Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

Når man har været 20-25 år på arbejdsmarkedet, så er man kun halvvejs. Der er mindst lige så mange år foran en, inden man rammer den officielle pensionsalder. Med de udsigter er der mange fra Generation X (født mellem 1965-1980), der ikke kan se sig selv fortsætte i yderligere 15-20 år ad det samme spor.

Generation X, (født mellem 1965-1980) har lyst til at lade karrieren tage en drejning enten til noget helt andet indenfor en anden branche eller måske tage en ny uddannelse, specialisere sig eller noget helt femte. De har lyst til at bygge en 3. karriere op. Foto: 123rf.com

23.02.2024

SCM.dk

Generation X har lyst til at lade karrieren tage en drejning enten til noget helt andet indenfor en anden branche eller måske tage en ny uddannelse, specialisere sig eller noget helt femte. De har lyst til at bygge en 3. karriere op. Det viser en omfattende undersøgelse foretaget af Susanne Teglkamp, der fortæller om vores tilgang til karriere og vores ønsker om at forme de sidste 15-20 år af vores arbejdsliv. 

”Vi er nødt til at gentænke vores forståelse af faserne i vores arbejdsliv. Tidligere tænkte man ’på vej på pension’, når nogle havde rundet 60 år, men det er præget af en utidssvarende fordom, som vi simpelthen er nødt til at revidere. Dels fordi mennesker i 60-års alderen har langt mere energi og ambitioner end vi måske oplevede for år tilbage. Dels fordi vi har brug for de ældres arbejdskraft”, siger Susanne Teglkamp og fortsætter:

”Tager vi ikke dialogen om den 3. karriere og giver folk mulighed for både at udvikle sig og skifte spor undervejs eller giver mulighed for mere fleksibilitet, så ser vi ind i en massiv fastholdelsesudfordring. Undersøgelsen viser at rigtig mange fra generation X allerede i 40erne drømmer om at gå tidligt på pension. De fleste har gennem et langt arbejdsliv sparet op, så de har rent faktisk mulighed for og råd til at kunne gå tidligt på pension, hvis de har lyst til det. Og det er der mange der har, hvis ikke de kan se en større mening med at fortsætte i deres job”.

Læs også: Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Susanne Teglkamp anbefaler:

”Hvis vi skal fastholde medarbejderne fra Generation X på arbejdsmarkedet, så giv dem de samme muligheder for at udvikle sig og få efteruddannelse, som I giver yngre medarbejdere. Lad være med bare at tænke i nedtrapnings-ordninger frem mod pensionen. Mange medarbejdere i deres 3. karriere har masser af ambitioner og lyst til at prøve sig selv af på nye områder. Oveni har de erfaringer, som yngre medarbejdere i sagens natur ikke har opnået endnu”.

Udvalgte data fra undersøgelsen

•  30 procent af folk i 40erne ønsker at gå så tidligt på pension som muligt – og de har sparet op til det.

•  41 procent vil gerne lave et brancheskift.

•  23 procent vil gerne tage en ny uddannelse.

•  24 procent vil gerne gå selvstændig/starte ny virksomhed.

•  36 procent vil gerne gå ned i tid.

•  42 procent angiver ønske om større meningsfuld i jobbet som årsag til et ønske om karriereskift i de sidste 15-20 år af arbejdslivet.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

14.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

10.04.2024SCM.dk

Et væld af nye emballageformer står på spring i Danmark

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan vi klare os uden Kina?

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle