AI-drevne robotter kan afhjælpe mangel på logistikmedarbejdere

Med AI kan autonome mobile robotter blive endnu bedre til at håndtere dynamiske og komplekse udfordringer. Ekspert peger på, at det kan hjælpe til at automatisere materialehåndtering og afhjælpe den enorme mangel på arbejdskraft i logistikbranchen.

Robotten skal være lige så god til at løse opgaverne som et menneske, også selv om forholdene ikke er perfekte. Her kan AI gøre en afgørende forskel”, fortæller Jean-Pierre Hathout. Foto: MiR

04.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Hvem skal løfte kasser ned fra hylden eller flytte tungt læssede paller, når der hver dag skal fragtes tonsvis af varer ind og ud af lagre og logistikcentre verden over? Svaret er i stigende grad en robot, drevet af kunstig intelligens. Det mener Jean-Pierre Hathout, der er administrerende direktør hos Mobile Industrial Robots.

Læs også: Lagerautomation skaber bare en bedre arbejdsplads

Globalt set mangler der millioner af lastbilchauffører, lagermedarbejdere og truckførere for at enderne kan nå sammen i de pressede forsyningskæder, der udgør rygraden i den internationale økonomi. Alene indenfor vejtransport oplyser International Road Transport Union (IRU), at der på verdensplan er over tre millioner ubesatte chaufførstillinger. Og hvis fragtselskaberne endelig finder nogen til at sætte sig bag rattet, så er der også for få hænder til at laste og losse lastbilen.

På dette område ser vi tegn på, at det i fremtiden vil blive muligt at instruere en robot ved hjælp af naturligt sprog, så du måske kan nøjes med at bede den om at hente en bestemt kasse eller flytte en palle frem for at skulle instruere den via et software-interface

Jean-Pierre Hathout

AI gør robotten bedre i dynamiske miljøer

Allerede i dag ser vi konkrete eksempler på, at AI gør det lettere at løse udfordringerne med ressourcekrævende materialehåndtering, som mange virksomheder står over for. En af disse udfordringer er, at lagre og logistikcentre i sagens natur er dynamiske miljøer, der konstant forandrer sig. Varer flyttes ind og ud, og der er ofte en livlig trafik af medarbejdere til fods og i køretøjer.

Læs også: Automatisering af plukkeprocessen forbedrer arbejdsmiljø på lageret

”Autonome mobile robotter har længe kunnet bevæge sig effektivt i forskellige omgivelser, men effektiviteten daler, hvis nye elementer hele tiden dukker op på deres rute. Hvis robotter skal være et konkurrencedygtigt alternativ til levende medarbejdere, er det ikke nok bare at automatisere manuelle arbejdsgange.  Robotten skal være lige så god til at løse opgaverne som et menneske, også selv om forholdene ikke er perfekte. Her kan AI gøre en afgørende forskel”, fortæller Jean-Pierre Hathout og supplerer:

”Det så vi blandt andet under udviklingen af vores nye AI-drevne pallerobot, MiR1200 Pallet Jack, som vi har lanceret for nylig. Takket være robottens indbyggede 3D vision og NVIDIA Jetson AGX Orin modul kan den samle en palle op lige så effektivt som et menneske – også hvis pallen står skævt placeret, er i stykker, eller lidt strækfilm er kommet ned over hullerne. Det lyder simpelt, men det er alt sammen situationer, hvor automatiske palleløftere indtil nu har måtte give fortabt”. 

Stort potentiale venter forude
Eksemplet med pallehåndteringen er kun begyndelsen. På lang sigt vil kunstig intelligens gøre robotterne endnu bedre til at håndtere hyppige ændringer og en høj grad af uforudsigelighed, for eksempel ved at lære om omgivelserne i realtid, når de kører. Det vil gøre dem i stand til at navigere endnu bedre og træffe dynamiske beslutninger frem for at være afhængig af foruddefineret programmering. Dermed kan robotten hurtigere tilpasse sig, hvis den møder anden trafik eller ruten pludselig er blokeret.

AI har ifølge Jean-Pierre Hathout også stort potentiale i forhold til at gøre robotter lette og hurtige at programmere og betjene. Det er en betydelig barriere for skalering af robotflåder, hvis det er nødvendigt at tilkalde en specialist, hver gang noget skal ændres. Det er blandt andet en af årsagerne til den kraftige vækst i brugen af collaborative og autonome robotter, fordi brugervenligheden her er i top og de fleste medarbejdere hurtigt kan lære at samarbejde med dem.

”På dette område ser vi tegn på, at det i fremtiden vil blive muligt at instruere en robot ved hjælp af naturligt sprog, så du måske kan nøjes med at bede den om at hente en bestemt kasse eller flytte en palle frem for at skulle instruere den via et software-interface”, fortæller han og tilføjer:

”Selv om vi stadig er i den spæde opstartsfase, og AI endnu ikke er fuldt ud implementeret i de fysiske robotter, er jeg overbevist om, at vi i løbet af det næste årti vil være vidne til omfattende fremskridt inden for kombinationen af AI og robotter. MiRs seneste samarbejde med partnere som NVIDIA er gode eksempler på det enorme potentiale, der vil få banebrydende betydning for vores evne til at optimere logistikeffektiviteten og sikre rettidig levering af varer, trods manglen på arbejdskraft”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Kunstig intelligens i forsyningskæden

Kunstig intelligens (AI) spiller en stadig vigtigere rolle i forsyningskæden ved at muliggøre avancerede dataanalyser, prognoser og optimering af processer på tværs af hele værdikæden. Der er ifølge eksperter store muligheder for at styrke supply chain planning, ansvarlighed, resiliens samt den regenerative værdikæde. Læs her lidt om eksempler, muligheder, faldgruber.

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

17.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Thomas brænder for at skabe forandringer der kan mærkes på fabriksgulvet

17.06.2024SCM.dk

BMW indfører ny digital platform for den kundevendte forsyningskæde

13.06.2024SCM.dk

Autoværksteder får hjælp til at optimere logistikdriften

12.06.2024SCM.dk

København skal være global innovationskraft for life science og kvanteteknologi

12.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan AI også finde ørevoks?

10.06.2024SCM.dk

Kvanteknologien kan skabe danske erhvervseventyr

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup