3D-print baner vej for genanvendelse af titaniumskrot

Ny projekt skal illustrere, hvordan man kan genanvende titaniumskrot, som ellers kasseres, som materiale til 3D-print.

Titaniumspåner skal fremover kunne omdannes til pulver, som skal bruges til 3D-print. Arkivfoto: Colourbox..

17.08.2022

SCM.dk

For at metalindustrien fortsat kan være konkurrencedygtig, er en mere bæredygtig produktion med mere genanvendelse og optimering af energiforbruget et nødvendigt og vigtigt skridt.

Denne målsætning har VARETIT-projektet og Teknologisk Institut stillet skarpt på - og her spiller 3D-print en betydende rolle med henblik på at illustrere mulighederne for genanvendelse af titaniumskrot.

Efterspørgslen på titanium er støt stigende, da materialet med sine mange positive egenskaber, såsom høj styrke og lav vægt, kan anvendes til en række formål. Et uafklaret problem er dog, at titanium er energikrævende, da fremstillingen kræver mange bearbejdningsprocesser.

Normalt bearbejder man titanium ved at fjerne spåner fra det, og da det er et besværligt materiale at arbejde med, kræver det en indsats for at få tilpasset materialet til den ønskede form. I denne proces vil en stor del af materialet blive skåret fra som spåner, og spånerne ryger direkte ud af processen som titaniumrester.

Læs også: 3D-print skal sikre danske virksomheders konkurrencedygtighed

For at undgå at resterne ender som affald, forsker man i VARETIT-projektet i muligheden for at genanvende titaniumresterne uden at omsmelte dem.

”Foruden processen med at gøre håndteringen af titaniumskrot mindre energitungt, taler projektet også ind i det øgede krav om, at alle større virksomheder skal kunne dokumentere, hvor energikrævende deres forskellige produkter er at fremstille”, fortæller Anders Bæk Hjermitslev, projektleder på Teknologisk Institut og fortsætter:

”Formålet med VARETIT-projektet er derfor at illustrere, at man faktisk kan genanvende titaniumskrot som pulver til 3D-print. Ideelt vil vi gerne se, at det også kan blive udbredt i industrien, når det er blevet demonstreret i projektet”.

Nyudviklet titaniumpulver bliver testet hos Teknologisk Institut

For at kunne genanvende titaniumresterne er det nødvendigt at kværne dem, så man går fra en lang tynd strimmel til pulver.

”For at det kan lade sig gøre, må man først slibe metalstrimlerne, så de bliver til runde partikler, der efterfølgende skal coates for at beskytte pulveret mod ilt. Derefter kommer Teknologisk Institut ind i billedet, når vi skal prøve at printe med det nyudviklede titaniumpulver på vores 3D-printere”, forklarer Anders Bæk Hjermitslev.

Når det nyudviklede titaniumpulver er sendt til Teknologisk Instituts laboratorium og produktionsfaciliteter, skal der laves testprint. Her er første skridt at undersøge kvaliteten på pulveret.

Læs også: Ny dansk teknologi nedbringer plastspild

”Vi skal for eksempel teste, om emnerne bliver for porøse og derfor ikke har helt den samme styrke. Så det første skridt er at printe nogle test-emner og få valideret deres styrke, og herefter prøver vi at printe rigtige komponenter”, lyder det fra Anders Bæk Hjermitslev.

Når emnerne er 3D-printet, og porøsiteten er blevet testet og vurderet, skal emnerne afprøves hos Teknologisk Instituts industrielle samarbejdspartnere for at få dokumentation på, at kvaliteten kan anvendes til industrielt brug.

”Formålet med at få det afprøvet i industrien er at teste det i en konkret anvendelsessituation. Og til sidst i projektet vil vi lave Life Cycle Analysis, som er en analyse af det samlede energiforbrug. Meningen med denne proces er, at titaniumpulver skal være mindre energitungt at fremstille med”, siger Anders Bæk Hjermitslev og tilføjer afsluttende:

”Derfor synes jeg også, at projektet illustrerer, hvordan man mere effektivt kan lave pulver og gøre 3D-print mindre energitungt”.

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

23.10.2024SCM.dk

Markant omsætningsvækst for DSV i 3. kvartal

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

22.10.2024SCM.dk

Rigtig bæredygtighed forudsætter tæt samarbejde i værdikæden

17.10.2024SCM.dk

Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

14.10.2024PA Consulting

Sponseret

Samfundsforandringer skabes ikke alene – fremtidens organisationer kræver stærke partnerskaber

14.10.2024SCM.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

11.10.2024SCM.dk

Survey: CSRD har helt sikkert forretningsfordele

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Brother Nordic A/S
Messe
Scanpack 2024, Göteborg

I Göteborg deltager vores svenske kolleager i Skandinaviens førende fagmesse inden for emballage.

Dato

22.10.2024

Tid

10:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Leanværktøjer

Dette kursus, som også er et diplommodul, er målrettet dig, der har brug for en værktøjskasse i arbejdet med implementering af Lean i både private og offentlige virksomheder.

Dato

24.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - online - aften

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

24.10.2024

Tid

17:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse og facilitering

Vil du være god til at facilitere møder, workshops, projekter og lignende? Og vil du kunne understøtte relationelle processer, der skaber værdi, mening og ønsket effekt?

Dato

25.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Få overblik over alt på et sted med Production Floor Execution

Webinaret for jer, der udfordres af for meget spildtid, mangelfuld registrering af tids- og materialeforbrug og/eller upræcise kostpriser

Dato

30.10.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

30.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aalborg Øst, Hadsundvej 200, 9220, Aalborg Ø