Vattenfall vil halvere udledninger fra forsyningskæden

Vattenfall øger fokus på den klimamæssige påvirkning af sin forsyningskæd ved at sætte mål om, at udledninger fra varer og serviceydelser skal halveres inden 2030. Det er et af adskillige tiltag mod Vattenfalls mål, som er at opnå netto-nuludledning inden 2040.

For at kunne sammenligne leverandørerne objektivt på bæredygtighed og skabe incitament til, at de reducerer deres CO2-fodaftryk, gjorde Vattenfall blandt andet brug af Environmental Cost Indicator-metoden (ECI) i indkøbsprocessen. Foto: Vattenfall.

09.12.2021

SCM.dk

Vattenfalls strategi har et mål om at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation har et perspektiv, og det betyder, at Vattenfall ikke kun arbejder målrettet med at reducere virksomhedens eget fodaftryk, men også fodaftrykket fra leverandører og kunder.

Som et vigtigt skridt frem mod en fossilfri fremtid har Vattenfall for 2030 fastlagt et mål om at 50 procent af drivhusgasudledninger skal skæres fra forsyningskæden for varer og serviceydelser, og kravet dækker alle leverandørniveauer.

Læs også: Syntetisk, bæredygtigt brændstof til fly: Nu tager SAS og Vattenfall de første skridt

"Samtidig med, at vi har gjort gode fremskridt gennem de seneste par år i forhold til dekarbonisering af vores egne aktiviteter, stiger den relative påvirkning fra vores forsyningskæde", siger Vattenfalls CEO og adm. direktør, Anna Borg.

"Med Vattenfalls mål om at reducere klimapåvirkningen fra indkøbte varer og serviceydelser med 50 procent% frem mod 2030 er vores CO2-strategi komplet, og vi sender et tydeligt signal om, at vores forretning handler om bæredygtighed", fortsætter Anna Borg.

Transport tæller meget af Vattenfalls samlede udledninger

I dag er de primære udledningskilder i Vattenfalls forsyningskæde udvinding og produktion af råmaterialer såsom beton, stål og andre metaller. Transport i forsyningskæden tegner sig også for en betydelig del af udledningerne.

"Vattenfall arbejder frem mod CO2-reduktionsmålet sammen med leverandører ved at tage klimaintelligente beslutninger i indkøbsprocessen. Det inkluderer eksempelvis klimamålsparametre og tildelingsprogrammer på udvalgte udbud, undersøgelse af alternative løsninger med lavere CO2-aftryk og optimering af ressourceforbruget samt tiltag til at fremme elektrificering af produktionsprocesser", siger Vattenfalls CFO, Kerstin Ahlfont.

Læs også: Succes: 300 kilometer på el i polarkulde og med 14 tons jernmalm på ladet

Vattenfall har gennemført en række store projekter for at undersøge potentialet for reduktion af udledningerne fra forsyningskæden ved at tage klimaintelligente designvalg. Et af projekterne omhandler opførelsen af en ny vandkraftdæmning i Lilla Edet i Sverige, hvor Vattenfall har udviklet en beton med et lavere cementindhold, hvilket har resulteret i en reduktion af klimapåvirkningen i forsyningskæden på 25 procent sammenlignet med almindelig beton. Dette princip vil sandsynligvis også kunne benyttes på andre anlægssteder for at bidrage til Vattenfalls mål for forsyningskæden.

Bruger ECI aktivt i indkøbsprocessen

I Vattenfalls Business Area Wind havde Vattenfall et mål om at reducere den samlede miljøbelastning fra den nyligt gennemførte opførelsesfase af den landbaserede vindmøllepark Nieuwe Hemweg i Holland, som stod færdig i 2021.

For at kunne sammenligne leverandørerne objektivt på bæredygtighed og skabe incitament til, at de reducerer deres CO2-fodaftryk, gjorde Vattenfall blandt andet brug af Environmental Cost Indicator-metoden (ECI) i indkøbsprocessen.

ECI er en metode, som er baseret på en livscyklusvurdering, der kombinerer en række miljømæssige påvirkninger fra et projekt og beregner de omkostninger, der skal minimeres.

Vattenfall beregnede en ECI-referenceværdi, og leverandørerne blev bedt om at beskrive, hvordan de ville reducere ECI-værdien ved hjælp af forbedringer af deres design, maskineri, transport, arbejde og materialer. Leverandører med en høj forventet reduktion af ECI fik tildelt en rabat på den pris, de tilbød, så de fik en fordel i leverandørudvælgelsesprocessen.

Læs også: Volvo indgår samarbejde med SSAB om fossilfrit stål

Metoden resulterede i en betydelig reduktion af CO2-udledningerne på 25 %, sammenlignet med de sædvanlige fremgangsmåder, til næsten samme pris. Vattenfall er i øjeblikket i gang med at udvikle og afprøve kriterier for bæredygtighedstildelinger i andre lande for at arbejde frem mod en bæredygtig forsyningskæde i samarbejde med virksomhedens leverandører.

"Med vores nye, ambitiøse udledningsmål udvider og intensiverer Vattenfall arbejdet frem mod dekarbonisering af forsyningskæden. Men rejsen frem mod en fossilfri levevis og en dekarboniseret forsyningskæde kan kun gennemføres i samarbejde med leverandører og øvrige samarbejdspartnere. Vattenfall er dybt engageret i at være en aktiv samarbejdspartner i omstillingen," siger Kerstin Ahlfont.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup