Selvkørende lastbil får debut på svensk landevej

Nu ruller den første T-pod på DB Schenkers terminal i Jönköping, en elektrisk drevet, selvkørende lastbil udviklet af Einride. "Det er ikke en lang distance, men det er et første skridt, som vil revolutionere dele af vores industri," siger Mats Grundius, CEO for DB Schenker Cluster Sverige, Danmark, Island.

T-Pod Lasteevne: 15 paller, svarende til 15 kvadratmeter Længde: ca. 7 meter Vægt: 20 ton med fuld belastning Batteri: Batteriets kapacitet er 200kWh. En ladning er nok til ca. 200 km.

T-pod, den selvkørende lastbil, kører ca. 300 meter rundt på DB Schenkers faciliteter i Jönköping. Heraf er 100 meter på offentlige veje. "Det er vigtigt at bevæge sig langsomt fremad. Det er en mulighed for at få viden om ny teknologi, og er et skridt i retning af vores overgang til et bæredygtigt transportsystem. Elektrificering og automatisering er afgjort fremtiden, og vi ønsker at være en del af den teknologiske udvikling og se, hvilke muligheder og udfordringer det bærer med sig”, siger Mats Grundius.

Da DB Schenker og Einride præsenterede deres planer om at introducere en selvkørende lastbil, blev der rejst nogle bekymringer hos chaufførerne - om deres job ville forsvinde.

"Det er virkelig ikke den måde, jeg ser på det. For det første skal vi have uddannede chauffører, som skal overvåge køretøjerne og kan tage kontrol over dem, hvis det er nødvendigt. Jeg ser de eksterne drivkræfter som en del af et team, der arbejder i et kontrolrum, som overvåger T-pods og er klar til at overtage styringen, når situationen kræver det.”

Mats Grundius.

 Der er potentiale for de nye T-pods mellem DB Schenkers terminaler, hvor køretøjet lastet i den ene og losses i den anden, dvs. mellem kendte lastnings- og losningspunkter.

Der er mulighed for at optimere den interne logistik mellem faciliteterne i Sverige. Blandt andet ses der mulighed for at T-poden kan køre mellem Jönköping og Borås. Desto flere punkter der kan bindes sammen, desto mere effektiv kan man blive.

Ved at T-poden er elektrisk drevet reduceres emissioner og støj. Men ved at den er selvkørende, vil den forhåbentlig også bidrage til øget færdselssikkerhed. "De fleste trafikulykker, som sker i dag, er forårsaget af den menneskelige faktor. T-Pod har omfattende sikkerhedssystemer, som vil forhindre noget uforudset i at ske, men jeg er ikke så naiv at tro, at alle ulykker vil ende.” pointerer Mats Grundius.

14.12.2020DB Schenker

Sponseret

DB Schenker får sin første eCanter

15.10.2020DB Schenker

Sponseret

DB Schenker kører nu på HVO100 biodiesel

04.06.2020DB Schenker

Sponseret

En ny visuel identitet: DB Schenkers mest markante relancering af brandet i mere end 10 år

24.10.2019DB Schenker

Sponseret

DB Schenker investerer trecifret millionbeløb i 90.000 m2 grund til stort logistikcenter ved Taulov i DanmarkC

01.10.2019DB Schenker

Sponseret

Connect4Land: DB Schenker gør logistik nemmere

20.06.2019DB Schenker

Sponseret

Selvkørende lastbil får debut på svensk landevej