Syntetisk, bæredygtigt brændstof til fly: Nu tager SAS og Vattenfall de første skridt

Mulighederne ved Sustainable Aviation Fuel (SAF) går Vattenfall nu i gang med at undersøge sammen med SAS, Shell og LanzaTech. Det er første skridt med en reel produktion af syntetisk flybrændstof i Sverige.

Hvis en fuld produktion af SAF kommer op og stå, vil det kunne forsyne SAS med op mod 25 procent af selskabets globale forbrug af bæredygtigt flybrændstof i 2030'erne. Foto: SAS.

12.11.2021

SCM.dk

Vattenfall, SAS, Shell og LanzaTech vil i fællesskab undersøge produktion af verdens første syntetiske, bæredygtige brændstof til fly, også kaldet SAF for Sustainable Aviation Fuel, ved hjælp af LanzaJetTM “Alcohol to Jet”-teknologien. Målet er, at et nyt produktionsanlæg skal fremstille op mod 50.000 tons syntetisk SAF om året under forudsætning af, at der træffes en investeringsbeslutning i et senere stadie.

Det syntetiske SAF, også kendt som elektrobrændstof, vil blive produceret af genindvundet CO2 og fossilfri el ved hjælp af LanzaJet "Alcohol to Jet"-teknologi, der er udviklet af LanzaTech og det amerikanske energiministeriums Pacific Northwest National Laboratory (PNNL).

"Bæredygtigt flybrændstof rummer det største potentiale i forhold til at reducere udledningerne fra flyindustrien. Kun ved at samarbejde i dag på tværs af flyindustriens økosystem for at fremme de teknologier og den infrastruktur, der er nødvendig for at kunne producere SAF i stor skala, kan flysektoren opnå nuludledning inden 2050. Det er derfor, jeg i høj grad glæder mig over dette samarbejde om at udforske endnu en vej frem mod produktion af SAF,” siger Anna Mascolo, administrerende direktør for Shell Aviation, i en pressemeddelelse.

Læs også: Danske sværvægtere går sammen om gigantprojekt om bæredygtige brændstoffer

En fælles undersøgelse har vist lovende resultater for projektet, og alle partnervirksomhederne er nu blevet enige om at gennemføre dybdegående analyser. Ambitionen er at idriftsætte det nye produktionsanlæg, der skal ligge nær Forsmark ved den svenske østkyst, på et tidspunkt mellem 2026 og 2027.

Når fuld produktion er oppe at køre, vil det kunne forsyne SAS med op mod 25 % af selskabets globale forbrug af bæredygtigt flybrændstof i 2030'erne.

"SAS og bæredygtighed går hånd i hånd. Derfor er vi utroligt stolte af at være en del af dette enestående projekt, hvor ambitiøse bæredygtighedsmål og -dagsordener kombineres. Vores fælles forpligtelse til at finde metoder til at muliggøre produktion i stor skala af et mere bæredygtigt flybrændstof er en fantastisk mulighed for at sætte fart på kommercialiseringen af SAF og dermed SAS' omstilling frem mod brancheførende luftfart med nuludledning," siger Anko van der Werff, der er administrerende direktør og CEO for SAS.

Læs også: 4-takts skibsmotorer giver håb for CO2-neutral skibsfart

Virksomhederne har underskrevet en samarbejdsaftale og har aftalt, at Vattenfall skal undersøge fossilfri elforsyning, brintproduktion og CO2-genindvinding. Shell skal undersøge brændstofproduktion og logistik samt stå for indkøb af elekrobrændstof. LanzaTech skal bidrage med virksomhedens ekspertise inden for gasfermentering til fremstilling af ethanol fra indkommende gasstrømme, og samarbejdspartnere skal indgå licensaftaler på LanzaJet "Alcohol to Jet"-teknologien til omdannelse af ethanol til elektrobrændstof. SAS skal deltage som potentiel køber af elektrobrændstoffet.

"Flysektoren står overfor ufattelige udfordringer med at få de mængder af SAF, der er nødvendige for at kunne flyve bæredygtigt. Projektet her er starten på at kunne levere disse mængder, og ved at genanvende CO2 og fossilfri el har vi mulighed for at gøre det i hidtil uset skala. Vi er nødt til at nytænke kulstof og i kombination med fossilfri el udnytte det til at skabe en ny, klimasikker fremtid for alle," siger Jennifer Holmgren, CEO for LanzaTech.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.02.2024SCM.dk

Europas største kajkran på plads i havnen i London

28.02.2024SCM.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup