gang i en del år. Men covid-19 har accelereret udviklingen, og det vigtige for Lego er hele tiden at være tæt på kunderne”, fortæller han.

Lad os kaste et hurtigt blik på de forstyrrelser, der har rystet Legos forsyningskæde de sidste 18 pandemiplagede måneder:

• Stor vækst i efterspørgslen.
• Fabrikker lukket ned i perioder i Kina og Mexico.
• Butikker også lukket ned i perioder over hele verden.
• Underforsyning af varer.
• Højere priser på råvarer.

Carsten Rasmussen peger blandt andet på følgende tre forudsætninger for at kunne drive en forsyningskæde, der både er resilient, lean og bæredygtig.

Bæredygtighed er i 2021 license-to-operate. Vi skal levere bæredygtighed både dybt og bredt, ellers er vi out of business. Så enkelt er det. Det er som virksomhed et spørgsmål om liv eller død.

Carsten Rasmussen

Der vil altid være KPI-konflikter
Der vil ifølge Carsten Rasmussen altid og hele tiden være modsatrettede interesser på spil i eksekveringen af Legos supply chain.

”Vores supply chain medarbejdere skal foretage masser af valg mellem to eller flere KPI’er, der ikke kan forenes. Det kræver mod, faglighed og gode beslutningsgrundlag. Skal vi vælge cost eller service? Der er ikke en klar facitliste, det afhænger af så meget”, fortæller han og supplerer:

”Det glædelige ved den udfordrende hverdag, hvor vi skal få modsætninger til at mødes, er, at begrænsninger fremmer kreativ tænkning og supply chain innovation. Vi udvikler os hele tiden og bliver bedre og bedre”.

Fokus på kulturen er afgørende
”Fokus på medarbejdere og kulturen er helt afgørende for, at vi kan håndtere de mange udfordringer, vi hele tiden står overfor”, fortæller han og tilføjer:

”Vores systemer kan være nok så stærke og geniale, de kan ikke klare jobbet uden en stærk organisation med masser af kompetence, faglighed, innovation, mod og tillid”.

”Vores supply chain medarbejdere skal foretage masser af valg mellem to eller flere KPI’er, der ikke kan forenes. Det kræver mod, faglighed og gode beslutningsgrundlag. Skal vi vælge cost eller service? Der er ikke en klar facitliste, det afhænger af så meget”, fortæller Carsten Rasmussen. Foto: ©2021 The LEGO Group..

Han fremhæver det amerikanske marked som et godt eksempel. Legos mexicanske fabrik var lukket ned i april og maj måned 2020, men den 10. august var alle lagre i USA fyldt op igen. Det mener han ikke kunne lade sig gøre uden en stærk organisation.

2,5 milliarder kroner til bæredygtighed
Den bæredygtige forsyningskæde er ifølge Carsten Rasmussen ikke en nice-to-have komponent.

”Bæredygtighed er i 2021 license-to-operate. Vi skal levere bæredygtighed både dybt og bredt, ellers er vi out of business. Så enkelt er det. Det er som virksomhed et spørgsmål om liv eller død. Det har vi i Lego taget til os, og vi arbejder benhårdt på at udvikle bæredygtighed i alle dele af vores forretning”, fortalte Carsten Rasmussen.

Engangsplast i poserne inden i Lego æsker udfases som det seneste initiativ i ambitionen om at gøre al emballage bæredygtig i 2025. Foto: ©2021 The LEGO Group..

Lego Koncernen offentliggjorde i september 2020, at koncernen investerer op til 2,5 milliarder kroner over tre år for at sætte endnu mere skub i initiativer inden for bæredygtighed og social ansvarlighed. Det omfatter tiltag som for eksempel:

• Engangsplast i poserne inden i Lego æsker udfases som det seneste initiativ i ambitionen om at gøre al emballage bæredygtig i 2025.
• Lego tester lige nu Forest Stewardship Council-certificerede, genanvendelige papirposer i sine æsker.
• Udvikling af mere bæredygtige produkter.
• Ingen affald i 2025 via cirkularitet, hvor alt bliver genanvendt.
• CO2-neutral drift i 2022.
• Tiltag i samarbejde med Lego Fonden, der skal inspirere børn til at lære mere om bæredygtighed gennem leg.

”Det indebærer for eksempel fokus på bæredygtige råvarer, så vores klodser for eksempel kan recirkuleres 100 procent som PET-flasker. Vi anlægger i høj grad en cirkulær økonomi-tilgang til vores forretning og har 150 eksperter beskæftiget med at udvikle bæredygtige løsninger for produkter og drift”, fortalte Carsten Rasmussen.

Målet er, at Lego producerer sine produkter med bæredygtige materialer i 2030, og koncernen vil øge sin brug af bio-baserede klodser som for eksempel elementer baseret på sukkerrør, som i dag udgør knap to procent af alle Lego elementer.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup