Vattenfall vil halvere udledninger fra forsyningskæden

Vattenfall øger fokus på den klimamæssige påvirkning af sin forsyningskæd ved at sætte mål om, at udledninger fra varer og serviceydelser skal halveres inden 2030. Det er et af adskillige tiltag mod Vattenfalls mål, som er at opnå netto-nuludledning inden 2040.

For at kunne sammenligne leverandørerne objektivt på bæredygtighed og skabe incitament til, at de reducerer deres CO2-fodaftryk, gjorde Vattenfall blandt andet brug af Environmental Cost Indicator-metoden (ECI) i indkøbsprocessen. Foto: Vattenfall.

09.12.2021

SCM.dk

Vattenfalls strategi har et mål om at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation har et perspektiv, og det betyder, at Vattenfall ikke kun arbejder målrettet med at reducere virksomhedens eget fodaftryk, men også fodaftrykket fra leverandører og kunder.

Som et vigtigt skridt frem mod en fossilfri fremtid har Vattenfall for 2030 fastlagt et mål om at 50 procent af drivhusgasudledninger skal skæres fra forsyningskæden for varer og serviceydelser, og kravet dækker alle leverandørniveauer.

Læs også: Syntetisk, bæredygtigt brændstof til fly: Nu tager SAS og Vattenfall de første skridt

"Samtidig med, at vi har gjort gode fremskridt gennem de seneste par år i forhold til dekarbonisering af vores egne aktiviteter, stiger den relative påvirkning fra vores forsyningskæde", siger Vattenfalls CEO og adm. direktør, Anna Borg.

"Med Vattenfalls mål om at reducere klimapåvirkningen fra indkøbte varer og serviceydelser med 50 procent% frem mod 2030 er vores CO2-strategi komplet, og vi sender et tydeligt signal om, at vores forretning handler om bæredygtighed", fortsætter Anna Borg.

Transport tæller meget af Vattenfalls samlede udledninger

I dag er de primære udledningskilder i Vattenfalls forsyningskæde udvinding og produktion af råmaterialer såsom beton, stål og andre metaller. Transport i forsyningskæden tegner sig også for en betydelig del af udledningerne.

"Vattenfall arbejder frem mod CO2-reduktionsmålet sammen med leverandører ved at tage klimaintelligente beslutninger i indkøbsprocessen. Det inkluderer eksempelvis klimamålsparametre og tildelingsprogrammer på udvalgte udbud, undersøgelse af alternative løsninger med lavere CO2-aftryk og optimering af ressourceforbruget samt tiltag til at fremme elektrificering af produktionsprocesser", siger Vattenfalls CFO, Kerstin Ahlfont.

Læs også: Succes: 300 kilometer på el i polarkulde og med 14 tons jernmalm på ladet

Vattenfall har gennemført en række store projekter for at undersøge potentialet for reduktion af udledningerne fra forsyningskæden ved at tage klimaintelligente designvalg. Et af projekterne omhandler opførelsen af en ny vandkraftdæmning i Lilla Edet i Sverige, hvor Vattenfall har udviklet en beton med et lavere cementindhold, hvilket har resulteret i en reduktion af klimapåvirkningen i forsyningskæden på 25 procent sammenlignet med almindelig beton. Dette princip vil sandsynligvis også kunne benyttes på andre anlægssteder for at bidrage til Vattenfalls mål for forsyningskæden.

Bruger ECI aktivt i indkøbsprocessen

I Vattenfalls Business Area Wind havde Vattenfall et mål om at reducere den samlede miljøbelastning fra den nyligt gennemførte opførelsesfase af den landbaserede vindmøllepark Nieuwe Hemweg i Holland, som stod færdig i 2021.

For at kunne sammenligne leverandørerne objektivt på bæredygtighed og skabe incitament til, at de reducerer deres CO2-fodaftryk, gjorde Vattenfall blandt andet brug af Environmental Cost Indicator-metoden (ECI) i indkøbsprocessen.

ECI er en metode, som er baseret på en livscyklusvurdering, der kombinerer en række miljømæssige påvirkninger fra et projekt og beregner de omkostninger, der skal minimeres.

Vattenfall beregnede en ECI-referenceværdi, og leverandørerne blev bedt om at beskrive, hvordan de ville reducere ECI-værdien ved hjælp af forbedringer af deres design, maskineri, transport, arbejde og materialer. Leverandører med en høj forventet reduktion af ECI fik tildelt en rabat på den pris, de tilbød, så de fik en fordel i leverandørudvælgelsesprocessen.

Læs også: Volvo indgår samarbejde med SSAB om fossilfrit stål

Metoden resulterede i en betydelig reduktion af CO2-udledningerne på 25 %, sammenlignet med de sædvanlige fremgangsmåder, til næsten samme pris. Vattenfall er i øjeblikket i gang med at udvikle og afprøve kriterier for bæredygtighedstildelinger i andre lande for at arbejde frem mod en bæredygtig forsyningskæde i samarbejde med virksomhedens leverandører.

"Med vores nye, ambitiøse udledningsmål udvider og intensiverer Vattenfall arbejdet frem mod dekarbonisering af forsyningskæden. Men rejsen frem mod en fossilfri levevis og en dekarboniseret forsyningskæde kan kun gennemføres i samarbejde med leverandører og øvrige samarbejdspartnere. Vattenfall er dybt engageret i at være en aktiv samarbejdspartner i omstillingen," siger Kerstin Ahlfont.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup