Vækstplatforme kan skabe tusindvis af danske jobs
Tre år med en række historisk skelsættende begivenheder - herunder global pandemi, energikrise, hastigt stigende inflation og krig i Ukraine, indikerer at vi står på randen af en ny global æra. I den nye rapport ”Danmark i morgen” ser vi på betydningen for Danmark, de udfordringer vi står over for, og hvilke muligheder der kan skabes.
McKinsey har i dag lanceret en rapport - Danmark i morgen som undersøger hvilke globale kræfter, der vil forme en mulig ny æra. Rapporten peger på 10 vækstplatforme den nye æra bringer med sig, og hvad der skal til for at skalere dem i Danmark. Foto: McKinsey & Company..
McKinsey har i dag lanceret en rapport - Danmark i morgen som undersøger hvilke globale kræfter, der vil forme en mulig ny æra. Rapporten peger på 10 vækstplatforme den nye æra bringer med sig, og hvad der skal til for at skalere dem i Danmark.
Analysen fremhæver 10 vækstplatforme baseret på danske styrkepositioner i dansk erhvervsliv, der kan komme til at opleve strukturel medvind i den kommende periode, hvilket kan skabe en række nye eksportsucceser.
”Vi vurderer, at de 10 vækstplatforme tilsammen udgør et potentiale for Danmark på op til 315 milliarder kroner BNP i 2030. Det er dén velstand, der kan hjælpe os til at finansiere for eksempel den grønne omstilling, og fremtidens velfærdssamfund, hvilket svarer til et potentiale på mere end 225.000 jobs”, siger Jens Riis Andersen, forfatteren af rapporten og partner hos McKinsey Denmark.
De 10 vækstplatforme indgår under tre kraftcentre; den grønne omstilling, aldrende befolkninger og teknologisk revolution. Det gælder for eksempel vindenergi, vandteknologi og bioteknologi samt medicinsk udstyr, hvor dansk viden og forskning har særlige styrkepositioner.
Læs også: Danske virksomheder trækker kraftigt mod grønne løsninger
Den kommende tid vil bringe fire globale kræfter med sig, som i rapporten er blevet kategoriseret; ny verdensorden med multipolær tendenser, aldrende verdensbefolkning og nye sundhedsbehov, den grønne omstilling og den teknologisk revolution. Disse globale kræfter kan skabe muligheder for Danmark til at vækste til gavn for samfundet, hvilket kan styrke og sågar udvide eksisterende eksportnicher.
”Selvom de globalt rettede sektorer i dag kun udgør omkring 30 procent af vores samlede økonomi, har de i vid udstrækning drevet vores produktivitetsvækst i de sidste årtier. Når danske eksportvirksomheder fremstiller de rigtige varer til et globalt marked, skaber det vækst hos en lang række underleverandører herhjemme – ofte i tilstødende industrier”, uddyber Jens Riis Andersen.
For at der skabes de bedste vilkår til at de 10 vækstplatforme kan skalere i en ny æra, er der behov for at danske virksomheder, iværksættere, investorer og beslutningstagere tager modige valg.
”Verden står over for stigende efterspørgsel på løsninger ,som vi i Danmark kan hjælpe med. Der vil for eksempel være behov for, at rammevilkårene udvikles på tværs af sektorerne og værdikæder, der kan accelerere de nye vækstplatforme. Og samtidig tiltrække og uddanne det fornødne talent, for at omdanne vores nuværende styrker til eksportsuccesser i den kommende tid”, fortæller Jens Riis Andersen.
- PiB