SMV’er tager cirkulært indkøb til sig

Små og mellemstore virksomheder (SMV) griber i stigende grad til cirkulær økonomi som en investering i fremtidens forretning.

18.12.2014

SCM.dk

”Mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller Kenneth Hald Jensen, Green Network. Foto: Green Network..

30-40 procent af de cirka 140 medlemmer af det østjydske CSR-netværk Green Network arbejder på en eller anden måde med cirkulær økonomi og indkøb. Sådan lyder vurderingen fra administrerende direktør Kenneth Hald Jensen.

Læs også: Indkøb skal afskaffe affald

”Det er væsentligt for mig og mine medlemmer at få tingene ned på jorden og gjort både realistiske og forretningsmæssigt meningsfulde. De klassiske forretningsdyder er stadig klart i førersædet, men der er ingen tvivl om, at mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller han.

Tre drivkræfter for nytænkning
Han peger på tre drivkræfter for, at særligt produktionsvirksomhederne blandt hans medlemmer interesserer sig for cirkulært indkøb og lignende modeller:

  1. Omkostninger: Mindre affald, mere genanvendelse og mere lukkede kredsløb betyder sparede penge til indkøb af nye materialer.
  2. Ny forretning: Ambitionen om at skabe nye forretningsmodeller og lancere nye produkter til eksisterende og nye markeder.
  3. Truet på livet: Nogle virksomheder kan forudsige, at de kan få problemer med deres license to operate. Der vil simpelthen blive mangel på råvarer til deres nuværende forretning eller andre faktorer, der gør, at deres forretningsgrundlag vil forsvinde. De har en stærk motivation til at tænke i nye modeller.

ROI er i højsædet
Små og mellemstore virksomheder tænker først og fremmest i tilbagebetalingstid, når de investerer. Nogle bliver tvunget til at tænke kortsigtet og har svært ved at investere i projekter med tilbagebetalingstid på måske ti år; mens andre – og det gælder særligt familieejede virksomheder – er kommet godt igennem finanskrisen og har midler til at tænke langsigtet forretningsudvikling.

Læs også: Danske SMV'er vinder frem på lukrative fjernmarkeder

”Men ting tager tid, og man kan ikke med rimelighed forvente, at SMV’er skal forstå og omfavne hele konceptet cirkulær økonomi. Fremgangsmåden er gradvist at lancere små tiltag, der langsomt kan folde sig ud og blive til mere”, fortæller Kenneth Hald Jensen og tilføjer:

”Men der er heller ingen tvivl om, at der både er hjerne og hjerte i mange af tiltagene i dag. Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange virksomhedsejere og –ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.

<p>”Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange vejere og ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.</p>

Kenneth Hald Jensen, Green Network

Indkøbere får bredere rolle
Kenneth Hald Jensen fremhæver, at cirkulært indkøb vil kræve, at indkøberne spiller en lidt anden rolle end hidtil.

”Indkøbere skal indgå mere i dialog med både direktion, produktudvikling og leverandører, så de kan fungere som repræsentative agenter og udstikke den rette retning for leverandørerne og sikre, at der sker mere kommunikation mellem forretningen og leverandørerne. Den største udfordring er et kompetencegab, hvor der bliver et behov for at træne indkøbere – og den slags koster som regel penge. Sammenholdt med at det kan være svært at opbygge en skudsikker og knivskarp forretningsplan for cirkulær indkøbstiltag, er det klart en barriere”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup