Tæt samarbejde bag bæredygtigt tøj

Tøjproducenten C&A sælger par jeans, som man selv kalder ’verdens mest bæredygtige’. Bagved ligger nogle cirkulære tanker, som kræver et tæt samarbejde med leverandørerne om at lukke kæden. Det er en dyr proces, som dog godt kan give billige produkter.

C&A's bæredygtige jeans kom i handlen i starten af august. Processen bag har været langvarig og kostbar, men besværet værd, lød det fra Jeffrey Hogue i London. Foto: C&A.

06.11.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Valget af netop jeans var bevidst fra C&A’s side, som kalder det et ’meget komplekst’ produkt, fremstillet af en lang række forskellige komponenter via en lige så lang række leverandører og produktionsprocesser, som alle sammen kræver opmærksomhed for at blive bæredygtige.

C&A's Global Chief Sustainability Officer, Jeffrey Hogue, var med på oktober måneds Responsible Supply Chain Summit Europe i London for at fortælle om den langvarige udviklings- og designproces, der endte med at vare over et år.

”Med det her projekt har vi sigtet efter at undgå de mange negative effekter fra fast fashion, ikke mindst de enorme mængder tøj, der går til spilde, og i stedet gøre produktion til et lukket, cirkulært kredsløb. Det har krævet et tæt samarbejde med Fashion for Good og udvalgte leverandører, hvilket selvfølgelig har givet mange udfordringer, men vi synes det giver mening”, sagde han.

De udvalgte leverandører, som Jeffrey Hogue hentydede til, tæller i høj grad nogle af de samarbejdspartnere, med hvem C&A har en lang historik. Her er det ifølge Hogue nemmere at ændre sin tilgang til tingene, end det er med nyere partnere.

C&A's Jeffrey Hogue fremviste den bæredygtige t-shirt i løbet af sessionen. Foto: Anders Kampmann.

Dyr proces, billigt tøj
Til sessionen i London var Jeffrey Hogue – naturligvis – iklædt et par af de bæredygtige jeans, og med sig havde han også en t-shirt fremstillet på samme vilkår. Dvs. der er brugt 100 procent økologisk bomuld (inkl. i syningerne, som ifølge Hogue er et særligt kompliceret element), 100 procent biologiske farver og blæk, 100 procent genbrugsvand og 100 procent vedvarende energi.

Derudover er trøjen 100 procent dekompostérbar på 11 uger, ligesom der har været fuld fairness for arbejderne, når det kommer til løn- og arbejdsforhold. Alligevel er den faste salgspris for t-shirten kun syv euro (omkring en flad 50’er), hvilket er en vigtig pointe for C&A.

”Det har været en dyr proces at udvikle de her beklædningsgenstande, men ikke desto mindre kan der godt kommer produkter ud, som er til at betale. Det skyldes dels den kapacitet, vi har opbygget undervejs, men også at vi ikke har tænkt så meget på bundlinjen undervejs, som på systemisk forandring”, forklarede han, og pegede i den forbindelse på, at C&A er et familieejet selskab, der bedre kan tillade sig den slags end en børsnoteret virksomhed med ”sultne aktionærer”.

I forlængelse heraf lagde Jeffrey Hogue heller ikke skjul på, at der er en del brandingværdi i projektet for C&A. Selskabet gør således en del for at ”holde historien i gang”, som han sagde, selvom den gennemsnitlige forbruger måske ikke forstår alle elementer. ”Men det er ikke vores job at uddanne folk”, bemærkede han.

Læs også: Flere typer magt kan give en ansvarlig forsyningskæde

Og så er forandring på brancheniveau stadig et vigtigt langsigtet parameter, fastslog Jeffrey Hogue.

”Vi ser helt bestemt konkurrencefordele i bæredygtighed, men grundlæggende bør virksomheder, hverken i tøjindustrien eller andre sektorer, konkurrere på arbejdsforhold, menneskerettigheder, vedvarende energi, miljøhensyn osv., de ting skal bare være på plads”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

04.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB tager endnu et skridt i sin bæredygtighedsindsats og bruger emissionsfrit stål til profilprodukt

31.05.2024SCM.dk

Kombination af 3D-print og sprøjtestøbning skærer måneder af udviklingstiden

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup