Ufleksible arbejdspladser mister medarbejdere

Arbejdsgivere, der ikke tilbyder fleksibilitet, mister medarbejdere. Én ud af tre af alle ansatte i Danmark ville sige nej tak til et jobtilbud uden mulighed for fleksibel arbejdstid. Næsten halvdelen af de ansatte i Danmark har skiftet job i løbet af de seneste to år. Det viser en ny undersøgelse.

Mere end en tredjedel (36 procent) af arbejdstagerne i Danmark ville sige nej tak til et job, hvor der ikke blev tilbudt fleksible arbejdstider, og næsten lige så mange, 29 procent, ville sige nej tak, hvis de ikke fik mulighed for fleksibilitet i forhold til arbejdssted. Arkivfoto..

02.05.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Covid-19 pandemien har synliggjort en række nye tendenser på arbejdsmarkedet. I USA er der på kort tid opstået en tendens med opsigelser og pauser fra arbejdsmarkedet, som går under betegnelsen 'The Great Resignation' eller 'opsigelsesbølgen'. Antallet af opsigelser slog rekord i april. Og i juni. Og i august. Og i november, hvor over fire millioner amerikanere forlod deres job. “Det er helt skørt,” siger professor Anthony Klotz, der forsker i opsigelser på Texas A&M University, til mediet Zetland. I England, Tyskland og mange andre lande ser vi lignende udviklinger.

Tendensen er udtryk for en stigende erkendelse af, at vi arbejder for at leve, og ikke det omvendte: ’lever for at arbejde’. Også herhjemme ser vi vilde tendenser for tiden. Jobomsætningen – altså hvor mange der starter i nyt job – er historisk høj. I august 2021 var antallet ifølge Zetland det højeste, man nogensinde har målt. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Opsigelsesbølgen rammer os
Mange medarbejdere har via pandemiens hjemmearbejde fået øjnene op for, at distancearbejde kan være værdifuldt for nogle mennesker. Idéen om, at fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen er helt afgørende, er blevet nuanceret - flere har opdaget, at meget faktisk kan lade sig gøre via virtuelle platforme. I 2021 blev Coinbase, der arbejder med kryptovaluta, børsnoteret på Nasdaq som den første amerikanske virksomhed uden en fysisk firmaadresse.

Mange af disse tanker er ikke nye, de har været tænkt og formuleret i mange år. Det nye er, at nu sker det. Mennesker tager orlov, siger op, indretter sig med distancearbejde, forholder sig kritisk til arbejdspladsen, stiller krav om ’at arbejdet skal give mening og have purpose’. Opsigelsesbølgen er der nogle, der kalder tendensen.

Læs også: Det er ikke kvoter. Det er måltal.

I løbet af de seneste to år har ansatte over hele verden tilpasset sig en livsstil uden fast arbejdssted og forventer nu fleksibilitet både med hensyn til arbejdssted og arbejdstid. For at fastholde deres ansatte og lokke nye talenter til skal arbejdsgiverne tilpasse sig de ansattes ønsker. De er nødt til at forandre og tilpasse deres ansættelsesvilkår og politikker, tilbyde bedre goder og fleksible arbejdsforhold, ellers er der stor risiko for, at personaleomkostningerne stikker af, og tilvæksten går i stå.

Det er konklusionen på undersøgelsen ’The State of Hybrid Work Report 2022’ fra den kollaborative teknologivirksomhed Owl Labs med deltagelse af 2.000 respondenter i Norden, hvoraf 500 var fra Danmark. Undersøgelsen viser, at næsten halvdelen (47 procent) af de ansatte har skiftet job i løbet af de seneste to år, og af dem, der ikke har, søger 12 procent aktivt efter en ny jobmulighed i løbet af 2022.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev gennemført i februar 2022 af Vitreous World, hvor 2.000 virksomhedsledere og chefer blev interviewet i Norden (Sverige 500, Finland 500, Danmark 500 og Norge 500). Læs mere her.

Fleksibelt er det nye "hybrid"
I vore dages arbejdsklima findes der ikke mange såkaldte “9 til 5-jobs” mere. Den ‘nye’ normal er, at fleksible arbejdsforhold accepteres af alle, både arbejdsgivere og ansatte. Hvornår og hvor ansatte arbejder, betragtes også her som en gensidig beslutning om samarbejde mellem arbejdsgiveren og den ansatte.

Mere end en tredjedel (36 procent) af arbejdstagerne i Danmark ville sige nej tak til et job, hvor der ikke blev tilbudt fleksible arbejdstider, og næsten lige så mange, 29 procent, ville sige nej tak, hvis de ikke fik mulighed for fleksibilitet i forhold til arbejdssted. Mere end hver fjerde (29 procent) af de ansatte anfører, at de ville sige nej tak til jobtilbuddet, hvis en fremtidig arbejdsgiver krævede, at de skulle arbejde fra kontoret på fuld tid. Ansatte kræver fleksibilitet, og uden den kommer de ikke til at beholde (eller tage) jobbet, så nemt er dét.

De goder, der ville være mest tillokkende hos en blivende arbejdsgiver i Danmark, er ifølge undersøgelsen:

• en 4-dages arbejdsuge (29 procent),
• fleksibel arbejdstid (28 procent),
• fleksibelt arbejdssted (26 procent) og
• ubegrænset ferie i den udstrækning, det er muligt (22 procent).

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup