Wienerbrødsproduktion fastholder lean resultater på den lange bane

Lantmännen Unibake har i et helhedsorienteret projekt arbejdet med lean i wienerbrødsproduktionen i Hatting. Resultatet er imponerende. Materialespildet er reduceret med 38 % per maskintime samtidig med, at effektiviteten og arbejdsglæden er steget. Men det største resultat er, at virksomheden formår at fastholde den gode tendens – også efter konsulenterne er gået hjem.

18.06.2012

SCM.dk

På Lantmännen Unibake i Hatting, der er den tidligere Hatting brødproduktion, som er opkøbt af den svenske fødevarekoncern Lantmännen, produceres der tusindvis af frostbrød og kager hver eneste dag. Wienerbrødene leveres som bake-off til bl.a. tankstationer og hoteller. I produktionen af wienerbrød arbejder cirka 100 medarbejdere i tre skift. I 2011 gennemførte virksomheden et forløb i samarbejde med konsulenthuset 4Improve, som har givet markante resultater.

Driftsleder Søren F. Kristensen og Lean Manager Charlotte Knudsen fra Lantmännen Unibakes fabrik i Hatting drøfter måltal. Foto: Lantmännen Unibake..

Hvordan skabes så markante resultater i driften?
Årsagen til de imponerende forbedringer skal ifølge konsulent Erik Gärtner findes i projektets helhedstænkning:

”Med afsæt i lean-værktøjerne kan man fokusere udelukkende på at reducere spild i produktionen. Arbejder man samtidig med en helhedsorienteret tilgang, reduceres risikoen for, at organisationen falder tilbage til de gamle metoder, når konsulenterne igen er ude af virksomheden. Alt hænger sammen i driften af en virksomhed, og netop forståelsen af dette, er en af årsagerne til Lantmännen Unibakes gode resultater. De har ikke alene opnået at fastholde deres performance, men fortsat forbedringerne efter forløbets afslutning. Det kan godt imponere en garvet konsulent.”


Helhedstænkning i et samlet forløb
Lantmännen Unibake vurderede i begyndelsen af 2011, at potentialet ved at gennemføre et leanprojekt i wienerbrødsproduktionen var stort. Virksomheden valgte ekstern konsulentbureau til at hjælpe med at gennemføre projektet, og i fælleskab lagde parterne en plan for forløbets gennemførelse. Forløbet blev delt op i tre projekter med fokus på henholdsvis vedligehold, drift og lederudvikling. De tre projekter blev ikke sat i gang på én gang. Lean Manager Charlotte Knudsen forklarer:

”Kombinationen af de ting, vi satte i gang, fungerede rigtig godt. Først satte vi et projekt i vedligehold i gang for at skabe forudsætningerne for at optimere i driften. Efterfølgende blev projektet i driften og ledelsesudviklingen startet op.”

Vedligeholdelsesprojekt sikrer gode resultater
Vedligeholdelseschef Klaus Toft tilrettelagde sammen med sine medarbejdere en optimal vedligeholdelsesorganisation for Lantmännen Unibake i Hatting. Derudover var det vigtigt, at alle medarbejdere kendte deres ansvar og mål, og at der blev fulgt op på det. Opfølgningsværktøjet bestod af daglige tavlemøder, hvilket har været en stor succes. Vedligeholdelseschef Klaus Toft fortæller:

“Medarbejderne føler et stort ansvar for deres område, men er samtidig også gode til at hjælpe hinanden. De har fået ansvar for deres eget budget, hvilket har resulteret i, at medarbejderne ser mere nuanceret på tingene.  Samlet set er vi blevet gode til at vurdere, hvor vi får mest for pengene.”
 

Drift med fokus på målstyring
Projektet i driften forløb over 12 uger og havde til formål at reducere spildet og øge effektiviteten og arbejdsglæden. Det skulle ske på flere fronter. Ansvarsområder og jobbeskrivelser på de to produktionslinjer blev klart defineret, der skulle kommunikeres tydeligere med vedligehold samt internt på de to produktionslinjer, tavlemøder skulle implementeres og endelig skulle der fokuseres på reduktion af spild i produktionen.

Reduktion af spild er det målbare resultat af flere indsatser.
Da først fundamentet var skabt i såvel vedligehold som drift, kunne der fokuseres på at reducere spild. Spildet i produktionen omfattede både dej, fyld og færdige kager. Hovedårsagerne blev identificeret og fælles for størstedelen af dem var, at der manglede standardisering, kommunikation og forventningsafstemning. 

Løsningen var ikke nye investeringer, men i stedet indførte afdelingen flere tiltag, der skulle effektivisere produktionen. Herunder “jobkort” og tavlemøder.

Jobkort sætter ord på ansvaret
Medarbejderne kan i dag læse, hvilke krav, der er knyttet til hver jobfunktion på linjen. 

Konsulent Erik Gärtner siger: ”Jobkortene handlede ikke om at indføre nye måder at løse opgaverne på. Medarbejderne skulle fortsat gøre det, de altid havde gjort. Forskellen består i, at opgaverne ikke var standardiseret og dokumenteret. Når roller og ansvarsfordelingen ikke er defineret, så opstår risikoen for fejl og misforståelser. Samtidig stiger mængden af underforståede arbejdsopgaver desto mere håndværkspræget, en produktion er. Gennem implementeringen af jobkortene blev ”Best practice” identificeret og standardiseret på tværs af alle skift.”

Målene bliver synliggjort i tavlerummet
Tavlerummet bruges dagligt i driften.  Gennem tavlerne planlægges næste skift med afsæt i produktionsstatus. Målopfyldelsen synliggøres, og fokusområder identificeres. I projektforløbet blev tavlerne udviklet, og der blev udviklet en fast struktur for, hvordan tavlemøder skulle forløbe. Metoden blev præsenteret for samtlige medarbejdere, og værktøjerne blev umiddelbart efter taget i brug:

”Tavlemøderne fungerer rigtig godt. De 10 minutter er rigtig godt givet ud. Her undgår vi mange misforståelser, alle er enige om den fremadrettede plan og kender målet. Når man ved, hvad målet er for dagen, så stræber man også efter at nå det”, fortæller driftsleder Søren F. Kristensen. 

Charlotte Knudsen tilføjer:
“I det hele taget er organisationen blevet mere sammentømret og ansvarlig. Alle bidrager med idéer, udviser ansvar for at få problemerne løst og er også nysgerrige for at finde de reelle årsager, når problemerne opstår”.

Ledelsesudvikling med fokus
Lederudviklingsforløbet strækker sig over et år og er stadig i gang. Det består blandt af udviklingen af en leanlederprofil, som dannede grundlag for for en 360 analyser af lederne, individuelle handlingsplaner og personlige coachingforløb. Charlotte Knudsen er meget begejstret for ledelsesudviklingsforløbet:

“Det er bare vildt godt. Der er meget fokus på vores egen lederrolle i forhold til virksomhedens strategi og specifikt lean-forløbet. Ledelsesudviklingen er et afgørende element i, at vi har været i stand til at forankre lean-projekterne og ikke mindst fastholde resultaterne.”

”Ledelsesudviklingen er et afgørende element i, at vi har været i stand til at forankre lean-projekterne og ikke mindst fastholde resultaterne”, fortæller Lean Manager Charlotte Knudsen, Lantmännen Unibake. Foto: Lantmännen Unibake..

 Helheden har skabt resultatet
De samlede resultater er imponerende. Spildet per produktionstime er reduceret med 38 %. Reduktionen af spild er det mest umiddelbart synlige resultat af de samlede tiltag i forløbet. Både konsulent Erik Gärtner og Lean Manager Charlotte Knudsen understreger, at helheden er vigtig for forløbets imponerende resultater. 

Charlotte Knudsen forklarer: ”Spildtallene fortsætter med at falde, og medarbejderne holder momentum. Resultatet i driften ville ikke have haft samme succes uden det samlede forløb. Projektperioden kunne måske godt have haft en tilsvarende succes, men vi havde ikke været i stand til at fastholde resultaterne og de kontinuerte forbedringer. ”

Erik Gärtner supplerer: ”Projektets resultater er primært skabt som synergi mellem ledelsesudviklingen, det fokuserede forbedringsarbejde og den samlede ledergruppes commitment.  Ledelsen i Lantmännen Unibake i Hatting har gennem leanforløbet defineret mål og midler, hvilket øger fokuseringen og sandsynligheden for, at de kontinuerte forbedringer kan fortsætte på virksomheden.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen