Verdenskortet for produktion er i hastig forandring

Billedet af, hvor i verden produktionsomkostningerne er mest konkurrencedygtige, har ændret sig markant, viser rapport fra Boston Consulting Group.

Det nye verdenskort for produktion er langt mere broget og vidner om, at produkter fremover vil blive fremstillet på mange regionale lokationer..

04.12.2014

SCM.dk

I efterhånden tre årtier har opfattelsen af verden været todelt med hensyn til, hvor virksomheder får fremstillet deres produkter. Latinamerika, Østeuropa og hovedparten af Asien er blevet betragtet som de områder, der har de laveste produktionsomkostninger, mens USA, Vesteuropa og Japan har været de mere bekostelige.

Læs også: Amerikansk produktion fuld af optimisme

Men meget tyder på, at den opfattelse er ude af trit med virkeligheden. Ifølge rapporten ”The Shifting Economics of Global Manufacturing” fra Boston Consulting Group er ændringer i lønniveau, produktivitet, energipriser og valutakurser på dramatisk vis ved at ændre verdenskortet for den globale konkurrenceevne, når det gælder produktionsomkostninger.

Det nye verdenskort er langt mere broget, da landene med de mest konkurrencedygtige omkostninger er placeret i stort set alle verdensdele og regioner.        

Forbløffende forandringer
I nogle tilfælde er forandringerne i omkostningsniveauerne forbløffende. Brasilien er nu blandt de dyreste produktionslande, mens Mexico i mange tilfælde er blevet billigere end Kina. Storbritannien er det billigste land i Vesteuropa, mens omkostningerne i Rusland og en stor del af Østeuropa er kommet på højde med USA’s.

I undersøgelsen har Boston Consulting Group identificeret fremtidens vindere, ”Rising Global Stars”, i konkurrencen om de laveste produktionsomkostninger. Her udpeges Mexico og USA som de to store vindere, da begge lande siden 2004 har haft lave lønstigninger, forbedret produktivitet, stabile valutakurser og lave energipriser.

Læs også: Mexico haler ind på Kina som produktionsland

Boston Consulting Group estimerer, at Mexico allerede nu har en lavere gennemsnitlig fremstillingspris per enhed end Kina, mens det i snit kun er fem procent dyrere at producere i USA frem for Kina. I den anden ende af skalaen taber Australien mest konkurrenceevne, da produktionsomkostningerne siden 2004 er steget med 21 procent i gennemsnit.

Om undersøgelsen

Boston Consulting Group har i rapporten analyseret omkostningerne ved fremstilling i verdens 25 ledende eksportøkonomier.

Det er sket ud fra fire parametre: arbejdsløn, produktivitet, energipriser og valutakurser.

De 25 økonomier står for knap 90 procent af den globale eksport af varer.

Produktion på flere lokationer
De dramatiske skift i omkostningsniveauerne vil ifølge Boston Consulting Group få stor indflydelse på den globale økonomi, fordi det tvinger virksomhederne til at gentænke, hvor de får deres produkter fremstillet.

En af konsekvenserne er, at flere produkter vil blive fremstillet på regionale lokationer frem for globale. Fordi relative lav-omkostningsområder nu kan findes i alle verdens regioner, vil flere produkter, der sælges i Asien, Europa og Nord- og Sydamerika, blive fremstillet tættere på forbrugerne.

Hos Boston Consulting Group håber man, at rapporten vil bidrage til, at beslutningstagere på politisk og virksomhedsniveau bedre kan tage action på at understøtte konkurrencedygtige produktionsomkostninger i både i- og ulande.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

20.02.2024SCM.dk

AI vil sætte turbo på robotautomatisering

16.02.2024SCM.dk

Stort grønt gennembrud i den tunge industri

16.02.2024SCM.dk

Dansk forsvarsindustri har et stort potentiale

07.02.2024SCM.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

06.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Lille jysk produktionsvirksomhed øger effektiviteten med 30 procent ved at få hjælp udefra

01.02.2024SCM.dk

Familievirksomhed går mod elektronikgiganter med nyt genbrugskoncept

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup