Værktøj vil måle CO2 fra shipping og gøre de klimavenlige valg lettere

Den norske virksomhed FreiXchange er klar med et nyt digitalt rapporteringsværktøj, der gør det muligt at måle det præcise CO2-udslip for hvert enkelt skib og hver enkelt tur. Dermed kan man rangere de bedste og værste operatører på markedet, så køberne kan vælge de mest klimavenlige.

Ved hjælp af satellitteknologi og big data vil FreiXchange måle CO2-udslip fra tankskibe og dermed gøre det lettere for transportkøberne at vælge de grønneste selskaber og samtidig spare en masse CO2..

27.09.2019

SCM.dk

At den globale shippingsektor er en stor kilde til udslip af drivhusgasser, er ingen nyhed, men indtil nu har der ikke været et neutralt værktøj, der på transparent vis kan sammenligne de forskellige skibe, ruter og rederier, når det gælder deres præcise udledninger.

Læs også: Maersk indgår nyt samarbejde om CO2-reduktioner

Sådan lyder det i hvert fald fra folkene bag den digitale platform FreiXchange, der har udviklet et redskab til netop det formål. Fokus er (indtil videre) på olieindustrien, og alene her er potentialet massivt, med en årlig udledning på 250 millioner ton om året.

Det skriver Birgit Marie Liodden, der er stifter af og direktør for den norske startup The Ocean Opportunity Lab i Oslo, hvor værktøjet, der er udviklet af to tidligere ansatte i Equinor (det gamle Statoil), blev præsenteret i går, torsdag d. 26. september.

”Olieselskaberne kan skære 25-50 procent af deres udledninger bare ved at bruge deres indkøbsmuskler. Teknologien er her, og den er moden til brug uden teknologiske eller finansielle risici. Det betyder at både olieselskaberne og de finansielle institutioner kan begynde på at rangere shippingvirksomhedernes faktiske miljøaftryk, og at vi omsider kan skabe et marked for de grønneste udbydere”, lyder det i en meddelelse fra FreiXchange.

Redskabet er baseret på den internationale shippingorganisation IMO’s principper og bruger forskellige big data-kilder kombineret med satellitteknologi til at estimere CO2-udslippet fra alle tankskibe og sejlruter, forklarer Gry Sørås, der er miljørådgiver på projektet, ifølge Splash Extra.

”FreiXchange bryder med den klassiske måde at tænke på, hvor de tekniske løsninger er den eneste måde at gøre industrien renere, ved at arbejde direkte sammen med fragtejerne og bruge big data til at optimere den eksisterende flåde”, siger hun.

Konkurrencefordel til de grønne selskaber
Videre peger Gry Sørås på, at der nu om dage kan være op til 100 procents forskel på CO2-udslippet på den samme tur fra to forskellige skibe.

”Mængden af CO2, der bliver udledt fra et enkelt, mellemstort skib, der sejler fra Asien til Europa, kan svinge fra 2.000 til 4.000 ton. Ved at føje faktorer som rutevalg, skibsdesign, brændstoftype og godsstørrelse til ligningen, kan valget af det optimale skib reducere udslippet med mellem 25 og 50 procent”, siger hun ifølge Splash Extra.

Dermed bliver det betydeligt lettere for transportkøberne at vælge de mest klimavenlige løsninger til deres behov, og det er noget, man fra FreiXchanges side ser store muligheder i. Metoden kan ifølge skaberne godt udbredes til at måle CO2-udslip i andre sektorer.

Læs også: Europæiske lande vil sætte fart på skibsfartens CO2-reduktion

”Øget opmærksomhed blandt fragtejerne vil give de miljøbevidste shippingselskaber en konkurrencefordel i takt med, at efterspørgslen på grønne løsninger vokser. Det vil igen føre til investeringer i grønnere skibe”, mener Gry Sørås.

-AK

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

14.02.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-direktivet - hvem, hvad, hvor og hvordan?

13.02.2024SCM.dk

Ordentlig behandling af leverandører giver modstandsdygtighed i kriser

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup