”Som branche er vi nødt til at finde nogle bedre klimaløsninger”

Klimaudfordringerne kræver mere handling fra transportbranchen, mener DB Schenker, der med en selvkørende elektrisk lastbil i drift i Sverige tester et af de mulige svar. I løbet af 2020 vil selskabet være 100 procent CO2-neutral i alle større norske byer, med både el og cykler som redskaber.

T-poden er en del af fremtidens klimavenlige transportløsninger, og forventningerne til projektet er store, fortæller Henrik Dam Larsen. Foto: DB Schenker/Einride.

21.05.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

Det er i hvert fald gået stærkt den seneste tid, forklarer selskabets direktør i Danmark, Henrik Dam Larsen, overfor SCM.dk, og med hans ord er man faktisk ikke helt sikker på, hvor man er på vej hen, men som han også påpeger, så er tiden ikke til bare at sidde og vente.

Schenker vil selv gerne være en klimapioner, og generelt er der brug handling på området, mener man.

”Som branche er vi nødt til at finde nogle bedre løsninger, der kan gøre noget ved vores CO2-udslip, den øgede trængsel på vejene, chaufførmanglen og trafiksikkerheden generelt. Her er T-poden et bud på en løsning, der adresserer alle de aspekter”, siger han.

”Vi har store forventninger til denne her teknologi på sigt, og i det hele taget til de mange muligheder, der er for at gøre forretningen mere miljøvenlig”, siger Henrik Dam Larsen. Foto: DB Schenker.

Derfor er udviklingen af lastbilen også kommet til at fylde mere og mere på dagsordenen for den tyske koncern over de seneste år, både i takt med at behovet for klimavenlige tiltag fra den ellers ofte uglesete transportindustri er vokset, men også efterhånden som økonomien er begyndt at spille ind.

”Der er gode fordele, også økonomiske, i at reducere CO2-udslip, både for samfundet og for os som virksomhed. Med elektriske lastbiler kan vi få bedre adgang til bydistribution, eksempelvis ved at kunne køre om natten, fordi de støjer så lidt, og det giver konkurrencefordele. Det er survival of the fittest, og det skal man være klar på”, lyder det fra Henrik Dam Larsen.

Mange til at drive udviklingen frem
Trods T-podens status som den første af sin slags på almenvej (så langt er fx Volvo ikke nået endnu), så betegner DB Schenker ikke nødvendigvis sig selv som branchens absolut forreste, når det gælder højteknologiske og miljøvenlige løsninger generelt. Det må nemlig gerne være et bredt førerfelt.

”Jeg ved ikke, om vi er firstmover som sådan, men vi er da en af dem. Faktisk ser vi jo helst, at vi som branche er mange om at drive udviklingen fremad. Det handler også om, at man skal se på det lange træk, og det gør vi bestemt, men vi kan ikke løfte det hele alene”, siger Henrik Dam Larsen og fortsætter:

”Vi har store forventninger til denne her teknologi på sigt, og i det hele taget til de mange muligheder, der er for at gøre forretningen mere miljøvenlig. Det centrale er at finde de bedste scenarier og vise dem til omverdenen.”

Netop det sigter DB Schenker efter at gøre i Oslo, hvor man har sat et mål om at reducere sine CO2-udledninger med 80 procent i år, mens målet næste år er 100 procent i alle større norske byer. Store godscykler og ellastbiler er de vigtigste værktøjer i den forbindelse.

Den nye udgave af DB Schenkers distributionscykler i Oslo kan klare op til 300 kg og bliver dermed et reelt alternativ til ellastbilerne, der trods klimafordelene stadig er fysisk store og tunge. Foto: DB Schenker.

Længere T-pod-ture i det rette tempo
Når det kommer til T-poden, så ser man allerede frem til de næste skridt, hvor ture på seks til ni kilometer er det første mål, man har udset sig, forklarer Henrik Dam Larsen. Det lyder måske (stadig) ikke af så meget, men det hele skal hænge sammen, som han siger. Og gevinsterne skal nok komme:

”Det er nødt til at gå lidt langsomt, ikke mindst med sikkerheden for øje, når vi bevæger os ud på offentlige veje. Og teknologien skal også have den tid, den har brug for, så vi kan få kombineret de rette elementer. Machine learning, som er i spil her, har brug for at lagre det, den lærer, for at kunne udvikle sig”, siger han.

”Men så kan tempoet også sagtens komme i vejret. Det vil jo fx frigive nogle midler, når vi kan bruge den halvdel af de penge, der i udviklingen af en lastbil bliver spenderet på førerhuset og chaufførens komfort, til selve godsdelen. Og det bliver også nødvendigt, for branchen er altså nødt til at rykke hurtigere, end den gør nu”, slutter Henrik Dam Larsen.

Læs også: Der skal strøm på logistikken – nu!

På spørgsmålet om, hvorvidt og i så fald hvornår løsninger som dem i Oslo og den sags skyld T-poden vil kunne opleves i Danmark, lyder det fra DB Schenker, at man vil arbejde for den model, men at man ikke kan sætte en tidslinje på endnu.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup