Unboss alt - også SCM
Tiden er inde til Unboss hævder Lars Kolind og Jacob Bøtter, der med ny bog vil inspirere virksomheder til at blive bevægelser, der i højere grad er optaget af nytteværdi end profit. SCM's anmelder giver seks ud af seks stjerner, men er også kritisk.
Erhvervsmanden Lars Kolind og web-iværksætteren Jacob Bøtter har skrevet bogen Unboss. Foto: Unboss.
100 skribenter har bidraget til Bogen "Unboss", som er udgivet på JP Forlag..
Den vigtigste værdi, en virksomhed kan føje til samfundet, er at producere og sælge produkter og tjenesteydelser, der skaber ægte værdi for kunder og brugere, og at gøre det på den mest bæredygtige måde. Det hævder Lars Kolind og Jacob Bøtter i ny bog Unboss.
Unboss er en bevægelse – og i den bevægelse skabes de bedste relationer, hvis kunde og leverandør har en delt passion. Bogen er skrevet sammen med en række visionære personligheder fra hele verden. Flere af skribenterne har deltaget i en skrivecamp i Budapest. Det hele er bundet sammen af den erfarne erhvervsmand Lars Kolind og den 39 år yngre Jacob Bøtter, som fra han var helt ung har gjort sig bemærket som blogger og virtuel netværksbygger.
Kolind og Bøtter har fundet sammen, da Kolind involverede sig i Bøtters konsulentvirksomhed Wemind. I februar på den stort anlagte CSR-konference i København ”Who cares wins” løftede Lars Kolind sløret for Unboss-bogen, som netop nu er til salg som både hardback, iPad og E-bog.
I bogens kapitel "Unboss produktionen - udnyt medarbejdernes potentialer" skriver de to forfattere: ”Groft sagt opfatter mange produktionsvirksomheder deres produktionsfolk som robotter, der ikke er blevet installaeret endnu". De mener dog også, at der er gode historier at fortælle. "Virksomheder, der allerede arbejder med det, man kalder total kvalitetsledelse (Total Quality Management, TQM), kender potentialet i at engagere medarbejderne" (citat slut)
Fakta om bogen "Unboss"
Jacob Bøtter og Lars Kolind
- Jyllands-Postens Forlag
- 316 sider
- 300 kroner
****** (seks ud af seks stjerner)
Opgør med Taylorismen
I foråret 2011 – jubilæumsåret for Frederik W. Taylors banebrydende bog The Principles og Scientific Management – besluttede Kolind og Bøtter at invitere 46 personer til en 48 timer lang virtuel jamsession, hvor de fremlagde deres Unboss-koncept. De modtog 381 kommentarer til de overskrifter og resumeer, som de havde lagt på nettet. Mere end 100 personer har været med til at skabe bogen.
Unboss-konceptet er et opgør med industrisamfundets tankegang om profit frem for alt. De to forfattere vil vende op og ned på begreberne. Virksomheder skal i dag være bevægelser, og formålet skal komme før profitten. Hvis formålet er tilstrækkelig godt som for eksempel Grundfos’ pumper, og hvis man agerer smart, ja så kan man tjene mange flere penge, hævder Kolind og Bøtter.
Fakta om forfatterne
Lars Kolind (f. 1947) er i sær kendt for sin omstilling af høreapparatvirksomheden Oticon, hvor han var direktør 1988-98. Han er, eller har været bestyrelsesformand for World Scout Foundation, Grundfos, Wemind og Unimerco. Forfatter til Kolind Kuren.
Jacob Bøtter (f. 1986) er autodidakt management konsulent. Bøtter drev i gymnasiet et virtuelt designbureau med mere end 300 designere i over 50 lande. I 2005 stiftede han konsulentvirksomheden Wemind.
Det er forfatternes iagttagelse, at de ansatte ikke erkender deres fulde potentiale, fordi de færreste bosser lader dem gøre det. Mens industriarbejdere arbejdede for ejeren, er videnarbejderne medejere i den samarbejdende organisation. De ansatte skal forvandles til partnere, lyder argumentationen.
At unbosse produktionen handler om at designe en fremstillingsproces, der er i stand til at støtte innovation og fleksibilitet samtidig med, at omkostningerne holdes nede. Kunden skal være i centrum, og når kundeservicen fungerer effektivt, kan marketingsomkostningerne sættes betydeligt ned, hævder forfatterne.
Inspirerende og provokerende bog
Superspændende er bogen og tillige lækker at have fat på. Godt sat op, nem at overskue og rar at røre ved. Alt bliver hejlet ned: fagforeningerne, virksomhedsstrukturen, kommunikationen, salget, og styringen af viden blandt andet.
Unboss er en ny tankegang, ikke en ny ledelsesteknik. Bogen suppleres med en hjemmeside på dansk, engelsk, fransk og kinesisk. Unboss vil være en bevægelse. De gammeldags bosser skal træde til side og give plads, så medarbejderne kan tage føringen. At skabe bevægelser, hvor medarbejdere og kunder er partnere. Det er bogens essens.
Bogen og dens facebook-profil, som er oprettet i samme hug, giver masser af inspiration. Ét væsentlig emne springes dog behændigt over. Hvem skal høste de nye virksomhedsbevægelsers overskud? Skal medarbejderne også i bogstaveligste forstand være medejere og ha’ en del af overskuddet? Eller skal overskuddet på anden vis gives tilbage til samfundet?
Det får vi ikke svar på; men måske vi får et hint. I hvert fald har de to forfattere besluttet, at royalties fra bogsalget ikke skal tilfalde dem, men skal doneres til verdens største udviklingsprogram for unge ledere, nemlig spejderbevægelsens verdensorganisation: The World Organization of the Scout Movement.