6 trin til at forbedre scope 3 uden stor indkøbsvolumen

I de fleste virksomheder forekommer 80 procent af udledningen i leverandørkæden, altså i scope 3. Det er ikke let at reducere udledning i scope 3, og det er slet ikke let, hvis I i modsætning til Nestlé eller Coca Cola har begrænset forhandlingsmagt eller lav ’gearing’. Her er seks trin til, hvordan I gør.

”En sidste ting at huske er, at påvirkning kommer med vedholdenhed. Virkelig effekt tager tid, og du bliver nødt til at skabe en langsigtet leverandørengagementsstrategi med kontinuerlige berøringspunkter og revisioner for at sikre maksimal effekt i det lange løb”, lyder det fra Thomas Buch Andersson. Arkivfoto fra 123rf.com..

02.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Supply chain sustainability, CSR, DEI, cirkulær økonomi, ESG og ikke mindst Corporate Sustainability Due Diligence er skriften på væggen, og det gælder hele værdikæden fra allerførste udvinding af råvarer til bortskaffelse af produktet efter endt levetid.

Udledning af CO2 og andre klimaskadelige gasser i leverandørkæden kalder man scope 3, og det er svært. Men du kan lige så godt komme i gang med at opgøre hele forsyningskædens CO2-udledning. Altså inklusive alle leverandører. Gennemsigtighed i den samlede leverandørkædes klimaaftryk er nemlig en præmis for den bæredygtige forsyningskæde – og den ambitiøse virksomhed.

Læs også: Sourcing skifter generations-gear lige nu

At forbedre forsyningskædens bæredygtighed er en svær opgave. I modsætning til fodaftrykket af dine interne processer er din succes i sidste ende afhængig af buy-in fra din leverandørbase. Store multinationale selskaber har et forspring her på grund af den indflydelse, de har i forhold til deres leverandører.

Den danske startup-virksomhed Responsbily har på basis af erfaringer med at hjælpe virksomheder til at dekarbonisere scope 3 designet en sekstrinsplan for effekt i scope 3-arbejdet for virksomheder, der ikke har stor forhandlingsstyrke i forhold til leverandører:

Trin 1: Udfør en gearingsanalyse
Du har sikkert allerede lavet en forbrugsanalyse for at forstå de største væsentlige risici i din forsyningskæde. Ofte er dit største forbrug dog hos store virksomheder, der sandsynligvis ikke vil ændre deres måde at arbejde på for at efterleve dine ESG-krav. Uheldigt, men du bør ikke lade dig afskrække. Fokuser din indsats på de leverandører, hvor du har størst løftestang til at øge din gennemslagskraft. Typisk vil det være vigtigere for dine mindre leverandører at vinde kontrakter med dig end, det er for større virksomheder. Det betyder, at de er mere tilbøjelige til at tilslutte sig dine dekarboniseringsmål for at skabe en bæredygtig indvirkning. At identificere de leverandører, du har større gearing med, behøver ikke at være en stor opgave.

Du skal blot tage lidt tid og gennemgå dine leverandører fra topforbruget og gå nedad. Du markerer tre ting:

• Marker de leverandører, du ved, du har et godt samarbejde med.
• Marker de leverandører, hvor du vurderer, at din kontraktværdi udgør en væsentlig del af deres samlede forretning.
• Marker leverandørerne med en mere bæredygtig profil.

Gå nu listen igennem og prioriter arbejdet med de leverandører, du har markeret.

Trin 2: Lav en indledende undersøgelse og etabler databaseline
Der er en hel masse bæredygtighedsdata om leverandører derude - brug det. Hvis dine leverandører tager skridt mod mere bæredygtig drift, vil de højst sandsynligt kommunikere om det. Du finder en masse brugbare data ved at gå gennem dine leverandørers hjemmesider, års- og bæredygtighedsrapporter. Derudover har SBTI, CDP, FSC, BCorp, GOTS, Fairtrade og mange flere organisationer alle offentligt tilgængelige databaser. Slå dine leverandører op i disse databaser, før du beder dem om oplysninger. Dette vil forbedre effektiviteten i din arbejdsgang, da du ikke venter på, at dine leverandører giver dig data. Du vil ovenikøbet øge validiteten af dataene, da du får dem direkte fra kilden. Endelig vil det at tage dette indledende forskningstrin også kvalificere dit forslag om at arbejde med dig som virksomhed. Bæredygtighedsoplysninger og -forbedringer er en ekstra belastning, du belaster dine leverandører med. Hvorfor ikke gøre det lettere for dem ved at bruge offentligt tilgængelige data, når de er tilgængelige?

Læs også: 80 procent af klimaaftrykket sker i leverandørkæden – sådan kommer du i gang

Trin 3: Kommuniker dine bæredygtighedsmål tydeligt
Bæredygtighedsmål er et tegn på din virksomheds engagement i bæredygtighed, men de kommunikerer også, at bæredygtighed er en del af virksomhedens strategi fremadrettet. Og det er din organisations opgave at sikre, at dine leverandører ved det. For at udnytte den fulde effekt af din kommunikation, skal du:

• Kommunikere det direkte til dine leverandører via dine fælles kommunikationsmidler.
• Og måske endnu vigtigere via flere offentlige udmeldinger. Ved offentligt at forpligte dig til bæredygtighed sender du et stærkt budskab til dine leverandører. Det kommunikerer, at du er engageret, og at fokus på bæredygtige indkøb ikke er et modefænomen, men et forretningskrav fremover.
• For at understrege vigtigheden af din nye indsats, del din indkøbspolitik eller få dine leverandører til at underskrive en adfærdskodeks, der understreger vigtigheden af bæredygtighedsoplysning og ydeevne fremover.

Trin 4: Støt og uddan dine leverandører
Mens bevidstheden om ESG er stigende, har mindre organisationer længere oppe i værdistrømmen ofte ikke dedikerede bæredygtighedsprofessionelle. Det betyder, at der ofte er et videnshul. Dine leverandører kan drage fordel af uddannelse og support i, hvordan man forbedrer og rapporterer om vigtige påvirkningsparametre. Tager du drivhusgasemissioner som et eksempel, kan du dele ressourcer om, hvordan du starter emissionsregnskaber, foreslå hvilke organisationer de skal arbejde med om revision og offentliggørelse, som for eksempel CDP eller SBTi, eller blot tilbyde support i processen med at skifte brændstofinput eller elleverandør.

Trin 5: Brug betalingsbetingelser som gulerod
Begynder du at kræve bæredygtighedsoplysninger og forbedringer, pålægger du dine leverandører en ekstra byrde. Da det trods alt er et forretningsforhold, skal du sørge for, at der er noget i det for dem. En effektiv tilgang til at etablere denne modydelse er ved at tilbyde favorabel betaling til dine leverandører, der er præsterer godt. Dette kan være i form af tidlig betaling til toppræsterende eller endda forsinkelse af betalinger i tilfælde af manglende overholdelse.

Trin 6: Anerkend god præstation og kommuniker om det
Du kan øge dine leverandørers incitament til at overholde dine bæredygtighedskrav blot ved at anerkende god præstation. Lad dine bedste leverandører vide, at de klarer sig godt. Brug din hjemmeside og sociale medier til at sætte fokus på dem. Når man fejrer effektlederne, vil de berørte nyde anerkendelsen, mens efternølerne kan få glæde af inspirationen. Du vil som ekstragevinst også forbedre dit offentlige omdømme. Win-win-win.

Løbende forbedringer for maksimal effekt
Ved at følge disse seks trin vil du forbedre dine muligheder for succes, og arbejdet vil hjælpe dig med at opnå maksimal effekt med begrænset forhandlingsstyrke.
”En sidste ting at huske er, at påvirkning kommer med vedholdenhed. Virkelig effekt tager tid, og du bliver nødt til at skabe en langsigtet leverandørengagementsstrategi med kontinuerlige berøringspunkter og revisioner for at sikre maksimal effekt i det lange løb”, lyder det fra Thomas Buch Andersson, der er medstifter af og CEO i Responsibly. Læs den fulde redegørelse af Responsiblys erfaringer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 - dekarbonisering i leverandørbasen

Udledning af CO2 og andre klimaskadelige gasser i leverandørkæden kalder man scope 3, og det er svært. Men du kan lige så godt komme i gang med at opgøre hele forsyningskædens CO2-udledning. Altså inklusive alle leverandører. Fordi det er her langt det største klimaaftryk foregår. 

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup